- Salinas és exmagistrat de la Sala Social del Tribunal Suprem i exvicepresident del Consell General del Poder Judicial
- El Govern també distingeix 17 persones, col·lectius i entitats per la seva contribució a la millora de la justícia a Catalunya
- La consellera Ester Capella lliurarà tots els reconeixements el 16 de gener al Palau de Pedralbes
El Govern ha distingit l’exjutge Fernando Salinas Molina amb el Premi Justícia 2019, la més alta distinció que atorga la Generalitat de Catalunya en matèria de justícia. El guardó és un reconeixement a la seva trajectòria professional.
El Decret de concessió del Premi destaca de Salinas la creació dels jutjats d’executòries socials, que van tenir per objecte acumular en un sol jutjat l’execució de totes les sentències dictades contra una mateixa empresa per protegir els drets dels treballadors a un repartiment equitatiu.
Fernando Salinas va ser magistrat de la Sala Social del Tribunal Suprem des de 1996 fins al març de 2019. Va ingressar a la Carrera Judicial el 1973 i va ser jutge de Primera Instància i Instrucció i degà dels jutjats de Sant Feliu de Llobregat. També va ser degà de les magistratures de treball, a més de titular de la Magistratura número 15 i la Magistratura número 23 de Barcelona. Entre 1992 i 1996 va ser magistrat de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Entre 2001 i 2008 va ser vicepresident del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va participar en l’elaboració d’avantprojectes legislatius sobre procediment laboral (1989-1990) i enjudiciament civil (1995-1996) i va dirigir el grup d’experts de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social (2010-2011). Està en possessió de la Creu d’Honor de la Gran Creu de l’Orde de Sant Raimon de Penyafort.
Lliurament de premis a càrrec de la consellera Capella
La consellera de Justícia, Ester Capella, lliurarà el Premi Justícia el pròxim 16 de gener al Palau de Pedralbes. A més de distingir l’exjutge Fernando Salinas, Capella també entregarà dotze medalles i cinc mencions honorífiques a persones i entitats que han contribuït de manera significativa a la millora de la justícia a Catalunya.
Medalles
Les medalles són per a:
Ignasi Garcia i Clavell. Va ser director general de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació entre els anys 1990 i 1999. Ha ocupat altres càrrecs a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, com ara gerent de l'Institut Català de Serveis a la Joventut (1985-90), delegat del Govern a les comarques de Barcelona i secretari d'Afers Religiosos durant el període 2000-2004.
Sílvia Ventura Mas. Va ser sòcia fundadora i membre de la primera junta directiva de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates del 1986 al 1988. Entre el 1995 i el 1997 va ser coordinadora a Catalunya de l’associació Jueces para la Democracia, i del 1997 al 1999 va ser membre del secretariat estatal d’aquesta associació. També és membre fundadora d’Àgora Judicial.
Tomàs Pou i Viver. Se li concedeix la medalla a títol pòstum. Va estar vinculat a processos de l’administració local i sobretot a la intervenció en suport de les associacions de veïns.
Josep Maria Bernat Freixas. Membre fundador de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, de la qual en va ser un dels primers presidents. Va ser artífex de la Llei de Justícia Gratuïta.
Pilar Rebaque Mas. Vicepresidenta de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB. Ha actualitzat i impulsat la perspectiva de gènere en la legislació. També és especialista en memòria històrica i membre de la Comissió de Memòria Històrica de l’ICAB.
Ascensió Capel Cilla. Lletrada de l'Administració de justícia del Jutjat Contenciós número 17 de Barcelona. Ha treballat com a lletrada de l’Administració de Justícia en el Jutjat Penal número 13 de Barcelona i en el Registre Civil de Barcelona.
Paloma Sampedro Herreros. Directora del Servei comú processal general d’Amposta, on ha impulsat, dinamitzat i millorat l’organització interna de la nova oficina judicial.
Eneko Barbería Marcalain. Metge forense des de 1999. Entre els anys 2006 i 2010 va ser subdirector de la divisió de Barcelona Comarques de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya i, des de 2013, és subdirector de la divisió de Tarragona de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. Està en possessió de la Creu de Sant Raimon de Penyafort de 2a categoria.
Ma. Elena Lauroba Lacasa. Professora titular de Dret civil de la Universitat de Barcelona des de 2001. Secretària General de la UB (2003-2005) i Comissionada de Polítiques de Gènere de la UB (2006-2008). Directora General de Dret i Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Cataluya (2009-2011). És presidenta de la secció espanyola de l’Association Henri Capitant des amis de la cultura juridique française i membre de GEMME i de l’ELI.
Ignacio López Chocarro. Va ser degà de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors de Barcelona des de 2011 fins al juny de 2019. També ha estat president del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya i degà adjunt de la Presidència del Consejo General de Procuradores de España. Va rebre la creu distingida de primera classe de l’Orde de Sant Raimon de Penyafort com a reconeixement a la seva trajectòria professional el 2015.
Àngel Garcia Fontanet. Expresident de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. És president de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals.
Mencions honorífiques
Les mencions honorífiques són per a:
El Col·legi d’advocats de Tortosa. Celebra aquest any el seu 175è aniversari. Destaca la seva activitat en favor del dret català, així com el suport i l’impuls a la constitució del Consell de col·legis d’advocats de Catalunya.
Sicar.cat. És un projecte que té com a finalitat l’atenció integral de les dones víctimes de tràfic per a la seva inclusió social.
La Fundació Bayt Al-Thaqafa. És una fundació sense ànim de lucre que té com a objectiu facilitar la integració social, cultural, cívica i política dels immigrants arabomusulmans a la societat catalana.
L’equip de dinamització lingüística dels jutjats. És un equip de 40 persones que treballa per garantir els drets lingüístics dels ciutadans que es relacionen amb l’Administració de justícia.
Mercè Curull. Menció a títol pòstum. Va ser Directora General de l'Esport del 1998 al 2000, i la primera dona que va ostentar un càrrec màxim a Catalunya en l'àmbit esportiu oficial. Al març del 2006 va ser nomenada directora del Consell Català de l'Esport. Va donar un impuls a l'esport femení a través de programes per als clubs que incorporessin dones a l'equip directiu i fomentant les beques per a les esportistes.
Isabel Palacios és periodista de tribunals des del 1999, i des del 2008 és responsable de la secció de tribunals de TVE a Catalunya.