- El cap del Govern compareix davant el Ple del Parlament per exposar la resposta a la sentència de l’1-O que qualifica d’ignomínia” i assegura “no acceptem i rebutgem”
- El president afirma que "refusem la violència com hem fet sempre", perquè "no representa el moviment independentista” i fa una crida a la calma i al civisme
- Quim Torra “apel·la de nou” el govern espanyol a “encarar el conflicte polític com ho fan els demòcrates: parlant i donant la veu a la ciutadania”
- El president mostra “el seu suport i reconeixement“ al cos de Mossos d’Esquadra, i demana “responsabilitat i el compliment dels principis d’actuació policial legalment establerts”
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exposat aquest matí, davant el Ple del Parlament, la seva resposta davant la sentència de l’1-O que ha qualificat “d’ignomínia”, i que ha dit “no acceptem i rebutgem”. El cap del Govern ha defensat que “cal seguir endavant i no deixar-nos intimidar per les amenaces i les prohibicions”, i per això ha proposat que “aquesta legislatura s’acabi tornant a exercir el dret d’autodeterminació”. “Aquesta és la meva proposta per a un país que sempre hi és i que no deixa mai de demostrar la seva determinació i constància”, ha dit. I ha conclòs “no els podem fallar, no podem no estar a l’altura de la gent que aquests dies i sempre ha tornar a sortir i a mullar-se per la llibertat, la justícia i la democràcia”.
El cap de l’Executiu, que ha comparegut a petició pròpia davant el Ple, ha explicat que la seva proposta de resposta a la sentència es concreta a través d’una via internacional, i de dues eines.
Pel que fa a la via internacional, el cap de l’Executiu ha assegurat que “el Consell per la República, amb el president Carles Puigdemont al capdavant, és una entitat valuosíssima”.
I ha detallat també altres iniciatives com l’enviament de cartes seves a tots els presidents i primers ministres de la Unió Europea, el G-20 i l’Efta “per explicar-los la condemna als nostres líders socials i polítics”, així com els contactes amb líders internacionals que està duent a terme el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch. “No ens aturarem per difondre al món les decisions del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides, que exigeix la posada en llibertat immediata dels presos polítics catalans”, ha subratllat.
Pel que fa dins del país, el president ha destacat dues eines i un motor “sobre els quals pivotarà la iniciativa els propers mesos”. Així, Torra ha dit que el motor “per avançar i fer avançar tothom”, és “un pressupost per al 2020 que sigui palanca del canvi social, amb 2.500 milions que permetran fer un programa de xoc ambiciós a favor de les persones que més ho necessiten”.
Respecte a les dues eines esmentades, el president ha anunciat, d’una banda, que el projecte Debat Constituent, que “té un nivell de participació altíssim”, i amb Lluís Llach al capdavant, “podrà consolidar ja a la primavera una proposta”. “Animo la ciutadania a participar-hi, a debatre, a construir, a escriure ella mateixa el seu futur”, ha declarat.
I com a segona, ha destacat “l’Acord Nacional” que la majoria absoluta de la Cambra va aprovar per “l’autodeterminació, els drets civils i polítics i l’amnistia”. Un acord aquest, ha explicat, “que agrupi totes les forces partidàries de la democràcia, amb l’objectiu d’assentar els consensos necessaris per assolir l’amnistia de totes les persones perseguides per l’exercici dels drets polítics, civils i socials” i que “fixi les vies per concretar l’exercici del dret d’autodeterminació en el termini més breu possible”. “Aquesta legislatura, si entre tots els partits i organitzacions ho fem possible, hem de poder-la finalitzar validant la independència”, ha reblat.
El president de la Generalitat ha assegurat que Catalunya “no es pot permetre ni un pas enrere en la defensa del dret inalienable a l’autodeterminació”. Per això, ha apel·lat tots els diputats de la Cambra a “reaccionar contra aquesta vulneració de la llibertat d’expressió, de la inviolabilitat parlamentària i del nostre dret com a poble a decidir el nostre futur”. “No ens poden vèncer ni la por, ni les amenaces, ni les inhabilitacions”, ha afegit, perquè “hi ha la dignitat de Catalunya en joc en aquesta qüestió del dret d’autodeterminació. I amb la dignitat de Catalunya, no s’hi juga”, ha reblat.
Quim Torra ha remarcat que davant una sentència que no només condemna “els nostres representants polítics i socials” sinó també “la democràcia i els més de dos milions de persones que vam participar en aquell referèndum”, ell mateix ha decidit “autoinculpar-se”, perquè, ha dit, “jo també sóc autor d’aquest fals delicte que se’ls ha imputat” , i ha convidat “aquells membres de la Cambra que sentin ferit el seu anhel de justícia a fer el mateix”.
Rebuig a la violència i suport als mossos
El cap de l’Executiu ha demanat que “ningú vulgui criminalitzar la desobediència civil no violenta, perquè és un camí legítim per a defensar els drets negats”. La sentència, ha dit, és “un atac directe a l’exercici dels drets fonamentals de les persones i és el cop a la democràcia més important que ha tingut lloc des del 1978”.
En aquest context, el president ha tornar a fer “una crida a la calma, a la serenitat i al civisme”, i ha insistit que el llenguatge del moviment independentista “no és el de la violència”. Així, ha estat contundent a l’hora de condemnar-la: “Refusem la violència com l’hem refusada sempre. No ens representa. Rebutgem i condemnem totes les violències, vinguin d’on vinguin i pretenguin justificar-se com vulguin”, ha reblat. I en aquest mateix sentit, ha advertit que “si hi ha provocadors i agitadors que volen canviar el rumb de les mobilitzacions pacifiques, caldrà aïllar-los i apartar-los” i investigar també a fons per saber qui hi ha al darrera d’aquests incidents.
El president també ha aprofitat per fer palès el seu “suport i reconeixement” al cos del Mossos, però ha puntualitzat que cal que la seva feina sigui “escrupolosa i exemplar”, ja que, ha dit, “no ens podem permetre cap vulneració dels protocols d’actuació establerts”. Per això, s’ha compromès a estar al seu costat “per reconèixer la seva feina quan ho fan bé”, però també a “ser-hi quan no sigui així” i , en aquest sentit, ha explicat que ha demanat al conseller Buch investigar qualsevol situació irregular que s’hagés pogut produir durant aquests darrers dies per “exigir responsabilitat i el compliment dels principis d’actuació policial legalment establerts”.
Apel·lació al diàleg
El president ha aprofitat també la seva intervenció per “apel·lar de nou”, al president en funcions del Govern espanyol a “encarar el conflicte com ho fan els demòcrates: parlant i donant la veu a la ciutadania”, perquè “ni la unitat d’Espanya ni la independència de Catalunya poden servir com a excusa per vulnerar els drets de la població ni els dels seus representants polítics”.
1