• La portaveu del Govern ha valorat positivament que el ministeri de Sanitat autoritzi que passin només a la fase 1 les tres regions sanitàries proposades pel Govern de la Generalitat
  • El conseller Buch ha explicat que al llarg del matí un equip de professionals de Protecció Civil ha estat treballant en les mesures que explica el BOE
  • La consellera Vergés ha informat que els centres d’atenció primària faran proves PCR a les persones que presentin símptomes de Covid-19
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch; i la consellera de Salut, Alba Vergés, han actualitzat les dades en relació al coronavirus i han explicat les diferents mesures que el Govern està prenent.

Avui, Dia d’Europa, la portaveu del Govern ha començat la seva intervenció apel·lant a les institucions europees que “actuïn i de la forma més ràpida possible per tal de rescatar les persones i les economies dels països”.

Budó ha apel·lat a la Unió Europea a “estar a l’alçada” perquè “ens trobem amb la crisi més important dels darrers 70 anys. Una crisi sanitària que ha comportat i comporta una crisi econòmica i social sense precedents”.

Regions sanitàries a fase 1

El Govern es mostra satisfet per la decisió del ministeri de Sanitat d’acceptar la petició de la Generalitat i desconfinar parcialment i passar a la Fase 1 a tres regions sanitàries de Catalunya.

En aquest sentit el Govern també es mostra satisfet que fet el ministeri de Sanitat hagi acceptat no desconfinar Catalunya sobre la base de les províncies com a unitat territorial sinó fer-ho per regions sanitàries com proposava el Govern de la Generalitat.

Budó ha recalcat que “la cooperació i la col·laboració són més útils que no pas la imposició”. En aquest sentit el Govern espera que “aquesta dinàmica es mantingui en els propers dies i setmanes quan calguin prendre noves decisions per a fer un desconfinament prudent i eficaç”. En aquesta línia, la portaveu del Govern ha recordat que l’Executiu català “continuarà fent sempre propostes encaminades a protegir la població i evitar la propagació de la pandèmia”.

Per això mateix ha informat que el president Torra ahir va fer arribar al Parlament de Catalunya un escrit sol·licitant un debat específic per tractar la gestió de la crisi sanitària del COVID-19, així com les mesures preses per fer front a la situació durant la pandèmia i les accions previstes de protecció social i per a la reactivació econòmica

Constitució del Pla per la reactivació

La portaveu del Govern ha informat també que ahir es va constituir la Comissió del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, aprovada dissabte passat en el Consell Executiu Extraordinari. L’objectiu d’aquest grup és traçar un pla per minimitzar els aspectes socials i econòmics de la crisi de la COVID-19. Budó ha reiterat que “el Pla neix amb la voluntat d’escoltar tots els actors socials i econòmics del país i estenent la mà a totes les forces polítiques”

A la comissió es van aprovar les línies de treball estratègiques del Pla, i la composició del Comitè Tècnic que serà l’encarregat de coordinar totes les mesures que arribin dels departaments de la Generalitat. També es va acordar la creació de 6 grups de treball que ja es van posar en funcionament, en concret són el grup: d’administració local, protecció social, suport a l’empresa, recerca, desenvolupament digital i agenda verda. El comitè tècnic  la comissió es reuniran setmanalment.

La comissió està liderada pel President Torra i està integrada pel Vicepresident del govern, i els consellers de la Presidència, Territori i Sostenibilitat, Treball, Afers Socials i Famílies, Empresa i Coneixement, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Secretari de Govern.

Incrementa el nombre de trucades d’atenció a dones en situació de violència masclista

La consellera de la Presidència també ha informat de la publicació avui d’un anàlisi de les trucades del servei permanent d’atenció a dones en situació de violència masclista 900 900 120 durant el primer mes i mig de confinament.

Entre els resultats s’exclou que el nombre de trucades rebudes durant els darrers 15 dies de confinament ha estat el més alt de tot el període. Entre el 16 de març i el 30 d’abril el servei ha anat incrementant el nombre d’atencions realitzades fins arribar a un total de 2.173 trucades, aquesta xifra representa un increment del 88% i unes 47 trucades diàries de mitjana, quan en els mesos previs al confinament el nombre mitjà de trucades diàries era de 25.

Tanmateix s’ha observat com el nombre de trucades ha anat augmentant i s’ha passat d’una mitjana de 33 trucades diàries la setmana del 16 de març a una mitjana de 61 trucades diàries les setmanes del 20 i la del 27 d’abril.

En aquest sentit, Budó ha insistit que “l’objectiu del Govern de la Generalitat és garantir l’atenció a les dones en situació de violències masclistes en les actuals circumstàncies, dins i fora de la llar”. Per això s’ha facilitat l’atenció a les dones en situació de violències masclistes reforçant el número 900 900 120 on les dones poden trucar les 24 hores del dia, tots els dies de l’any i ser ateses de manera confidencial per professionals dels serveis socials, advocacia i psicologia.

Tanmateix es va posar en marxa la campanya “Establiment segur contra la violència masclista” perquè a través de la col·laboració dels locals comercials operatius durant el confinament on les dones que pateixen violència masclista comptin amb el suport dels comerços per trucar al 900 900 120 o al 112

El Govern impulsa una resolució amb noves mesures de funcionament dels mitjans de transport públic

D’altra banda el Govern ha impulsat una nova resolució amb noves mesures de funcionament dels mitjans de transport públic. L’objectiu d’aquesta resolució és adequar l’oferta de transport públic a l’evolució previsible de la demanda en les diferents fases de desescalada de l'emergència  derivada del coronavirus.

