- Gairebé 300 càrrecs electes i tècnics municipals assisteixen a la Jornada de Govern Obert
- Bosch defensa assumir el risc de ser transparents: “Estem encantats que ens escrutin perquè no hi ha res a amagar”
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha donat la benvinguda a la Jornada de Govern Obert per a electes i tècnics municipals que ha tingut lloc aquest dijous a l’Espai Francesca Bonnemaison. A l’acte també han tingut un paper destacat les intervencions del secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, que ha presentat la Xarxa de Governs Transparents, i el director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña López. També hi ha participat Núria Espuny, directora general de Transparència i Dades Obertes, i hi ha assistit la secretària general d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Mercè Salvat.
Durant la seva intervenció, el conseller Bosch ha reivindicat la voluntat que Catalunya sigui “un país transparent i que generi molta més confiança en la ciutadania”, ja que “la transparència és l’eina més poderosa” per a fer-ho. En aquesta línia, s’ha referit a l’Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública que el Govern va aprovar a principis d’estiu. Per al conseller, la corrupció és un “mal estès”, davant el qual cal aplicar la “vacuna” de la transparència.
Per això, Bosch ha demanat als gairebé 300 càrrecs electes i tècnics municipals presents a la jornada que dediquin “l’esforç necessari per seguir avançant en transparència”. A més, el conseller ha reconegut que la transparència és “un risc que cal assumir”: “Estem encantats que ens escrutin perquè no hi ha res a amagar”.
Amb aquest objectiu s’ha adreçat als assistents, a qui Bosch ha assegurat que “comptem amb tots vosaltres per continuar lluitant per unes administracions de qualitat”, i ha afegit que “hem de ser un mirall per la societat, ha d’haver una admiració mútua entre administració i societat”.
El conseller també ha elogiat la xarxa de governs transparents i ha dit que “són un exemple de cooperació i un cas únic al món pel seu nivell d’eficàcia”. En aquest sentit, Bosch ha destacat el reconeixement recent de l’Open Data Charter al Govern de Catalunya i la importància de seguir treballant en xarxa des del nivell local a l’internacional.
La jornada, de caràcter anual, es dirigeix a tots els càrrecs electes de l’administració municipal i el cos tècnic per formar-los en temes de transparència, participació i avaluació i integritat, amb la intenció de seguir treballant els diferents eixos del govern obert i la transparència, i promoure l’ús de les eines disponibles. Aquesta edició ha comptat amb la participació d’una activista destacada, Helen Darbishire, fundadora de la ONG Access Info Europe.
La jornada de Govern Obert l’organitza el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya amb el suport del Govern i la Diputació de Barcelona.