Barna Porters, grup empresarial referent en el camp dels serveis auxiliars, el personal de control d’accés i de seguretat privada, s’ha adherit avui al Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, impulsat pel Departament d’Interior. El conseller d’Interior, Miquel Buch, i el president del Grup Barna Porters, Roberto José Vicente Blanco, han oficialitzat l’acord aquesta tarda a la seu de la conselleria.
Les empreses d’aquest grup empresarial que han signat avui l’adhesió al Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci són Barna Porters, SL i Barna Porters Seguretat, SL.
Barna Porters SL proveeix serveis de personal de control d’accés i auxiliars de serveis; Barna Porters Seguretat SL presta serveis de vigilància i seguretat privada. Es tracta d’empreses que realitzen la seva activitat sobretot a esdeveniments esportius i espectacles (concerts, festivals...) que impliquin un gran moviment de masses.
La signatura del conveni contempla la formació de més de 1.500 treballadors a través del centre de formació propi de Barna Porters Seguretat SL per formar el personal del grup. Es farà en els propers mesos a través d’una formació de formadors que seran qui traslladaran els continguts del Protocol a auxiliars, controladors d’accés i vigilants de seguretat
La formació té com a objectiu sensibilitzar tot el personal per tal de saber detectar i prevenir possibles casos i implementar el Protocol de manera operativa, donant les eines per a intervenir, atendre i actuar tant amb les persones afectades com amb les persones presumptament autores i fer un pas més en la lluita contra la violència masclista, per prevenir les violències sexuals i evitar que cap conducta que atempti contra la llibertat i indemnitat sexuals quedi impune mitjançant la coordinació de tots els actors de l’àmbit de la seguretat amb els actors del sector de l’oci, així com altres professionals que hi presten els seus serveis.
Aquest Protocol, del qual se’n desprèn una campanya informativa sota el lema “No en passem ni una”, es va redactar a partir de les conclusions a les quals va arribar un grup de treball sobre violències sexuals que es va constituir el juliol de 2018. El grup el van integrar entitats municipalistes, representants de policies locals, Mossos d’Esquadra, l’Institut Català de les Dones, el Departament d’Interior, representants del Consell Nacional de les Dones, associacions de víctimes, experts i expertes en violència masclista, associacions representatives d’empreses de seguretat, associacions i federacions d’empresaris del sector de l’oci, representants d’empreses de controladors d’accés i altres persones expertes en el tema de la violència sexual.
El Protocol es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el dia 11 d’abril.