- Reclama que “les víctimes, les famílies i la ciutadania tenen tot el dret de saber què va passar i quina informació es tenia de la cèl·lula” que va cometre els atemptats de 2017
- En l’acte de presentació de la Memòria de la Comissió Jurídica Assessora, el cap del Govern ha destacat que l’ens “juga un paper important en la normalització del dret en la nostra llengua”
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit aquesta tarda al Govern espanyol “explicacions i l’assumpció de totes les responsabilitats que se’n derivin” sobre la informació periodística que s’ha fet pública avui i que vincula els serveis secrets espanyols amb l’imam de Ripoll fins poques hores abans dels atemptats de 2017. “Volem conèixer la veritat, tota la veritat, i exigim transparència i depuració de responsabilitats”, ha declarat.
“Els partits que van donar suport a l’aplicació de l’article 155 s’han negat a obrir una comissió d’investigació al Congrés sobre els atemptats i ens preguntem què els fa por o què no volen que se sàpiga”, ha destacat el president. El cap del Govern ha defensat que “les víctimes, les seves famílies i la ciutadania tenen tot el dret de saber què va passar i quina informació es tenia de la cèl·lula que va cometre aquell esgarrifós atemptat”, i ha subratllat que “el silenci no és la resposta; mai és la resposta a res”.
El president ha fet aquestes declaracions en el marc de l’acte de presentació de la Memòria de la Comissió Jurídica Assessora, òrgan que vetlla per la legalitat de l'actuació de les diverses administracions catalanes. També hi han assistit les conselleres de la Presidència, Meritxell, Budó, i de Justícia, Ester Capella.
Després de la presentació de les actuacions del 2018, que ha fet el president de la Comissió, Albert Lamarca, Torra ha posat de relleu el moment polític convuls que vivim, on, “després del 155 i una repressió que no s’atura”, ha vingut un 2019 marcat per un “judici escandalós contra polítics i activistes socials”, “contra conviccions polítiques” que, si ha servit d’alguna cosa, ha dit, és perquè “el món del dret i dels juristes, hagi entrat a formar part del nostre dia a dia”.
El rol de la Comissió en la normalització del dret en català
Durant l’acte, celebrat al Palau de la Generalitat, el president ha volgut lloar tota la feina feta per la Comissió, especialment quan “va seguir treballant amb tota l’energia després de l’aplicació del 155”.
En el camp de la justícia, Torra els ha agraït “l’esforç en la tasca de normalització del dret en la nostra llengua”, en un moment en el qual el llenguatge jurídic “encara no es practica en els nivells i àmbits que reflectirien la plena normalitat del nostre país”.
El cap del Govern ha posat en valor que la Comissió Jurídica Assessora representa “el rigor i la independència”. Una institució, ha dit, de “ment oberta, que vol participar en la societat a qui serveix” i que “vol saber de què es parla i quines són les inquietuds d’avui”. Com a prova d’aquesta voluntat de mirar cap al futur, el president ha destacat la finalització del projecte de digitalització de tots els dictàmens i informes que aquest òrgan ha emès des de l’any 1979, prop de 10.000, i que ha publicat al Portal Jurídic.