• La jornada se celebra a Barcelona i hi prenen part els 15 socis del projecte, provinents de vuit països de la conca mediterrània, entre els quals hi ha l’Agència de Residus de Catalunya
Imatge COMMON Project.

Els 15 socis del projecte europeu Plastic Busters MPAS, per mantenir la biodiversitat i preservar els ecosistemes naturals en les àrees marines protegides costaneres, consolidant els esforços realitzats contra les deixalles marines, especialment el plàstic, a la Mediterrània, es reuniran el 12 i 13 de novembre al recinte modernista de Sant Pau, a Barcelona, per intercanviar experiències i coordinar-se. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) en forma part a través del Regional Activity Center for Sustainable Consumption and Production (ARC-SCP/RAC), juntament amb membres de vuit països de la conca mediterrània. Entre els socis hi ha representants d'universitats i centres d'investigació punters en el tema de les deixalles marines, administracions competents en la seva gestió, àrees marines protegides afectades per aquest problema i ONGs que porten anys estudiant-lo i denunciant-lo.

 

Resultat de quatre expedicions

 

El Projecte Plastic Busters MPAs cobreix tot el cicle de gestió de les deixalles marines a través d'un enfocament integral, multifacètic i coordinat per combatre les deixalles marines a les àrees protegides marines pelàgiques i costaneres de la Mediterrània i aconseguir uns ecosistemes marins saludables. Aquest és un projecte avalat per la Unió per la Mediterrània (UpM) i finançat per Interreg Med.

 

La de Sant Pau serà la quarta trobada del Plastic Busters MPAs, on es faran públics els resultats de quatre expedicions realitzades aquest estiu passat a les àrees marines protegides de Zakynthos (Grècia), Cabrera (Espanya), Arxipèlag Toscà (Itàlia) i el Santuari de Pelagos (França / Itàlia). Aquestes expedicions han servit per comprovar les metodologies harmonitzades de presa de mostres de deixalles marines –micro i macroplàstics– a la columna d'aigua, fons marins, platges i superfície de l'aigua i en animals i plantes marins. A més, es discutiran els propers passos a seguir per realitzar proves pilot en 10 àrees marines protegides on s’implementaran mesures per mitigar el problema de les deixalles marines. En el procés de selecció d'aquestes àrees es tindran en compte aquelles que han estat treballant prèviament en altres projectes Interreg Med, com ACT4LITTER, per desenvolupar un pla d'acció de lluita contra les deixalles marines en el seu àmbit.

 

Intercanvi d’experiències

 

Per garantir l'acceptació dels resultats del projecte s'elaborarà un pla de governança conjunt que permetrà a les persones i organitzacions que administren les àrees marines protegides, responsables polítiques i a altres parts interessades, emprendre accions coordinades i específiques contra les deixalles marines.

 

Aprofitant la presència dels socis del Plastic Busters MPAs a Barcelona, ​​el dia 14 de novembre es reuniran amb els socis del projecte ENI CBC COMMON per alinear les actuacions que s'estan desenvolupant sobre deixalles marines en tota la conca mediterrània, consolidar la col·laboració i coordinar metodologies. D’aquesta manera, es volen establir les bases per crear unes sinergies operatives i unes dinàmiques d'intercanvis d'experiències i capitalització. Aquest esdeveniment s'organitzarà amb el suport de la Secretaria de la Unió per la Mediterrània al Palau de Pedralbes.

1  

Imatges

Imatge COMMON Project

Imatge COMMON Project 160

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 207