- El president afirma que “tot l’independentisme ha rebutjat sempre la violència” perquè “és un moviment pacífic i democràtic” i recorda que “la desobediència civil és un dret, com ho són el dret a protesta, concentració i reunió”
- Durant la sessió de control, Quim Torra assegura que el Govern afrontarà els propers dies sobre la base de “la fermesa, la serenitat, la responsabilitat, la determinació, el vot i la paraula ” i assegura que “tant la policia com la ciutadania són conscients dels seus drets i deures”
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha emplaçat avui el Parlament de Catalunya a “prendre una decisió”, que espera “s’emmarqui en els principis del dret d’autodeterminació, la democràcia i els drets humans”, en el cas d’una sentència no absolutòria, seria “el torpede més greu que hi podria haver contra la convivència a Catalunya”.
Durant la sessió de control, el cap de l’Executiu ha defensat que “l’amenaça permanent del 155 un dia sí i un altre també” per part de la majoria de partits polítics espanyols, “no pot fer alterar el més mínim” els plans del Govern. I s’ha mostrat contundent a l’hora de dir que l’Executiu afrontarà els propers dies sobre la base de “la fermesa, la serenitat, la responsabilitat, la determinació” i , sobretot, “no sortint mai d’allò que ens ha fet fort per arribar fins aquí i que és l’únic camí possible: el vot i la paraula”. Aquesta és la “fórmula del Govern”, ha sentenciat.
Quim Torra ha insistit que si s’hagués deixat celebrar un referèndum acordat amb l’estat espanyol s’hauria evitat arribar a una situació de “presons, exilis, repressió i l’amenaça permanent” i s’hauria conegut si hi havia la majoria per tirar endavant la independència.
En referència també a la resposta que institucions i societat donaran a la sentència sobre l’1-O, el president ha refermat el seu suport al cos dels Mossos d’Esquadra, “una policia nacional, democràtica i compromesa amb els valors civils i humans”, i que, ha dit, amb la seva feina “permet a la ciutadania viure lliures i segurs”.
Torra ha assegurat que “tant la policia com una ciutadania compromesa i activa són molt conscients dels drets i deures que cadascuna té en aquest moment”, i ha deixat clar que “en aquest país es respectarà la llibertat i els drets de tots”. Un fet, ha criticat, que “no ha passat quan tenim dos líders socials, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la presó senzillament per apel·lar al dret a manifestar-se i a concentrar-se”.
“Tot l’independentisme ha rebutjat sempre la violència”
En resposta al grup parlamentari de C’s, el president de la Generalitat ha criticat també “la banalització de la violència” que ha dit fa aquest partit, i ha lamentat que “ens veiem obligats a defensar-nos d’un relat inventat”. Per això, ha deixat clar que “tot l’independentisme ha rebutjat sempre la violència, perquè és un moviment pacífic, democràtic i no violent”. I ha recordat que si s’utilitza la desobediència civil, “és també un dret, com el dret a la protesta, a la concentració, a la llibertat de reunió”. I ha reclamat que primer de tot “es respectin els drets i llibertats dels ciutadans”.
En aquest sentit, i en referència a la protesta dels mitjans de comunicació per l’agressió a alguns periodistes en exercici de les seves funcions, el president ha assegurat que “tota la Cambra compartim que la llibertat de premsa, d’informació i d’expressió són llibertats que s’han de respectar amb totes les conseqüències i amb tota la seguretat”. Per això, “condemnem qualsevol atac que s’hagi pogut fer a qualsevol reporter que estigui fent el seu exercici periodístic”, ha remarcat, i ha demanat que “aquesta condemna sigui per a qualsevol atac a qualsevol periodista, per a tots”.
En resposta al grup de Junts per Catalunya, el president ha destacat la importància del primer document de treball aprovat pel Comitè d’Afers Legals i Drets Humans de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa sobre la persecució política de kurds i catalans per part de Turquia i Espanya, respectivament. “El món i el Consell d’Europa estan apuntant directament Espanya”, ha remarcat Quim Torra, que ha tornat a preguntar-se “fins a quin punt la dissidència política dins de l’estat espanyol és acceptada per l’estat de manera democràtica, sense haver de recórrer a la repressió, a les querelles, a les amenaces permanents, a l’aplicació del 155”. “És el gran debat que s’hauria d’estar fent Espanya sencera per obrir-se a les democràcies més avançades”, ha reblat.