El Pla Europa, aprovat dimarts pel Govern de la Generalitat, és el document que fixa la visió catalana sobre la Unió Europea, i és l’expressió del compromís europeista de Catalunya. El conseller ha explicat que el Pla “és el resultat de les aportacions del Govern i de la societat civil”, que hi ha contribuït per mitjà d’un procés participatiu. “És un pla de país, una eina útil perquè reflecteix una vocació de país. Respon a la vocació europeista de Catalunya”, ha descrit Bosch.
“És inqüestionable que som europeus i que volem continuar sent-ho de ple dret. Per això hem fet el Pla Europa, perquè tenim aquesta convicció”, ha dit el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, a l’acte de presentació, que ha recordat que “volem ser actors rellevants i tenir veu pròpia als debats i a la vida social i política d’Europa”, i creu que aquesta és “la millor manera de contribuir al projecte europeu”.
Bosch ha fet notar que “si creiem en Europa hem de tenir una proposta per a Europa, per contribuir a que l’Europa de les generacions que vinguin sigui una Europa millor, que no tingui crisis existencials”.
El conseller ha reivindicat que “qui decideix les coses a Europa són els ciutadans europeus”, i ha assenyalat que “el cas català aporta una oportunitat única per debatre aquesta mena de coses”. Segons Bosch, la Unió Europea “ha d’apostar fort pel principi de subsidiarietat i ha d’estar tant a prop del ciutadà com sigui possible” i ha alertat que “si no ho aconseguim, vindran més Brexits”.
L’acte ha tingut lloc al Palau de la Generalitat i ha constat d’una conversa sobre la visió catalana dels grans reptes de la Unió Europea entre el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, i la periodista i membre de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), Teresa Carreras. L’obertura ha anat a càrrec de la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell, que ha presentat els grans eixos del Pla.
“El Pla Europa vol reforçar la dimensió social, que el pilar social rebi més pressupost, renovar la política de veïnatge subratllant el model mediterrani i impulsar l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030”, ha explicat Mireia Borrell.
La secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea ha volgut destacar que “tot el que passa a Europa ens afecta” i considera que “tenir vocació de país és aspirar a ser influents en els grans temes”. Segons Borrell, “Europa ha de deixar de ser un club d'estats per passar a ser de la gent”.