- La consellera Budó ha demanat aprovar els pressupostos de la Generalitat demà al Parlament i ha instat les institucions de l’Estat i de la UE a fer un pla de xoc de recuperació econòmica
- El conseller Buch ha explicat que el pla Inuncat “no el podem donar encara per tancat” i ha aconsellat no acostar-se al litoral
- La consellera Vergés ha assegurat que "ja s’han fet més de 29.000 proves PCR a les residències de gent gran”
El Govern de Catalunya ha celebrat les paraules del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, d’ahir al Congrés dels Diputats on va demanar treballar conjuntament i des de diferents àmbits territorials en la reconstrucció, després de la crisi sanitària pel coronavirus. La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha celebrat que “rectifiqui i proposi abordar, en funció de cada territori, diferents solucions”, tal com s’ha demanat des de Catalunya des de fa setmanes.
Per això, Budó ha tornat a oferir al Govern espanyol “la col·laboració per treballar plegats, d’una forma lleial per lluitar contra aquesta pandèmia”. Però, “demanem que se’ns escolti i que no s’imposin les coses, ni les decisions. Demanem col·laboració i no imposició i uniformització en les decisions” perquè “els territoris són els que coneixen millor les casuístiques de cada poble i de cada ciutat, és des d’on millor es pot gestionar la resposta a aquesta crisi”.
D’altra bada, el Govern presentarà demà al Parlament de Catalunya els pressupostos de la Generalitat per al 2020. Meritxell Budó, ha assegurat que “els comptes s’aprovaran per majoria absoluta gràcies a la negociació política de l’Executiu català” amb el grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem. Però, la portaveu ha tornat a demanar a les altres formacions polítiques de l’oposició la seva aprovació i que “no es quedin al marge”. “Abandonin les posicions partidistes, legítimes i comprensibles en períodes de normalitat, però difícilment comprensibles en moments d’excepcionalitat com els que estem vivint”. Per això, Budó ha lamentat que els pressupostos arribin amb un mes de retard a la cambra catalana perquè el grup parlamentari de Ciutadans els va traslladar al Consell de Garanties Estatutàries “per partidisme” i “es van negar a fer marxa enrere, fins i tot, quan ja era una clam que els pressupostos no només eren necessaris per afrontar la pandèmia; sinó que la seva aprovació era urgentíssima”.
Amb uns nous pressupostos, el Govern de Catalunya tindrà més recursos per afrontar aquesta crisi, però Budó ha recordat que els comptes “són imprescindibles per a fer front a la pandèmia” però “no són l’única solució”. Per això ha instat les institucions de l’Estat i de la Unió a fer “un pla de xoc global de recuperació econòmica que modifiqui els criteris actuals de sostres de dèficit i de despesa”, perquè “igual que a l’anterior crisi es van rescatar els bancs injectant milers de milions d’euros, que mai s’han tornat, ara toca rescatar les empreses, els emprenedors, els autònoms i la gent”.
Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020 preveuen un increment de 3.000 milions d’euros la despesa no financera ni finalista, en relació als pressupostos vigents. Amb els nous comptes, està previst que el sector públic augmenti la capacitat inversora de la Generalitat de Catalunya en un 25%, arribant als 2.000 milions d’euros. D’aquesta manera, “un cop aprovats els pressupostos, serà el moment de reassignar partides i de definir noves prioritats per fer front a l’emergència sanitària i a la crisi econòmica”. El Govern de Catalunya ha estimat que l’increment de despesa sanitària causada per la COVID-19 serà de 1.800 milions d’euros, com a mínim.
Tot i la situació de crisi sanitària que Catalunya està vivint, la consellera de la Presidència ha volgut enviar un missatge d’optimisme en aquesta Diada de Sant Jordi assegurant que “superarem aquesta crisi i desitgem que el proper 23 de juliol puguem celebrar, encara que tard i extemporàniament, aquesta diada tan bonica i gaudir dels carrers plens de llibres”.
Per la seva banda, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha començat la seva intervenció fent referència al pla Inuncat del qual ha dit que “no el podem donar encara per tancat”. Buch ha recordat que “tota precaució serà poca” i ha fet una crida als ciutadans que s’hagin de desplaçar per a que “no s’acostin al litoral per la seva seguretat”. Buch també ha explicat que els equips de rescat i salvament encara estan buscant la persona desapareguda ahir Osona.
Pel que fa a les dades relatives a les últimes 24 hores, el conseller ha explicat que “s’han produït 3 actuacions policials a requeriment sanitari o judicial i s’han identificat a 6.431 persones i a 5.992 vehicles”.
En referència als actes de denúncia davant les persones que incompleixin el confinament posant en risc la resta de ciutadans, el titular d’Interior ha informat que “s’han produït 6 detencions i s’han aixecant 1.407 actes de denúncia a persones”. També ha dit que “pel que fa als establiments, no s’ha aixecat cap acta de denúncia i no s’ha hagut de tancar-ne cap”.
Pel que fa al trànsit, Buch ha explicat que “avui dijous fins a les 12:00 el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït un 58% de sortida i un 62% d’entrada respecte a un dijous normal. I respecte a dijous passat, amb confinament, ha augmentat un 1% de sortida i un 2% d’entrada”.
Respecte al 112, el conseller ha dit que “s’ha rebut un 12,7% de trucades pel que fa al Covid-19”. El conseller ha recordat un cop més que “el telèfon 112 és per emergències i no per a consultes i ha agraït la ciutadania que ha utilitzat les app StopCovid19.cat , Confinapp, i també el telèfon 061”.
