.

La tesi doctoral “Ciutat i conflicte. Escenaris per a la millora convivencial a l’àrea metropolitana de Barcelona”, de Juan Manuel Torres Bujalance, ha guanyat el premi ADR i de Mediació que atorga el Departament de Justícia, a través del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya. El treball ha estat premiat en la categoria A, dotada amb 6.000 euros.

Els Premis ADR (alternative dispute resolution o resolució alternativa de conflictes) consten de quatre categories (A,B,C i D) i reconeixen les millors iniciatives en mediació i resolució de conflictes. La consellera de Justícia, Ester Capella, lliurarà els reconeixements el 21 de gener al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació.

La tesi guardonada descriu els diferents models de mediació comunitària que existeixen en ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona com ara Santa Coloma de Gramenet o el Prat del Llobregat, i analitza els factors que poden ser palanca per millorar la convivència. El treball evidencia 5 nivells de convivència: els recursos bàsics com ara l’alimentació i l’habitatge, el confort de l’urbanisme, els vincles de la xarxa social, l’ajuda desinteressada i recíproca de la nostra xarxa més propera així com la participació en la vida comunitària mitjançant festes o les associacions de veïns.

En la mateixa categoria A, i amb un premi de 3000 €, el jurat ha premiat com a millor treball de recerca “La difusió de la justícia restaurativa a través del teatre. Trobades entre dissidents i víctimes d’ETA” dut a terme per la criminòloga badalonina Ester Vilà Valls. És una investigació que aprofundeix sobre l’obra de teatre La mirada del otro, de la companyia Proyecto 43-2, basada en les trobades que es van produir entre els anys 2011 i 2012 entre familiars de víctimes d’ETA i membres de la banda terrorista.

En la categoria B, que reconeix la millor pràctica en mediació impulsada per l’Administració local, els guanyadors són els projectes “Transforma’t a Bon Pastor” de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la cooperativa Espai Coneix i “La mediació reparadora: Accions reparadores amb joves de Mataró” de l’Ajuntament de Mataró. Els guanyadors rebran un diploma acreditatiu de mans de la consellera.

Encara en la mateixa categoria i també amb un diploma acreditatiu, la millor iniciativa en mediació impulsada per institucions i organitzacions públiques o per professionals d’empreses o entitats privades recaurà en l’entitat Centre Mediació Barcelona pel projecte “Mediala-Metodologia en pro del diàleg a l’organització”.

En la categoria C, de nova creació en aquesta edició, es reconeix el premi a la millor monografia, capítol de llibre o article doctrinal en una publicació acadèmica. La publicació guanyadora ha estat Justícia sin Jueces del jutge Pascual Ortuño.

Finalment, el guanyador de la categoria D –també nova aquest any– i que premia la millor acció de comunicació o difusió és per al Diari de Tarragona per la publicació de diversos articles que donen a conèixer diverses experiències en l’àmbit de la resolució de conflictes: “Un plan de mediación vela para fomentar la convivencia en los barrios de Cambrils” (11.9.2018), “Mediación en consumo” (de 21.1.2018), “Crecen un 65 % los casos que los juzgados derivan a la mediación” (20.1.2018) o “La Guàrdia Urbana de Reus exporta su modelo de mediación al ámbito internacional” (9.12.2017). Les categories C i D rebran també un diploma acreditatiu.

Èxit de la primera edició

En la primera edició dels Premis ADR, el jurat va reconèixer com a guanyadora de la categoria A la tesi doctoral “Cap a una escola justa: la incorporació de la justícia restaurativa a l’àmbit escolar” de la mediadora Mònica Albertí. El treball analitzava diverses experiències en mediació que s’han dut a terme en escoles del Regne Unit per tal de disminuir l’absentisme i prevenir l’assetjament escolar.

En la mateixa categoria també es va reconèixer el treball fi de diploma de postgrau “La mediació ambiental en l’àmbit estatal” de l’advocat tarragoní Ramon Nadal, que analitzava l’aplicació de la mediació en els conflictes mediambientals.

Més ràpid, econòmic i menys cost emocional que anar al jutjat

Resoldre un conflicte mitjançant mediació és més ràpid, econòmic i amb menys cost emocional que acudir al jutjat. A la mediació, hi poden arribar tota mena de conflictes, tant de família –com ara separacions, divorcis, cura i atenció de la gent gran, adopcions o acolliments, designació de tutors, règim de visites, qüestions econòmiques derivades de la tutela, herències, pensió per aliments–, com entre veïns, socials o culturals sorgits de la convivència ciutadana, relatius a lloguers, reclamacions de quantitat, en l’empresa familiar, entre fundacions, entre associacions i organitzacions en general.