En aquest sentit es preveu que en la fase 0 la l’oferta del transport públic en les hores punta sigui d’entre el 80% i el 90% i durant la resta del dia d’un mínim del 50%. En la fase 1 i 2 l’oferta de transport públic estarà compromesa entre el 80% i el 100% i en la fase 3 ja es reprendria el funcionament complet del transport públic arribant al 100% Budó també ha informat que pel que fa als serveis de transport per carretera nocturns tant urbans com interurbans inclosos els que presten servei en l'Àrea Metropolitana de Barcelona poden oferir un percentatge diferent al que sigui fixat pels serveis diürns.

La titular de Presidència ha recordat que totes les empreses prestadores dels serveis de transport públic hauran de tenir en compte que no poden ser ocupats més del 50% dels seients disponibles i que, com a màxim, podrà haver-hi dues persones per metre quadrat en les plataformes per anar dret, per tal de mantenir les distàncies de seguretat fixades per les autoritats sanitàries. Tanmateix tots els usuaris del transport públic hauran de d’accedir al vehicle amb una mascareta que cobreixi el nas i boca i l’hauran de dur posada durant tot el trajecte. En cas de nos disposar de mascareta, no es podrà accedir al vehicle.

Budó ha acabat la seva intervenció informant que l'impacte econòmic de l'adopció de les mesures previstes en aquesta resolució i de les que més endavant es puguin adoptar, serà assumit amb les partides que s'habilitin per afrontar l'emergència per part de l'Administració de la Generalitat.

Per la seva banda ell conseller d’Interior, Miquel Buch, ha començat la seva intervenció agraint al “Gobierno de España que hagi  escoltat la nostra exigència per tenir la informació detallada i en un temps raonable. Ens han escoltat i la informació ha estat publicada aquest matí”. “Aquesta és la via i la forma d’actuar,  hem d’anar un pas per endavant a l'hora d’explicar a la ciutadania els canvis que suposen les noves fases” ha destacat.

El conseller ha explicat que, al llarg del matí, un equip professional de Protecció Civil està treballant en les mesures que explica el BOE i aquesta tarda s’informarà de tots els canvis que suposa per a les tres regions sanitàries que passen a la fase 1, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu i Aran. “Hem de recordar que no tornen a la  normalitat absoluta, són canvis puntuals per adaptar-se a una relativa normalitat”.

El titular d’Interior ha explicat que avui la mobilitat ha baixat més que un dia laborable, i el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït un 76,22% de sortida i un 69,54% d’entrada respecte un dissabte normal. 

Buch ha dirigit els agraïments d’avui “a totes les persones que segueixen les recomanacions, estem en fase d’ampliar les possibilitats de sortir al carrer sense tornar a la normalitat absoluta, per tant totes les persones que segueixen les mesures d’autoprotecció es mereixen l'agraïment”. “I als grups petits que ens posen en risc, demanar-los i exigir-los que les segueixin per la seva salut i per la dels altres” ha afegit. 

A preguntes dels periodistes sobre les actes aixecades aquests dies, el conseller ha dit que “tots els processos administratius estan aturats per l’estat d’alarma. Interior també s'està adaptant a aquesta situació, les actes aixecades requereixen d’un procés administratiu i el Departament s'adaptarà a aquesta nova realitat per poder tramitar-les, tant si deriven en sancions com si no”.

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que els centres d’atenció primària faran testos PCR a les persones que presentin símptomes de Covid-19 i que els metges de la primària hagin sol·licitat aquestes proves. Aquesta iniciativa es posarà en marxa dilluns en els centres de les regions sanitàries de les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu i Aran, que són les tres zones de Catalunya que passaran a la fase 1.

“Aquestes PCR no seran ni proves arbitràries ni es faran a tota la població sinó que es faran només en aquelles persones amb simptomatologia de Covid-19 i que els facultatius de la primària l'hagin sol·licitat” ha recalcat la consellera Vergés, que ha afegit que la majoria dels centres de primària ja disposen del nou protocol per aquestes proves. L’objectiu de la mesura és “poder detectar ràpid els casos, identificar els contactes i fer-ne el seguiment per tal de controlar l’epidèmia”.

La titular de Salut també ha informat que fins el divendres 8 de maig, l’atenció primària ha fet un seguiment a un total de 160.336 persones amb Covid-19, de les quals 110.919 eren casos possibles i 49.417 confirmats amb PCR. “Hem reorganitzat l’atenció primària per protegir la població i als professionals i intensificant l’atenció domiciliària i a residències”, ha afirmat la consellera.

Vergés també ha explicat que el comportament dels ciutadans envers l’atenció primària ha canviat completament. “Abans la gran majoria de visites a la primària eren presencials i aquest nombre ha anat canviant i s’ha capgirat del tot. Ara la majoria són via telefònica, no presencial, o e-consulta”. Al principi representaven un 70% les visites al centre i domiciliàries, mentre que gairebé un 30% representava l’activitat no presencial, mentre que a dia d’avui, un 23% són presencials i un 76% no presencials.

Finalment, la consellera ha assenyalat que les tendències de l’evolució de la pandèmia són decreixents a tot el país i ha assegurat que “quan considerem que és un bon moment per canviar de fase ho demanarem”. “Anem bé, la tendència és l'esperada, és un comportament normal de l’epidèmia”, ha conclòs Vergés.