- La Direcció General de Cooperació Cultural passa a denominar-se Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques
- Es traspassa la gestió de l’espai Arts Santa Mònica a l’Institut Català de les Empreses Culturals
- Es crea l’Àrea de Foment de l’Occità i la Llengua de Signes Catalana
El Govern de la Generalitat ha aprovat un nou decret d’estructura del Departament de Cultura amb l’objectiu, d’una banda, de reconduir l’actual situació de dispersió normativa i, de l’altra, d’impulsar un seguit de modificacions organitzatives que permetin una millor adequació als reptes de la gestió actual i a les relacions amb la ciutadania.
Amb aquesta reestructuració s’aborden diverses modificacions per perfeccionar el model organitzatiu. En aquest sentit la Direcció General de Cooperació Cultural passa a denominar-se Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques. Aquesta nova denominació permet donar més rellevància a l’àmbit sectorial sobre el qual actua la Direcció General.
També es traspassa la gestió de l’espai Arts Santa Mònica a l’Institut Català de les Empreses Culturals. Amb aquest traspàs es conclou el procés de desconcentració de la gestió de les polítiques vinculades amb l’impuls de la creativitat artística i el desenvolupament del talent cultural. Aquest canvi permetrà una millora qualitativa pel que fa a la gestió de la seva activitat, en tant que la forma jurídica de l’entitat és la més idònia per a la missió d’aquest espai expositiu.
En l’àmbit de la Direcció General de Política Lingüística, es crea l’Àrea de Foment de l’Occità i la Llengua de Signes Catalana, a la qual s’atribueixen funcions específiques de promoció d’actuacions per garantir la presència i l’ús d’aquestes llengües, en coordinació quan calgui amb les institucions i entitats amb poders públics i competències acadèmiques sobre aquestes llengües. Es tracta d’un nou impuls que permetrà visualitzar millor la feina que ja es feia per aquestes llengües des del Departament.
Quant a la resta d’unitats directives, el Gabinet Tècnic depenent de la Secretaria General, incorporarà un servei amb funcions relacionades amb l’elaboració d’estudis, estadística, avaluació i transparència. A la Direcció de Serveis, es revisa la distribució actual de funcions en l’àmbit d’organització a fi de facilitar la gestió i poder afrontar amb més garanties els reptes plantejats per l’administració digital.
Pel que fa a la Direcció General del Patrimoni Cultural, es crea un nou servei a través del qual es vehicularan les funcions de suport al Sistema d’Arxius de Catalunya i les competències en matèria de gestió documental. A més, el Servei de Coordinació General d’Arxius passa a denominar-se Servei de Coordinació de la Xarxa d’Arxius Comarcals. Pel que fa al patrimoni arqueològic i paleontològic, es potencia l’acció preventiva amb la creació d’una unitat que centra la seva activitat en la protecció i difusió del patrimoni arqueològic i paleontològic, assumint funcions d’assessorament tècnic en matèria de protecció, d’inspecció i control i d’impuls de l’activitat de recerca.
La nova redistribució també permet redefinir les relacions del Departament de Cultura amb la Biblioteca de Catalunya, amb la qual s’hi relacionarà de forma directa a través de la Secretaria General.