- Afirma que si algun grup porta els Pressupostos de la Generalitat per al 2020 al Consell de Garanties Estatutàries serà per “filibusterisme parlamentari”
- Qualifica de “deshonesta” la proposta del Govern espanyol d’elevar dues dècimes l’objectiu de dèficit autoritzat per aquest any per compensar el deute de l’IVA
- Assegura que “estem a disposició i en permanent contacte amb l’organització del Mobile World Congress perquè pugui desenvolupar-se amb tota la normalitat”
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat avui que la taula de diàleg entre governs “és una oportunitat que no havíem tingut mai abans, un escenari que hem d’aprofitar i anar amb tota la força per avançar cap a la solució democràtica que estem defensant i que és l’amnistia i el referèndum d’autodeterminació”. Segons ha confirmat en una entrevista al programa Els Matins de TV3, aquesta trobada “tindrà lloc abans de finalitzar aquest mes de febrer”. Aragonès ha manifestat que és important que aquesta mesa “es reuneixi i que comenci a caminar” perquè “tot i l’escepticisme i la prudència que es mereix” mai havia passat que, forçats per les circumstàncies, hi hagués un Govern espanyol assegut a la taula de negociació “per parlar, no del sistema de finançament ni de l’Estatut d’Autonomia, sinó de com acabem amb la fi de la repressió i com consultem la ciutadania sobre el futur de Catalunya”.
Coincidint amb el debat de Pressupostos de la Generalitat per al 2020 que comença demà al Parlament, el vicepresident ha assegurat que si algun grup porta els comptes al Consell de Garanties Estatutàries serà per “filibusterisme parlamentari” i ha qualificat “d’absoluta temeritat” desaprofitar l’oportunitat d’aprovar-los, “ara que tenim assegurada una majoria parlamentària que ho pot fer”. El conseller d’Economia ha insistit que “són uns Pressupostos bons per a la ciutadania” i ha recordat que els nous comptes preveuen 3.000 milions d’euros més de despesa que els del 2017, 2.000 milions d’euros de nova inversió, una rebaixa del 30% de les taxes universitàries i la recuperació del finançament de les llars d’infants, entre d’altres.
Davant les crítiques d’alguns sectors que consideren que el nou paquet de mesures fiscals inclòs als nous comptes desincentiva l’activitat econòmica, Aragonès ha afirmat que “el que realment desincentiva és la persistència d’un dèficit fiscal i una manca d’infraestructures que aquests pressupostos permeten desplegar, com és el cas de la fibra òptica”.
Relaxació de l’objectiu de dèficit
Sobre la mesura del Govern central d’elevar el dèficit autoritzat en dues dècimes per tal de compensar el deute de l’IVA pendent des del 2017 (443 M€), el vicepresident ha titllat la proposta de “deshonesta”, ja que “això és un préstec que haurem de retornar, i nosaltres no volem gastar més perquè ens endeutem més, sobretot quan és l’Estat el que ens deu aquests diners”, ha afegit. A més, Aragonès ha advertit d’“una altra trampa”: dels prop de 500 M€ que corresponen a Catalunya per la relaxació dels objectius de dèficit, “només en podrem fer servir uns 70, ja que la regla de la despesa que imposa l’Estat diu que el 2020 aquest només pot créixer un 2,9%”. En aquest sentit, el conseller d’Economia ha assegurat que “només serem capaços de cobrir adequadament les necessitats que té el país quan els impostos que paguem els ciutadans i les empreses de Catalunya es quedin aquí, amb les quotes de solidaritat que faci falta”.
Projecte de llei de contractes de serveis a les persones
Sobre el Projecte de llei de contractes de serveis a les persones que no es va aprovar a la Comissió d’Economia del Parlament, el vicepresident ha denunciat que els mateixos grups que van demanar al Govern una nova llei que evités que els contractes de l’àmbit social s’adjudiquessin a empreses filials de l’Ibex 35 “ara, per electoralisme, demagògia o partidisme, han decidit que no s’aprovi”. En aquest sentit, ha posat de manifest que “continuarem treballant perquè hi hagi les majories polítiques per entendre que si es fa un contracte en l’àmbit social no s’ho quedi qui està rebentant preus, sinó qui ofereix més qualitat”.
Mobile World Congress
Finalment, preguntat sobre els dubtes sobre la celebració del Mobile World Congress (MWC), després de l’anunci d’algunes de les grans companyies internacionals del sector de no participar-hi per l’epidèmia del coronavirus, el vicepresident ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat: “És plenament segur participar en el MWC. Tenim un sistema sanitari preparat per atendre qualsevol situació d’emergència en la que es puguin trobar els ciutadans de Catalunya, però també els seus visitants”. Aragonès ha recordat que, a data d’avui, no hi ha cap cas de coronavirus a Catalunya. “El Govern català s’ha posat a disposició i està en permanent contacte amb Fira de Barcelona i el GSMA–que és l’empresa organitzadora- perquè el MWC pugui desenvolupar-se amb tota la normalitat”, ha reblat.
1