• Meritxell Budó ha presidit, juntament amb el conseller Buch, la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista
  • S’ha fet públic l’Informe sobre Xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones de Catalunya 2018, unes dades que la consellera considera “preocupants i que “cal seguir treballant i combatent
  • El 40% de les dones que acudeixen als SIAD requereixen atenció per estar travessant una situació de violència masclista
Consellera Budó Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha presidit, per primer cop, la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista (CNVM), juntament amb el conseller d’Interior, Miquel Buch. Budó ha refermat el compromís de la comissió en la lluita contra la violència masclista. Una lluita que ha de ser més present i més forta que mai a casa nostra, perquè la xacra de la violència masclista continua estan present”, i ha posat com exemple els fets ocorreguts el passat cap de setmana a Manresa.
 
Per aquest motiu, la consellera de la Presidència ha reivindicat el Pacte Nacional contra les Violències Masclictes. “Un pacte que farem de manera coordinada amb tots els actors de la societat relacionats aquesta la lluita; però també amb totes les formacions polítiques. Entenem que aquest pacte nacional ha de ser una eina de país. Ha de ser un compromís d’aquest país per lluitar i garantir la eradicació de la violència masclista, que és l’objectiu final que perseguim amb la feina que fem”, ha insistit Budó.
 
La consellera ha lamentat que l’Informe sobre Xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones de Catalunya 2018 (SIAD), presentat a la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, ha evidenciat “unes dades preocupants” i que “cal seguir treballant i combatent”. Budó ha explicat que “més del 40% de les dones que assisteixen a aquests serveis són víctimes de violència masclista i tenen entre 30 i 45 anys. La violència masclista és molt present en la nostra societat”. La consellera també ha reconegut que “aquestes xifres evidencien que hi ha moltes més denúncies de violència masclista. Hi ha més visibilització, la víctima assisteix aquests serveis per tal de denunciar. I això ens permet identificar els casos i ajustar més les xifres al que és la realitat”.
 
Per això, ha recordat que la setmana passada el Govern de la Generalitat va aprovar “el Pacte Estratègic per la Igualtat de Gènere 2019-2022, que preveu un programa d’intervenció integral contra les violències masclistes”. On estan representats tots els departament de la Generalitat “per garantir que les mesures que es prenen es facin de manera coordinada i des de tots els àmbits”.
 
En el marc de la CNVM, l’Observatori d’Igualtat de Gènere ha presentat l’informe de la Xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones de Catalunya (SIAD) 2018. La xarxa de SIAD atén les dones de forma coordinada arreu del territori i està formada per 102 serveis situats als municipis de 20.000 habitants i als consells comarcals. Aquests serveis garanteixen l’accés de totes les dones a la informació, l’orientació i l’assessorament en totes aquelles qüestions que puguin ser del seu interès, en especial de la violència masclista. Són un recurs de titularitat municipal, que compta amb el suport econòmic i la coordinació de l’ICD.
 
L’any 2018, el total d’atencions realitzades pels SIAD de Catalunya va ser de 88.841 i el nombre de dones ateses va ser 26.762. Representa una mitjana de tres atencions per dona. Del total de les dones que van acudir a algun d’aquests serveis, 10.247 dones (quasi un 40%), van requerir atenció per travessar una situació de violència masclista.
 
Aquestes dades confirmen que hi ha un augment progressiu i sostingut de dones ateses per violència masclista en aquests serveis de proximitat del territori. Això no significa que  hagi un augment de la violència masclista, sinó que hi ha més visibilització i una millor identificació dels casos perquè la societat escolta les dones que la pateixen i hi ha un major consciencia social, un fort moviment feminista i un clar compromís polític per a l’erradicació de la violència masclista.
 
El principal motiu de consulta de les dones ateses és l’assessorament psicològic en un 32% dels casos, seguit de la violència masclista en un 25%. Les àrees de consulta són:  laboral, salut, serveis socials, violència masclista, assessorament psicològic i jurídic, formació i activitats i altres temes.
 
El 43% de les dones que acudeixen a un SIAD tenen entre 30 a 45 anys. I un 33% tenen entre 46 a 65 anys. Un 35% de les dones té estudis secundaris i un 16,5% estudis universitaris.
 
 
 
 
 
 

1  

Imatges

Consellera Budó Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista

Consellera Budó Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista 220

1  

Fitxers adjunts

Informe SIAD

Informe SIAD
PDF | 578