Foto

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha manifestat avui que “fa 11 setmanes que la corresponsabilitat dels catalans i catalanes és enorme. S'ha hagut de perseguir per part de la policia les conductes incíviques de petites minories, però hem d'agrair a la ciutadania la comprensió per la situació en què vivim”.

En aquest sentit i en declaracions al programa "Els Matins" de TV3, conduït per Lídia Heredia, el conseller ha afirmat  “no és fàcil gestionar el confinament però cal ser més coherents”. 

Així i pel que fa al Baix Montseny, el conseller ha explicat que “complia els criteris, ja que té una trama no urbana, molt separada de la part central del Vallès Oriental, però ara per ara el Ministeri ha dit que no pot canviar de Fase. No deixarem d’insistir. Entenc que no vol anar segregat més territoris. Hem fet propostes de sentit comú i sempre amb les indicacions dels experts”.

En la mateixa línia, Buch ha apuntat també que “es podrien flexibilitar les franges horàries però amb l’ús obligatori de la mascareta. És important garantir la franja de la gent gran. Crec que s’ha de ser restrictiu amb les franges de la gent gran”.

El conseller ha insistit també en què “tot el que no és casa nostra és un lloc públic. Al principi, Madrid no ens van contestar la proposta i ara és possible que ens diguin que si. Cal evitar la propagació, si no utilitzem mascaretes correm un risc. Quan dictin la normativa de portar mascareta en lloc públic, doncs s’hauria de multar qui no la porti”.

El titular d’Interior ha afegit també que “pel que fa a terrasses, també hi ha moltes incoherències. Les distàncies han de ser de 2 metres però entre les taules però hi poden haver 10 persones. Jo proposaria més amplitud i els grups han de ser  més reduïts. Ara el més important és no patir un rebrot. Hem fet un esforç molt gran i hem de ser prudents”.

Un altre dels exemple que ha citat el conseller, ha estat el de la pràctica esportiva. Aquí, Buch també ha dit que “dissabte vam aprovar que la gent que fa esport pugui sortir del seu municipi. En fase 1 pots anar a fer una cervesa per tot el municipi però no pots sortir a córrer”

Pel que fa a les reunions de joves i adolescents fora de la norma, el conseller ha afirmat que “és normal però si s’han de trobar que ho facin amb mascareta i amb la distància de protecció. Hi hem de lidiar diàriament, no pots dir als adolescents que no es trobin. També mirem la vessant de salut psicològica i els joves tenen aquesta necessitat”.

Pel que fa a les platges, el conseller ha explicat que “és molt prematur dir-ho però és possible veure mossos i policies a les platges aquest estiu. Vam proposar un marc normatiu però és important l’adaptació al territori i que intervingui els municipis per adaptar-s’hi a la realitat

Sobre les escoles, el conseller ha explicat que el departament d’Educació ja fa setmanes que està treballant en el retorn, acompanyat del Procicat. “Crec que tindrem una proposat ben aviat. Millor aquesta setmana que la que ve però les preses son traidores. Fa setmanes que hi estan treballant s’ha de comptar amb l'opinió de molta gent i no és fàcil”.

Pel que fa a la gestió de les residències, Buch ha afirmat que “qui jutjarà la gestió de les residències ha ser el parlament, la ciutadania i la justícia”. “Jo li puc garantir que el departament de Benestar ha fet mans i mànigues per superar una situació molta adversa i difícil. És un pandèmia i ha sobrepassat,  no a Catalunya sinó a tots els estats del món”

En aquest punt, Buch s’ha referit a la revisió del Pla Procicat del qual ha dit que “la prealerta s’ha d’activar quan passen una sèrie de condicions i no vam arribar a totes les condicions per activar la prealerta. No vam esperar. La OMS també va revisar el seu pla i no parlava de pandèmies. Anàvem un pas per endavant . Ningú pot dir que el Procicat es va activar tard”, ha insistit.

El titular d’Interior ha informat que durant aquest període “s'han posat unes 120.000 multes. Un 40% per part de les  policies locals i 60% dels mossos. No son sancions sinó actes aixecades, a partir d’aquí hi ha un procediment que pot acabar en multa o no i el ciutadans òbviament poden recórrer”.

El conseller també s’ha referit a les proves PCR que el TSJC va obligar fer als treballadors públics de seguretat i només als Mossos. “Es van realitzant les proves de cara al mandat judicial. La majoria de casos han estat negatius. Anem recuperant  el número d’efectius”. 

Sobre el retorn de competències al Departament d’Interior, Buch ha expressat que “el que farem serà prendre decisions acompanyades sempre dels experts”. En aquest sentit, el conseller ha recordat que “al llarg d’aquest procés de la Covid, Pedro Sánchez deia que no ens havia pres les competències i ara diu que ens les torna, ens les va laminar”.