La Guia s’adreça a empreses, persones treballadores, i representants en la negociació col·lectiva per detectar i corregir les desigualtats salarials per raó de gènere i estableix recomanacions per eradicar-les
Foto del Ple
El ple del Consell de Relacions Laborals (CRL) ha aprovat la “Guia per l’aplicació de la igualtat retributiva entre homes i dones”, elaborada pel grup tècnic de bretxa salarial del CRL.
 
El grup està integrat per representants del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya CCOO, UGT, FOMENT DEL TREBALL i PIMEC.
 
La Guia pretén orientar la detecció i la correcció de possibles desigualtats retributives atès que les empreses han de tenir present en les polítiques d’igualtat, entre d’altres, el principi d’igualtat retributiva entre dones i homes.
 
Totes les empreses estan obligades a respectar la igualtat dins de les seves estructures i a  adoptar mesures per prevenir qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes, entre elles les salarials.
 
Per tractar d’evitar la desigualtat retributiva entre dones i homes a les empreses, la Guia intenta ser una eina útil adreçada a persones treballadores i a empreses mitjançant tota una sèrie de recomanacions.
 
En concret, la Guia defineix i mesura la bretxa salarial dones i homes, explica les causes que la provoquen i els seus efectes al llarg de la vida professional de treballadors/es.
 
 
Les recomanacions de la Guia
 
La Guia fa una sèrie de recomanacions per a les empreses, entitats i organitzacions amb l’objectiu d’identificar la bretxa salarial, implantar un pla d’acció per eradicar-la i fer-ne el seguiment.
 
De fet, ofereix pautes per a ajudar-les a complir les normes legals perquè és recomanable que qualsevol empresa faci una diagnosi sobre bretxa salarial per determinar si existeixen diferències retributives per raons de gènere.
 
La identificació de la diferència salarial entre dones i homes és un dels elements clau per diagnosticar les desigualtats de gènere a les empreses, la qual cosa permetrà elaborar un pla d’acció contra la bretxa salarial.
 
Així mateix, la Guia s’adreça a les persones negociadores perquè, més enllà del marc legal, la negociació col·lectiva és essencial per impulsar l’avenç vers la igualtat efectiva entre dones i homes inclòs l’àmbit retributiu.
 
En concret, les persones negociadores han de tenir present que totes les condicions de treball regulades per la negociació col·lectiva han d’integrar la perspectiva de gènere per promoure la igualtat salarial.
 
En aquest sentit, la Guia recomana abandonar la idea de que el principi d’igualtat es fa efectiu amb la mera incorporació d’una clàusula genèrica o declarativa que no tingui una traducció pràctica, concreta i transversal.
 
Per últim, la Guia s’adreça a les persones treballadores, dones i homes, perquè tenen dret a percebre la mateixa remuneració per una mateixa feina o per una feina d’igual valor que una altra.
 
Amb l’objectiu de que cada persona tingui clar com exercir el seu dret a la igualtat de retribució, la Guia facilitat les vies d’assessorament i consulta, així com les vies de reclamació /resolució, ja sigui dins o fora de l’empresa.
 
 
El Consell de Relacions Laborals
 
Integrat pel Govern de la Generalitat i les organitzacions sindicals (CCOO i UGT) i empresarials (Foment del Treball  i Pimec) més representatives de Catalunya, el Consell de Relacions Laborals és un òrgan tripartit i paritari adscrit al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies constituït com a fòrum estable de diàleg social i de participació institucional en matèria de relacions laborals del país.