- Adverteix que “o l’Estat entén que el conflicte polític a Catalunya no es resol per la via penal o només cronificarà el problema i provocarà més dolor”
- Assegura que “es responsabilitat de tots” aprovar els pressupostos per protegir serveis públics “com l’educació, la salut o la seguretat del país”
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha tornat a reclamar avui la necessitat de crear una taula de diàleg i negociació “per solucionar el conflicte polític entre la societat catalana i les institucions de l’Estat espanyol”. En una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio, Aragonès ha subratllat que aquesta negociació ha de ser “entre iguals i amb llibertat perquè cadascú exposi les seves propostes, entre elles, la del referèndum d’autodeterminació”.
El vicepresident ha insistit que “aquest no és un conflicte de convivència entre els catalans”, sinó que “l’Estat forma part del problema, i també ha de formar part de la solució”. En aquest sentit, també ha recordat que el diàleg i la solució negociada “és el que reclama la gent i el que hem aprovat les institucions catalanes”. Aragonès ha reconegut que, per la seva complexitat, la solució política “no arribarà en dues setmanes”, però ha remarcat que “l’Estat ha de seure a la taula” i que “no pot seguir fugint d’una sortida política”. “O l’Estat entén que el conflicte polític a Catalunya no es resol per la via penal o només cronificarà el problema i provocarà més dolor”, ha advertit.
“Aquests pressupostos són importants per la gent”
Preguntat sobre les negociacions dels pressupostos de la Generalitat per al 2020, Aragonès ha alertat una vegada més que, si no s’aproven, “qui quedarà afectat són els serveis públics” com l’educació, la salut, la protecció social o la seguretat del país. “Aquests pressupostos són importants no tant per a la supervivència del Govern sinó per a la gent” ha assegurat. Segons el conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, “és una responsabilitat de tots” aprovar un comptes que suposen un augment de la despesa de més de 2.500 milions d’euros respecte als del 2017, els darrers aprovats pel Parlament.
Aragonès ha explicat que el Govern està treballant en l’elaboració dels comptes amb l’objectiu de “tenir-los enllestits a finals d’any” i que, tot i que els marges d’actuació són estrets, “en tenim d’altres que estem estudiant en l’àmbit de la fiscalitat ambiental, la reforma de l’IRPF o l’impost sobre successions i donacions”. El vicepresident s’ha mostrat esperançat en poder arribar a un acord “en termes raonables”, sobretot amb el grup parlamentari d’En Comú Podem. “Crec que hi ha una bona voluntat, com a mínim fins al dia d’avui, per poder aprovar els pressupostos, ja que es comparteix la idea que, independentment de com afectin els partits i el Govern, a qui afecten més és a la ciutadania”, ha reblat.
“Volem evitar que les grans empreses controlin els serveis a les persones”
En relació a la Llei de contractes de serveis a les persones, Aragonès ha reiterat que “l’objectiu d’aquesta llei és evitar que les grans empreses que ja controlen el sistema financer o l’obra pública controlin també els serveis a les persones”. El vicepresident ha recordat que el govern va impulsar aquesta norma “en veure que les filials d’empreses de l’Ibex 35 guanyaven els concursos de serveis a les persones rebentant preus i deixant fora entitats del tercer sector, cooperatives i pimes del territori”.
Aragonès ha explicat que la directiva europea permet a les regions “posar més requisits que la llei de contractes espanyola”, que estableix que s’ha d’adjudicar per preu, mentre que la llei catalana preveu criteris de qualitat i de proximitat, conté clàusules mediambientals i obliga les empreses a tenir plans d’igualtat de gènere i millores en les retribucions dels convenis col·lectius. El responsable econòmic del govern ha tornat a insistir que són serveis que els ajuntaments no poden donar per si mateixos i que en aquests moments ja es presten a través de contractes externs. “Hi ha qui en fa una lectura interessada. Aquesta llei en cap cas obliga a privatitzar res”, ha afirmat.
Investigació als membres de la Mesa del Parlament
Durant l’entrevista, el vicepresident ha volgut traslladar “tot el suport del Govern als membres de la Mesa que la Fiscalia General de l’Estat demana que s’investiguin i, en particular, al president del Parlament” per haver permès debatre una moció a la Cambra Catalana que “és un posicionament polític que no té efectes jurídics”. Aragonès ha lamentat “la manca de respecte al pluralisme polític” que ha demostrat l’Estat, que no va intervenir en el posicionament polític de l’Assemblea de Madrid a favor d’il·legalitzar els partits independentistes. “Si l’Estat segueix tractant el conflicte des d’un punt de vista penal, és molt difícil poder construir un espai de negociació en igualtat de condicions per trobar una sortida política”, ha conclòs.
1