El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, s’ha reunit amb una vintena de senadors francesos dels 41 que van signar la petició “pel respecte de les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya” el mes de març passat.
Bosch ha volgut agrair el suport dels senadors francesos “a la causa de la democràcia, els drets fonamentals i la llibertat i a trobar una solució democràtica a la qüestió catalana”. El conseller ha destacat que han obtingut “un suport ben clar” de tots els partits del Senat francès.
“Sánchez haurà d’escoltar el clam internacional que li demana buscar el diàleg”, ha expressat Bosch, que ha afirmat que la intenció del Govern és “adreçar un missatge al món i al govern espanyol”.
En la seva reiteració de trobar una solució democràtica al conflicte ha exigit a Pedro Sánchez que “iniciï immediatament un procés de diàleg i de negociació per trobar una sortida democràtica al conflicte que es viu actualment al regne d’Espanya”.
També s’ha referit als presos polítics i a la publicació de la sentència que es coneixerà en els propers dies. En aquest sentit ha remarcat que només hi ha una sortida possible, que és la “solució dialogada a través de la defensa dels drets fonamentals i les llibertats”.
El senador del Partit Socialista Simon Sutour ha declarat que “estem orgullosos de mostrar el nostre suport en un moment tan important, ara que fa dos anys del referèndum de l’1 d’octubre i a pocs dies de la sentència a mitjans d’octubre”. “La nostra preocupació, en tant que ciutadans francesos, però sobretot europeus, és que a Europa es respecti la democràcia, la llibertat i la capacitat dels pobles d’expressar-se lliurement”, ha subratllat Sutour.
En la petició que van signar els senadors francesos hi denunciaven la repressió que pateixen els representants polítics catalans i demanaven al govern francès i a la Unió Europea que intervinguessin per restablir el diàleg entre l’Estat i Catalunya. També demanaven respecte pels drets i llibertats a Catalunya.
La iniciativa la van impulsar François Calvet, Ronan Dantec, André Gattolin, Pierre Ouzoulias i el mateix Simon Sutour, després de la petició dels alcaldes de la Catalunya Nord a través del ‘Manifest del col·lectiu d’alcaldes dels Pirineus Orientals pel respecte de les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya’, amb 130 signataris.
Més tard, Bosch es reunirà també amb una desena dels 52 diputats que van signar un manifest l’agost d’aquest mateix any, publicat al setmanari Le Journal du Dimanche, per demanar la fi de les “mesures arbitràries contra els líders polítics catalans”. En el text mostraven la seva preocupació i desaprovació pel que van considerar un “atac contra les llibertats i l’exercici de la democràcia”.