- El cap del Govern ha encapçalat aquest matí la presentació d’un estudi de la Cambra de Barcelona que avalua l’impacte econòmic del dèficit d’inversió de l’estat
- L’informe xifra en més de 45.000 milions d’euros la necessitat d’inversió en matèria d’infraestructures a Catalunya d’aquí al 2030
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquest matí “les deslleialtats del govern espanyol de torn en matèria d’infraestructures a Catalunya”, que, ha dit, no només afecten els governs sinó que “fan patir totes les empreses i tots els catalans”. Pel cap del Govern, “denunciar aquests incompliments és un element de justícia social”, perquè “això no va de competències, sinó de sobirania fiscal, de sobirania en infraestructures; en definitiva, sobirania per poder decidir”. I ha insistit: “d’això depèn la nostra economia, el nostre benestar i el nostre futur com a país”.
El cap del Govern ha fet aquestes manifestacions en el decurs de la presentació aquest matí, a la Casa Llotja de Mar, de l’estudi Impacte econòmic del dèficit d’inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona, i que revela que el país necessita 45.300 milions d’euros fins al 2030.
El president ha felicitat la Cambra per la “claredat” d’aquest informe, que “posa xifres a l’impacte de la desconnexió de l’estat vers Catalunya, cosa gens fàcil”. Per al cap del Govern, l’estudi també “dona continuïtat” al Memorial de greuges presentat per Catalunya ara fa 134 anys , i que, com llavors, recull “unes queixes que són estructurals i que s’han de resoldre”.
Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha posat en relleu algunes de les xifres del treball presentat avui com, per exemple, el fet que si s’hagués executat el 100% de la inversió pressupostada en infraestructures de transport a Catalunya, s’haurien generat gairebé 20.000 milions d’euros de facturació addicional a Catalunya; s’hauria contribuït al PIB de Catalunya en 8.000 milions, és a dir, un 3,3% del total del PIB, i hauria permès crear i mantenir 111.501 llocs de treball a temps complet, entre altres dades.
El president Torra ha fet seves les conclusions de l’estudi, que assegura que “Catalunya està perdent posicions en el repartiment de la inversió estatal a la sortida de la crisi malgrat ser una de les economies més dinàmiques en aquest període”. Per tot això, ha assegurat, l’informe “ens carrega de més arguments i dona valor a les reivindicacions i els anhels de justícia per eliminar els dèficits fiscals i socials que tenim com a país”.
Quim Torra s’ha congratulat que cada vegada més entitats alcin la veu per denunciar aquesta manca d’inversió i per demanar “el que és just per a Catalunya”, com han estat els casos de Foment del Treball i el Cercle d’Economia. Així, ha explicat que la patronal catalana xifra en gairebé 28.000 milions d’euros el dèficit d’infraestructures que Catalunya ha patit en els últims deu anys, i ha subratllat la queixa del Cercle, que lamenta que l’estat estigui creant un “Madrid DF” per la manera com la capital reinverteix en ella mateixa la riquesa que genera.
“A poc a poc ens anem posant d’acord en aquests grans temes de país i anem arribant a consensos, encara que sigui amb matisos”, ha dit el president. I ha afegit: “Aquesta transversalitat és força encoratjadora; ens cal la força de tots: de les empreses grans, les petites, dels treballadors, per construir el país que volem i per superar les mancances del model que arrosseguem històricament”.
El president ha destacat “l’esforç immens” que ha fet Catalunya, tot i “la manca d’inversió brutal” que posa de manifest l’estudi, per ser capaços d'abaixar les xifres de l’atur del 23% el 2013 a una mica més del 9% aquest any. I ha afegit: “és un esforç extraordinari, perquè estem combatent contra un govern que tenim en contra”. I ha continuat: “som un país industrial i competitiu i volem continuar sent-ho, però per això ens fan falta infraestructures que vertebrin el nostre territori i ens connectin amb el món”.
L’informe Impacte econòmic del dèficit d’inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya avalua els costos d’oportunitat que ha suposat la manca d’execució d’inversions en infraestructures de l’estat, i quin és l’objectiu d’inversió futura necessària per eliminar el dèficit acumulat i assolir l’estoc de capital en infraestructures desitjable per a l’any 2030.
En el decurs de la presentació ha intervingut, a més del president, per part de la Cambra de Barcelona, el seu president, Joan Canadell; la directora d’Anàlisi Econòmica, Carme Poveda; el director d’Estudis d’Infraestructures, Cristian Bardají; i el president de la Comissió d’Infraestructures i Transports i president del RACC, Josep Mateu. Hi ha assistit també el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.
La Cambra comença a desenvolupar amb aquest estudi un dels 15 eixos del projecte #CAT3040, un pla d’acció de l’entitat, en col·laboració amb la resta de cambres de Catalunya, que té com a objectiu treballar per dibuixar un nou model econòmic de Catalunya amb perspectiva 2030-2040.