En acabar, Buch ha fet avui un “especial agraïment als transportistes, que des de l’inici del confinament, han ajudat a mantenir els serveis bàsics i per a que tinguem tots els aliments a les botigues”.
A preguntes dels periodistes sobre el pla de des confinament, Buch ha explicat que “Catalunya té unes dades epidemiològiques diferents. En funció a la realitat que hi ha a cada territori donarem unes indicacions generalitzades per a tothom i a partir d’aquí cada municipi s’hi podrà adaptar depenent de la seva realitat”.
Sobre les proves de la Covid-19, el conseller ha explicat que “en funció del que determinin les autoritats sanitàries i el TSJC, anirem aplicant les mesures pertinents als efectiu dels Mossos d’Esquadra, dels Bombers de la Generalitat, i dels treballadors de les institucions penitenciaria o del sistema sanitària de Catalunya”.
I, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que ja s’han fet un total de 29.455 proves PCR a les residències de gent gran i que 590 persones han retornat amb les seves famílies. A més, ha explicat que s’han reubicat 743 persones per millorar la seva atenció de les quals, 193 en altres residències i 550 en espais nous com hotels, habitatges, recursos sociosanitaris, clíniques i antigues residències. Concretament, són dos espais a la Catalunya Central; 8 espais a Lleida, Alt Pirineu i Aran; 4 espais a Tarragona i a les Terres de l’Ebre; 1 espai a Girona i 6 a Barcelona. Vergés també ha informat que s’han identificat 122 residències amb diagnosi de complexitat i 25 com a crítiques.
Material de protecció
La titular de Salut també ha assenyalat que des del 29 de març, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha repartit a les residències 310.000 mascaretes, 200.000 guants, 32.000 bates i 10.000 ulleres. A més, del 29 de març fins el 7 d’abril, ja havia repartit 768.000 unitats de protecció de contagi de la Covid-19 a residències. I el 7 d’abril, Treball, Afers Socials i Famílies va fer una compra de material de prevenció per a les residències per valor de 5 milions d'euros que suposa 4,38 milions d'unitats de protecció. Concretament, es tracta de 450.000 mascaretes FFP2, 900.000 mascaretes quirúrgiques, 50.000 bates impermeables, 275.000 bates d’un sol ús, 2.700.000 guants i 8.000 ulleres.
A més, el Departament de Salut ha repartit la darrera setmana 470.000 unitats de protecció més,de les quals 272.000 unitats entre el 21 i 22 d’abril.
D’altra banda, la consellera de Salut també ha informat que a dia d’avui estan ocupats el 66% dels llits de crítics destinats a la Covid-19 de la capacitat triplicada. Vergés ha destacat que la xifra representa un 167% de la capacitat habitual de llits de crítics hospitalària.
“Són xifres grans i importants. Per això hem de vigilar molt com es comporta l’epidèmia, per no tenir rebrots que comprometin la capacitat de crítics. Ha sigut un esforç enorme i, per tant, hem de mirar de no posar en risc aquest esforç”, ha subratllat la consellera.
La consellera també ha avançat que avui, per primera vegada des del 25 de març, s’ha baixat del miler d’ingressats a llits de crítics amb Covid-19. En concret, ara són 977 persones, el que obre la porta a què els hospitals puguin anar recuperant llits crítics per a destinar-los a altres patologies no Covid-19, tot i advertir que aquest procés de recuperació “és molt i molt lent”.
D’altra banda, la titular de Salut ha indicat que s’han registrat, des del 25 de març i fins al moment, més de 15.000 pernoctacions en 33 d’hotels d’arreu de Catalunya habilitats per al suport dels professionals sanitaris durant la pandèmia. Són 5 hotels a la ciutat de Barcelona; 6 a la Metropolitana nord; 8 a la Metropolitana Sud; 4 a la Catalunya Central; 4 a Girona; 4 al Camp de Tarragona i 2 a les Terres de l’Ebre. “S’ha de tenir cura dels pacients i també dels professionals”, ha reblat la consellera.
Vergés també ha anunciat que s’han fet gairebé 200.000 proves PCR arreu de Catalunya i n’ha destacat la seva rellevància: “Són importants per valorar molt millor com es comporta l’epidèmia i poder fer el seguiment de les dades acurades per poder prendre les millors decisions en els pròxims dies en base a la situació epidemiològica i de les dades”. En aquest sentit, i a preguntes dels periodistes, la consellera ha valorat la nova proposta estatal de desconfinament adreçada a infants i adolescents. Vergés ha celebrat que s’hagi rectificat i apropat a alguns dels criteris indicats pel Govern de la Generalitat, però ha lamentat que limiti la sortida als 14 anys. “El nostre objectiu és que quanta menys gent hi hagi alhora al carrer, millor per no incrementar possibles contagis. I també respectar les hores lectives a casa reservades a infants i adolescents fins els 18 anys”, ha dit Vergés abans de referir-se a aquest grup de la població com “subjectes que tenen drets” i que la Generalitat protegirà perquè així li compet.
Per últim, Vergés ha avançat que es treballarà amb els agents econòmics i socials en la disposició de proves i testos de detecció més enllà d’on han de ser prioritaris: pacients, residents, professionals sanitaris i de residències i col·lectius d’atenció directa a les persones. En base a un marc de salut universal, que es fa responsable de la salut de tothom, “és evident que tots els àmbits de la societat en vulguin, però cal garantir-ho amb la màxima coordinació i col·laboració amb Salut, perquè és fonamental que puguem controlar i gestionar els resultats”, ha dit Vergés.