• El cap de l’Executiu ha presidit aquest matí l’acte de commemoració del 40è aniversari de la restitució, en democràcia, de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya
  • El conseller Jordi Puigneró, que ha fet la cloenda, ha destacat que l’Escola serà “una eina clau en la transformació de l’administració pública del segle XXI”

 

40è aniversari Escola Administració Pública
El president Torra durant un moment de la seva intervenció a l'Escola d'Administració Pública. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat aquest matí l’acte central dels 40 anys del restabliment, en democràcia, de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). Una trajectòria, ha destacat, que demostra que l’administració pública d’aquest país “posa les persones al centre de tot”. “Tots els homes i dones que presten els seus serveis als hospitals, a les escoles o als carrers del país, posen el focus, en primera instància, a garantir tots els drets i llibertats dels seus conciutadans, com ho ha de fer qualsevol servidor públic o responsable polític”, ha ressaltat.

Remuntant-se als inicis de l’organisme, el cap de l’Executiu ha posat de relleu que l’impuls de Prat de la Riba per crear l’EAPC, i el seu restabliment el 1979 per part del president Josep Tarradellas, demostren que “aquella generació ja va ser molt conscient que, a l’hora de crear un cos d’estat per a Catalunya, els seus servidors públics havien de tenir clar que la seva funció era la de servir el país”. I “aspirar a l’excel·lència, tant de la institució mateixa com dels servidors públics”, ha estat l’esperit que ha guiat l’Escola des dels seus inicis.

“40 anys després de la seva fundació, la seva necessitat i servei són més indispensables que mai”, ha subratllat el president, perquè, en una era marcada per la digitalització de l’economia i els serveis, “la tasca dels treballadors públics i els serveis que han de prestar les administracions canviaran”, i l’Escola, ha dit, “hi ha de tenir un paper fonamental”.

Durant l’acte, el president també ha volgut fer un homenatge públic a tots els servidors i servidores de Catalunya, a qui ha expressat “l’agraïment i reconeixement públic per part del Govern”. “Us animaria a fer la vostra feina el millor possible, perquè és també la millor manera de servir el país”, ha apuntat.

Per la seva part, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que ha fet la cloenda de l’acte, ha recordat que l’Escola “és i ha de continuar sent motor de formació, innovació i generació de coneixement a l’Administració”. I ha destacat que l’EAPC “és un instrument de país” per bastir una administració pública catalana capdavantera. “El Noucentisme va posar en marxa l’Escola, la transició democràtica la va recuperar i, en plena revolució digital, ha d’esdevenir una eina clau en la transformació de l’Administració Pública del segle XXI”, ha conclòs.


“El restabliment de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya: 40 anys fent camí”

La jornada de commemoració ha tingut lloc a la seu de l’Escola d’Administració Pública i ha comptat també amb la intervenció de l’escriptor i poeta Carles Duarte, que ha pronunciat una conferència sobre els 40 anys de trajectòria de l’òrgan. Duarte té una llarga vinculació amb l’EAPC, on va treballar en recerca en l’àmbit del llenguatge administratiu. Va ser el fundador i el primer director de la Revista de Llengua i Dret, editada per l’Escola.   

En una segona intervenció, la matemàtica i doctora en informàtica Carme Torras ha fet una mirada cap al futur i ha abordat la irrupció de les noves tecnologies a les administracions públiques i a la societat.

Tot seguit, s'ha procedit a inaugurar l'exposició commemorativa dels 40 anys, que es troba situada al vestíbul de l'edifici de l'EAPC. La mostra, que porta com a títol “El restabliment de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya: 40 anys fent camí”, ofereix un recorregut pels que han estat els eixos, els objectius i els valors de la institució en els darrers 40 anys. Tot i no tenir una estructura cronològica, l’exposició reflecteix l’evolució de l’Escola en aquestes quatre dècades.

En aquest viatge per la història de l’EAPC destaquen, entre altres coses, les diferents seus de l’Escola, l’atorgament de la Creu de Sant Jordi, la difusió del coneixement amb la creació de les revistes Autonomies – Revista Catalana de Dret Públic  i Revista de Llengua i Dret, el paper de l’Escola en la gestió de processos selectius, la generació de coneixement, l’aposta per la modernització de les metodologies docents basades en l’aprenentatge, la presència internacional i l’impuls de la formació de tercer cicle, així com la importància de les persones per fer de l’Escola una institució acadèmica de prestigi i transversal al servei del personal de l’Administració pública catalana.

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya va ser fundada el 1912 per Enric Prat de la Riba, primer president de la Mancomunitat de Catalunya, i va esdevenir la segona institució de capacitació de personal públic més antiga d'Europa. L’EAPC s’ha configurat com una institució bàsica de formació, captació de talent i recerca en matèria d’Administració i gestió públiques. Coincidint amb la recuperació de l’autogovern, la restauració de l’Escola, l’any 1979, va tenir com a missió combinar el millor dels seus valors fundacionals amb la necessària modernització d’una Generalitat tot just recuperada. El 2012 va celebrar el centenari de la seva fundació.

2  

Imatges

Foto visita exposició

Foto visita exposició 1603

Foto intervenció

Foto intervenció 1500