• Un total de 117 companyies realitzaran 158 funcions de músiques del món i folk, arts escèniques i cultura popular, i ompliran els carrers de Manresa del 10 al 13 d’octubre
  • La coreògrafa Sol Picó i la Banda Chapicó inauguraran la Fira dijous 10 d’octubre amb l’espectacle ‘Animal de Sèquia’
FOTO
Avui s’ha presentat la 22a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, en una roda de premsa en què ha participat la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, acompanyada de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyet, i el nou director artístic, Jordi Fosas.
 
La Fira Mediterrània de Manresa és el mercat estratègic de les propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. Se celebra a la capital del Bages, i enguany tindrà lloc del 10 al 13 d’octubre. Aquests quatre dies acolliran les actuacions d’un total de 117 companyies, les quals  realitzaran 158 funcions. D’aquestes companyies, 76 són de Catalunya, 22 de la resta de l ’Estat i 19 internacionals. La programació de la 22a edició inclou 28 estrenes: 16 absolutes, 8 a Catalunya, 2 a la resta de l ’Estat, 1 de creació i 1 preestrena.
 
“Des del Departament de Cultura volem donar suport a totes aquestes manifestacions culturals d’arrel, perquè aflorin, perquè siguin posades en valor a aquesta fira i a d’altres fires”, ha destacat durant la presentació la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.
 
El Focus de la Fira, la secció que cada any dedica la Fira al patrimoni immaterial d’una zona geogràfica, està dedicat enguany a l’illa de Sardenya. La consellera ha destacat que “és un goig perquè la cultura d’aquesta illa de la mediterrània està molt lligada a la nostra cultura”, referint-se a l’Alguer. La delegació sarda la formaran un grup de 60 representants de diverses formacions de cultura popular i artesans tradicionals.
 
L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha posat en valor que aquesta fira estratègica, que barreja espectacles d’arrel amb d’altres de contemporanis, es faci a la Catalunya Central des de fa 22 anys, i ha dit, en relació a la referència que ha fet la consellera sobre l’Alguer, que “enguany ens ajuda a fer-la internacional, fer-la catalana en tota la seva amplitud”.
 
Per la seva part, el nou director artístic de la Fira, Jordi Fosas, ha explicat la programació de la fira i ha destacat que “la Fira Mediterrània ha de treballar amb els 360 graus de l’arrel tradicional, partint del grau inicial, el patrimoni i l’herència cultural (les tradicions, els costums, l’art, el llenguatge, l’entorn, el paisatge...) passant per les associacions de cultura popular, que treballen a partir del patrimoni connectant-lo amb la societat, i finalment, el sector professional, els artistes que creen a partir d’aquesta tradició”.
 
El director ha explicat que “la fira posarà l’accent en una arrel creativa que no viu aliena a la realitat que ens envolta i que, a partir de cultura popular i tradicional, ens pot parlar políticament d’avui”.
 
La nova edició de la Fira Mediterrània posarà especial èmfasi en l’intercanvi, la interrelació i la intersecció de tots ells: patrimoni, associacions de cultura popular i sector professional, i s’articula sota tres grans conceptes: mirades, joves i gènere.
 
El programa de la 22a Fira acollirà diverses propostes d’artistes amb trajectòries consolidades en l’àmbit contemporani que presenten la seva particular mirada cap a la cultura popular i tradicional. Entre la programació d’enguany, cal destacar un maridatge de diferents artistes amb bandes de música, una de les expressions culturals més actives del panorama associatiu de la Mediterrània. L’espectacle inaugural n’és un bon exemple: trenta-cinc músics de diverses bandes amateurs del País Valencià han treballat intensament amb la ballarina i coreògrafa Sol Picó, creant per a l’espectacle la Banda Chapicó i amb un treball que els ha sacsejat i posat en moviment al costat dels ballarins de la companyia.
 
La presentació ha comptat amb l’assistència de representants de diverses companyies programades en aquesta edició de la fira i amb una actuació de Tarta Relena, un duet femení que explora a cappella les sonoritats de diferents estils en un repertori que va des de les músiques de tradició oral fins a cançons d’autor de la Mediterrània.
 
A la presentació també hi ha assistit la directora general de Cultura Popular i Associacionisme del Departament de Cultura, Àngels Blasco, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo.
 

2  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 4503

Foto roda de premsa

Foto roda de premsa 4629

1  

Vídeos

Vídeo actuació del duet femení Tarta Relena

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa Fira Mediterrània

Dossier de premsa Fira Mediterrània
PDF | 1881