• El conseller reacciona a la informació d’‘El Mundo’ que relaciona una aportació catalana a l’ONU amb el dictamen del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries
  • L'aportació de 150.000 euros s'emmarca en la crida que fa l'ONU per rebre contribucions econòmiques i ha anat destinada a la protecció de defensors de drets humans a Colòmbia
El conseller Alfred Bosch atenent els mitjans al Parlament.
El conseller Alfred Bosch atenent els mitjans al Parlament.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha desmentit la informació publicada aquest dimecres al diari ‘El Mundo’ que vincula una aportació del Govern a l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als drets humans amb el contingut d’un dictamen sobre els presos polítics del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries. Aquest òrgan, que depèn del Consell de Drets Humans de l’ONU, va emetre dues decisions –una al maig i l’altra al juliol– que exigien l’alliberament d’Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa. “Posar en qüestió el dictamen d’un grup de treball independent i vincular les seves decisions a donacions del Govern de Catalunya a l'ONU és no entendre com funcionen els organismes internacionals ni a què es dediquen”, ha lamentat el conseller en una atenció als mitjans al Parlament.

La donació a la qual fa referència l’article d’‘El Mundo’ s’emmarca en la crida que fa la pròpia Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als drets humans a rebre contribucions econòmiques voluntàries per completar el pressupost, que només cobreix un 40% de la seva activitat. És en aquest context que el 2019 la Generalitat va fer una aportació de 150.000 euros. “Pretendre que Catalunya amb una aportació així de modesta té una capacitat d'influència més gran que l'estat espanyol no té cap sentit”, ha criticat el conseller, que ha afegit que assumir aquesta afirmació és fer “una interpretació malèvola” de Nacions Unides.

Aquesta quantitat de diners va anar destinada al desenvolupament del mandat d’aquesta oficina de l’ONU en la protecció de defensors de drets humans i altres actors relacionats amb el procés de pau a Colòmbia. “Creiem en la defensa dels drets humans no només a Catalunya, sinó a tot arreu”, ha reivindicat Bosch, que ha recordat que la política de cooperació al desenvolupament del Govern treballa de manera prioritària en l’estratègia de defensa dels drets humans, que passa, entre d’altres, per l’acollida de defensors de països com Colòmbia o Mèxic. El conseller ha recordat que, sota el Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans, Catalunya acull actualment tres defensors i que “l’objectiu del Govern és ampliar aquesta xifra amb els nous pressupostos”. La donació voluntària del Govern a l’ONU precisament “permet que es faci una assistència i un seguiment a aquestes persones un cop tornen al seu país”, ha explicat Bosch.

El 2017 l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als drets humans va rebre 143 milions d'euros en donacions voluntàries dels estats membres. Espanya va aportar-hi més d’un milió d’euros l’any passat, igual que van fer més de 80 països. La donació voluntària de Catalunya el 2019 és només un exemple de la relació a través de col·laboracions econòmiques que manté des de fa anys l’executiu català amb aquest òrgan de Nacions Unides. “A partir de 2005, Catalunya hi col·labora de manera més o menys periòdica com és la nostra obligació i de la qual n’estem orgullosos”, ha informat el conseller Bosch, que ha posat com a exemple una altra aportació de l’executiu de l’Oficina l’any 2016, en aquest cas, per valor de 100.000 euros.