• La consellera Budó ha assegurat que “el confinament total és necessari” i “qui hagi de sortir segueixi mantenint les màximes precaucions” per evitar un efecte rebot com a Itàlia
  • El conseller Buch ha destacat que els Mossos han creat un nou dispositiu per incrementar els patrullatges al voltant dels establiments essencials per garantir la distribució dels productes i la seguretat dels seus propietaris
  • La consellera Vergés ha assegurat que “sempre defensaré la pràctica clínica professional; no hi ha malalties, sinó persones amb malalties”
Consellera Budó (01.04.20)

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han comparegut per via telemàtica davant dels mitjans de comunicació per informar sobre l’evolució del coronavirus.

Després de tres setmanes de confinament i davant de les possibles dades que hi puguin haver i facin pensar en un escenari més optimista, la portaveu Budó ha advertit els catalans i les catalanes que “no es confiïn i no baixin la guàrdia. El confinament és molt important i és necessari. Encara que les dades dels propers dies puguin semblar més optimistes, és important que tothom segueixi confinat a casa i qui hagi de sortir segueixi mantenint les màximes precaucions”. El Govern ha volgut enviar aquest missatge d’alerta per evitar que hi hagi un escenari com el que hi va haver a Itàlia quan les dades de l’evolució de la COVD-19 van ser més positives. “La gent es va confiar i va generar un efecte rebot que va fer tornar a augmentar exponencialment les infeccions”, ha recordat Budó.

En referència a la situació en la que es troben les residències de gent gran, la consellera ha assegurat que és “un dels temes que ens ocupa i preocupa”. Per això, aquesta tarda, hi ha una reunió del president de la Generalitat, Quim Torra, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i l’Associació Catalana de Recursos Assistencials per poder estudiar les mesures que s’estan prenent i les que cal prendre.

Sobre les mesures econòmiques que el Govern Espanyol està prenent, la portaveu ha lamentat que “estan arribant tard i són insuficients. I no ho diem només nosaltres. Ho diuen empresaris, patronals o sindicats” perquè “la majoria de mesures són d’endeutament de les famílies i del teixit productiu, enlloc d’endeutar-se el Govern de l’Estat”. En aquest sentit, Meritxell Budó, ha insistit que “si es prenguessin mesures preventives ara hi hauria menys patiment i menys crisi després”. Per això, des del Govern es continua demanant: una renda bàsica universal, una prestació econòmica que rebin els treballadors mentre duri el confinament; una injecció de liquiditat a l’economia; suport a PIMES, empreses i autònoms mitjançant crèdits i oferint liquiditat; suspensió de tots els pagaments d’impostos, quotes, lloguers i subministres, i en els casos que sigui necessari condonar part dels deutes; ampliar les condicions de força major, per tal que les empreses puguin accedir als ERTOs; eliminar l’objectiu de dèficit i sostre de despesa perquè les administracions puguin destinar més recursos, o el superàvit a mesures per pal·liar els efectes d’aquesta crisi; i, agilitzar la burocràcia per fer els tràmits més fàcils a empreses i ciutadans.

Transport Públic

Demà, el transport públic a Catalunya serà gratuït mentre duri la situació d’excepcionalitat. La portaveu del Govern ha assegurat que “aquesta és una mesura que vol reconèixer la tasca que està prestant la gent que treballa en els serveis essencials. Hem de garantir la mobilitat fàcil a tots aquests treballadors i que tinguin els menys costos possibles. S’ha de mantenir la liquiditat a la butxaca de la gent i de les empreses”.

El Govern recorda que els bitllets s’hauran de seguir validant, però els viatges no es descomptaran. Es calcula que aquesta mesura implicarà una reducció d’ingressos d’entre 1.8 milions d’euros i 2.3 milions d’euros.

La consellera Budó també ha explicat que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha enviat una carta al ministre Ábalos demanant-li la gratuïtat dels peatges. La Generalitat, actualment, és titular de les autopistes C-32, C-33 i C-16, Budó ha assegurat que el Govern no descarta la possibilitat de fer gratuïtes “unilateralment les nostres autopistes”.

Marketplace

Des de fa una setmana, el Departament d’Empresa i Coneixement té en marxa un portal web per recollir i posar en contacte empreses que oferissin tecnologia, material sanitari o capacitat de producció per la COVID-19.

La portaveu del Govern ha agraït la resposta del teixit empresarial català. “Aquesta setmana hem vist casos de pimes, startups o empreses grans que estan posant la seva tecnologia i innovació al servei d’aquesta emergència, al servei del país. Exemples de solidaritat, iniciativa i compromís amb el país i  amb tota la ciutadania.  Més de 1.100 empreses han ofert ja els seus productes, tecnologia o capacitats a través d’aquest portal de la Generalitat”, ha explicat Budó.

Des del Departament d’Empresa han informat que ja s’han verificat unes 600 empreses que poden produir material homologat com: teixits per fer bates, mascaretes quirúrgiques i de seguretat o productes EPI.

La portaveu del Govern també ha informat que s’està impulsant l'obertura gradual de totes les dades disponibles relacionades directa o indirectament amb el coronavirus, començant per aquella que ja s’ha publicat a Salut, mitjançant l’AQUAS. D’aquesta manera es vol actualitzar totes aquelles dades relacionades amb la COVID-19 i posar-les a disposició de la ciutadania.

