Foto

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha posat en valor un cop més que “el dret de reunió i manifestació constitueix un dels drets fonamentals més rellevants en un Estat democràtic”. Ho ha afirmat en resposta a la interpel·lació del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament sobre l’ús de l’espai públic.

Buch ha destacat que la Constitució espanyola reconeix que “en els casos de reunions en llocs de trànsit públic i manifestacions s’ha de donar comunicació prèvia a l’autoritat, que tan sols podrà prohibir-les quan existeixin raons fonamentades d’alteració de l’ordre públic, amb perill per a persones o béns”.

En aquest sentit, el conseller ha remarcat que, segons la jurisprudència, “l’alteració de l’ordre públic per si mateix no constitueix un motiu suficient a efectes de restringir aquest dret fonamental” i ha insistit en què “cal tenir en compte que han d’existir raons fundades d’aquesta alteració, fet que implica que la limitació de l’exercici del dret a reunió requereixi una motivació específica”.

Pel que fa al dret a la llibertat de circulació, el titular d’Interior ha explicat que el Tribunal Constitucional estableix que “l’espai urbà no tan sols és un àmbit de circulació, sinó també un espai de participació” posant èmfasi en què “el trànsit en els nuclis urbans no pot invocar-se com a causa genèrica per tal de justificar la prohibició de manifestacions”. “Únicament es podrà produir aquesta prohibició quan s’ocasioni una total obstrucció dels carrers que porti a un col·lapse circulatori durant un període de temps prolongat; de forma que es provoqui la immobilització de vehicles i s’impedeixi l’accés a determinades zones o barris de la ciutat per la impossibilitat d’habilitar vies alternatives”.

En aquest línia, el conseller ha afirmat que la normativa “adopta una posició obertament favorable a l’exercici del dret de reunió i manifestació”. “Per tant, no qualsevol restricció i interrupció potencial del trànsit pot motivar la prohibició de les manifestacions”, ha recordat.

Pel que fa al caràcter temporal del dret de manifestació, Buch ha manifestat que “el Tribunal Constitucional deixa ben clar que no s’oposa a la reiteració de manifestacions en dies successius”. “El Tribunal rebutja que el simple fet d’exercir de forma reiterada el dret de manifestació suposi un abús o l’exercici extralimitat d’aquest”, ha afegit.

En aquest context, el titular d’Interior ha explicat que, segons la jurisprudència “la reiteració en l’exercici del dret a reunió no legitima la seva prohibició sense la concurrència d’altres raons que ho justifiquin. En cap cas resulta admissible que una autoritat governativa utilitzi l’argument de la reiteració, negant la utilitat o la necessitat del dret de manifestació i afectant, per tant, al contingut essencial d’aquest dret fonamental”, ha conclòs.