El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha ofert Catalunya “com un pilar central del projecte mediterrani. Ho ha fet davant dels assistents a la sessió plenària de l’Assemblea Regional i Local Euromediterrània (ARLEM), que s’ha celebrat aquest dijous al Palau de Pedralbes de Barcelona, seu de la Unió per la Mediterrània. 

El conseller Bosch al plenari d'ARLEM
El conseller Bosch a la sessió plenària d'ARLEM

“L’esperit europeu de Catalunya pot contribuir a aconseguir un paper central de la Mediterrània a Europa”, ha assegurat Bosch en el seu discurs inauguralen el qual ha remarcat el compromís del Govern amb la Mediterrània. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que l’executiu promourà el Catalonia Med Hub com a centre des d’on coordinar i enfortir la cooperació euromediterrània, “assolir els objectius en línia amb l’Agenda 2030 com a eina per abordar l’emergència climàtica, així com promoure els drets humans i el diàleg”. 

L’Assemblea Regional i Local Euromediterrània (ARLEM) és una assemblea de representants locals i regionals de la Unió Europea i dels seus socis de les tres ribes del Mediterrani creada el 2010 pel Comitè Europeu de les Regions i diferents assemblees territorials per representar políticament les seves autoritats locals i regionals, mantenir diàleg polític i promoure la cooperació regional. En aquest sentit, el conseller Bosch ha insistit en el diàleg com a eina imprescindible a tots nivells, també a escala mediterrània. “El diàleg és extremadament necessari”, ha reivindicat, i ha convidat les tres ribes de la Mediterrània a “assolir una comprensió mútua més profunda també a través del diàleg”En aquest sentit, Bosch ha citat la Declaració de Barcelona, que enguany celebra el seu 25è aniversari: “25 anys després, seguim esforçant-nos per cooperar. Necessitem complir aquells objectius d’entendre’ns millor”. 

En el seu discurs de benvinguda d’aquesta 11a sessió plenària d’ARLEM, el conseller Bosch ha expressat el desig que aquesta reunió anual celebrada avui a Barcelona “sigui només un inici” per tal que l’any 2020 “sigui l’any en què tot va començar” pel que fa a la cooperació euromediterrània. Bosch ha anunciat que el Govern de Catalunya “debatrà diferents propostes sobre el futur de la cooperació mediterrània” durant el primer semestre d'enguany per fer de la Mediterrània “la casa dels drets humans i dels valors democràtics”. 

A l'obertura de la sessió també hi han participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Nasser Kamel; així com els copresidents d'ARLEM: Karl-Heinz Lambertz, president del Comitè Europeu de les Regions, i Mohamed Boudra, alcalde d'Al Hoceima, al Marroc. Després de la benvinguda a la sessió plenària, ARLEM ha adoptat dos informes treballats per l’assemblea. Per una banda, un sobre integració regional a la Mediterrània i el paper que hi tenen els actors locals i regionals; i per l’altra banda, un sobre economia blava a la regió.

Formen part de l’ARLEM un total de 80 membres, dels quals la meitat són de la Unió Europea i, l’altra meitat, els seus socis mediterranis: Egipte, Turquia, Algèria, el Marroc, Síria (actualment suspesa), Tunísia, Albània, Bòsnia i Hercegovina, Israel, Jordània, el Líban, Mauritània, Palestina, Mònaco i Montenegro.