 

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha donat les dades relatives a les últimes 24 hores. Pel que fa als cossos policials, els mossos i les policies locals han fet 2 Actuacions policials a requeriment sanitari o judicial, s’han identificat 7.979 persones i 8.470 vehicles, s’ha tancat un establiments i s’han fet  5 actes de denúncia contra establiments, 8 detencions i 2.127 actes de denúncia contra persones. El conseller ha recordat que “aquestes actuacions amb establiments i persones són perquè trenquen el confinament i ens posen en risc a tots”.

 

En relació a les dades de trànsit, “tenim unes dades similars a les d’ahir fins a les 12 hores d’avui a l’àrea metropolitana s’ha reduït un 75’29% de sortida en comparació amb un dimarts normal i un 75’69% d’entrada”. Si  es comparen aquestes dades amb les de dimarts passat, hi ha hagut una reducció d’un 35’25% de sortida i un 30,17% d’entrada. “Per tant aquesta setmana s’està fent un confinament de manera molt més determinada que la setmana passada, i és una dada molt significativa” ha dit.

 

Pel que fa al 112 “continuem agraint als ciutadans que deixen d’utilitzar-lo com a telèfon de consultes i recordem un cop més l’aplicació STOP COVID19 i el telèfon 061 per a totes les consultes”.

 

Un dia més Buch ha recordat que “no podem abaixar la guàrdia i en cas que tinguem la necessitat de sortir utilitzem sempre guants, mantinguem la distància seguretat, i utilitzem mascaretes o elements de barrera per protegir-nos”.

 

Buch ha destacat que “els Mossos han creat un nou dispositiu per incrementar els  patrullatges al voltant dels establiments essencials per garantir l’alimentació i la salut de les persones durant  les hores d’obertura i tancament”. “A més a més intensifiquen el  contacte amb els propietaris dels  establiments per donar-los mesures de  seguretat i un canal de comunicació” ha afegit.

 

En l’àmbit de la violència  masclista, el conseller s’ha referit al dispositiu dels Mossos d’Esquadra que es va anunciar la setmana passada i ha recordat el correu electrònic, mossos.atenciovictimes@gencat.cat. “És un correu que serveix per establir un canal de comunicació amb les víctimes i ens estan arribant dubtes, consultes i  suggeriments i ho agraïm. Estem en coordinació amb l’Institut Català de les Dones i es prioritza l'atenció a la víctima o possible víctima” ha dit. En aquest sentit el titular d’Interior ha explicat que en cas que un ciutadà tingui el dubte o la  preocupació per si algun veí o veïna estigui patint violència masclista que truqui al telèfon 112 com a emergència i els Mossos d’Esquadra aniran immediatament allà on s’estigui produint aquesta violència.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que són dies "de tensió màxima" al sistema sanitari, que el Departament ha intentat reforçar l’atenció a través del 061 Salut Respon, l’atenció primària i els hospitals i espais que s’han habilitat per fer front a la pandèmia de la Covid-19. La titular de Salut ha subratllat que “sempre defensaré la pràctica clínica professional, el criteri d’aquells que estan a primera línia atenen els pacients”. “No hi ha malalties sinó persones amb malalties, persones que poden tenir uns condicionants o unes malalties o patologies de base”, ha subratllat. “Els criteris clínics sempre prevalen, ara i sempre, és la pràctica clínica habitual”, ha afirmat Vergés, que alhora ha indicat que les societats científiques, els col•legis, els comitès d’ètica i les organitzacions tenen, com sempre, la tasca d’assessorar i donar cobertura als professionals amb tots els coneixements disponibles.

La titular de Salut també ha explicat que “la nostra missió i funció és acompanyar els professionals en la seva pràctica, però sobretot, acompanyar tan com sigui possible a les persones i a les famílies que estan patint de forma crua  les conseqüències d’aquest virus”.

Vergés ha avançat que el Departament treballa per tal que les dades obertes que ja s’ofereixen en relació als pacients amb la Covid-19 es millorin en breu seguint un format estàndard internacional perquè tothom les pugui consultar. Vergés ha avançat que les dades podrien oferir-se fragmentades per sexe, municipis, franges d’edat i àrees bàsiques de salut per tal de determinar com s’està comportant aquesta malaltia, i que permetin identificar la millor manera d’acompanyar les persones en aquesta pandèmia.

En aquesta línia, la consellera ha explicat també que en breu signarà una ordre per tal que siguin les funeràries qui aportin les dades de mortalitat, en tant que fins ara aquestes dades tenen com a font el registre de mortalitat del Departament de Salut. “Volem donar dades més reals encara, de forma transparent, però cal generar circuits per tenir-les”, ha argumentat.

Alba Vergés ha recordat la necessitat de seguir ampliant la disponibilitat de ventiladors per a atendre els pacients més greus, tot i recordar que no tothom que és a l’UCI en necessita, com no tothom que necessita ingrés li cal un llit d’UCI. La consellera també ha indicat que a partir de demà arribaran -als hospitals on no es fan proves PCR- els 25.000 tests de detecció ràpida de coronavirus encarregats per la Generalitat. En aquest sentit, Vergés ha reiterat que l’Estat espanyol encara no ha lliurat cap test a Catalunya dels que havia promès fa uns dies.