- El Departament de Territori i Sostenibilitat, en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals i l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona, organitza fins a l’1 de desembre un conjunt d’activitats arreu del territori per fomentar la participació ciutadana en la ciència i el medi ambient
- El tret de sortida serà el 8 de novembre, amb una jornada tècnica al Museu de Ciències Naturals
- L’objectiu és implicar la societat en la generació de nou coneixement a partir de la participació activa i essencial de persones no professionals en totes les etapes del procés científic
Catalunya acollirà per primer cop el Mes de la Ciència Ciutadana i el Medi Ambient aquest mes de novembre. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Govern, amb l’objectiu de reivindicar la importància de la participació de la ciutadania en la recerca científica per a la generació de nou coneixement, mitjançant l’organització de diverses activitats tècniques i de participació.
La ciència ciutadana és la recerca científica conduïda, parcial o completament, per científics aficionats o no professionals que hi participen en alguna de les parts del procés: captació, processament, i interpretació de dades, gràcies a la intel·ligència distribuïda, definició d’hipòtesis, etc.
Sovint el concepte de ciència ciutadana es relaciona amb projectes concrets on els participants únicament proveeixen dades disperses sobre les quals fonamentar els processos analítics i extreure’n resultats i conclusions. Però, per sort, la ciència ciutadana va molt més enllà ja que pot contribuir a la definició d’hipòtesis, i en els casos més extrems col·laborar en totes les fases de recerca, quelcom que es posarà en valor gràcies a la jornada i activitats que s’han organitzat durant tot el mes de novembre.
Participació gradual
La comunitat no científica pot participar de diferents maneres a la ciència ciutadana: en el primer nivell les persones actuen únicament com a sensors, per exemple emprant aplicacions mòbils per al registre documental. En un segon grau poden actuar com a intel·ligència distribuïda, interpretant les dades recollides, ja siguin generades per ells mateixos o per altres. Finalment, en estadis superiors, també es pot contribuir a la definició de la hipòtesi o col·laborar en totes les fases de recerca. Aquest darrer cas és el de la ciència ciutadana extrema.
La Jornada Tècnica, el tret de sortida
Amb l’objectiu de donar a conèixer les novetats de ciència ciutadana en matèria mediambiental, els reptes de futur, i presentar exemples reals d’utilització de dades obtingudes gràcies a la ciutadania, divendres 8 de novembre el Museu de Ciències Naturals de Barcelona acollirà la Jornada Tècnica Ciència Ciutadana i Medi Ambient, que servirà de tret de sortida al Mes de la Ciència Ciutadana i Medi Ambient que s’allargarà fins a l’1 de desembre.
En el decurs de la Jornada es presentarà la diagnosi de la situació actual de la ciència ciutadana a càrrec de Jaume Piera, investigador de l’Institut de Ciències del Mar. També s’ha programat un ponència que explicarà l’ús que en fa l’administració pública de les dades recollides per la ciutadania, a través d’exemples pràctics i que anirà a càrrec de Pau Sainz de la Maza Marsal, de la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. La part central de la Jornada servirà per presentar vuit experiències reals. Es tracta dels projectes Plant*tes, Ground Truth 2.0 i Observatori Ritmenatura, ICO: Seguiment d’ocells comuns de Catalunya, Catalan Butterfly Monitoring Scheme, Líquens Barcelona, Atmoos, Observadors del Mar i Projecte Rius, que compta amb la col·laboració de la comunitat educativa.
Activitats arreu del territori
Després del tret de sortida protagonitzat per la Jornada Tècnica es duran a terme diverses activitats arreu del territori amb l’objectiu d’apropar la ciència ciutadana a un ampli ventall de públic ja sigui iniciat o novell en la participació científica. Per això s’han dissenyat vuit activitats diferents:
- Projecte Rius: S’analitzarà una part del riu o riera seguint metodologia científica. Serà el 9 de novembre, de 10 a 12.30 hores, al Parc de Santa Coloma de Farners, al carrer Pere Costa.
- AtmOOs: Una activitat per descobrir els contaminants associats a la mobilitat i veure com es recullen els patrons de mobilitat i s’obtenen dades de gestió amb la participació ciutadana. Serà el 16 de novembre, de 10 a 13.30 hores, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, al carrer Escorxador, 1, de Reus.
- Plant·tes: Es difondran tècniques per reconèixer les plantes al·lergèniques i en quin estat causen aquests problemes. Serà el 16 de novembre, de 11 a 13.30 hores, a la plaça Octavià, a Sant Cugat del Vallès.
- Mosquito Alert: Es tracta d’una activitat interactiva per conèixer la problemàtica del mosquit tigre i com es pot combatre. Serà el 17 de novembre, de 10 a 14 hores, a la plaça de l’Església de Lloret de Mar.
- Programa seguiment de ratpenats: Es durà a terme un taller de caixes refugi i es donarà a conèixer la plataforma ratpenats.org per fer el seguiment de quiròpters. Serà el 23 de novembre, de 17 a 18.30 hores, al Museu de Ciències Naturals de Granollers.
- Projecte Líquens: Activitat per descobrir els líquens, que són indicadors de la qualitat de l’aire. Es farà un seguiment per saber com està l’aire de la ciutat. Serà el 24 de novembre, de 10 a 13.30 hores, des de davant de la porta dels Jardins de Palau de Pedralbes.
- Seguiment d’ocells comuns a Catalunya: Sortida d’observació d’ocells per reconèixer-los i observar els canvis que estan patint aquests animals i les seves causes. Serà el 30 de novembre, de 10 a 13.30 hores. Es fan dues activitats simultànies:
- Parc de Montjuïc. Trobada a l’entrada del funicular
- Torre d’en Dolça. Vilaseca
- Microplastic Wathcers: Es mostrejarà i analitzarà l’aigua per a conèixer la presència de plàstics al mar. Serà l’1 de desembre, de 10 a13 hores, a la Platja de la badia de Blanes.
El Mes de la Ciència Ciutadana està organitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i compta amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona.
1