El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, s’ha reunit aquest matí amb el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, per analitzar les recomanacions que ha elaborat Antifrau en relació a la crisi de la COVID-19 recollits en el document “Prevenció de riscos en l’exercici de potestats públiques durant la crisi de la COVID-19. Recordatoris, recomanacions i recursos per al foment de la integritat”.
Solé i Gimeno - acompanyats del Secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, i del director adjunt d'Antifrau, Joan Xirau - han parlat de com alinear les polítiques d’integritat de la Generalitat amb les recomanacions immediates i de futur d’Antifrau, tenint en compte la nova situació en el context de COVID-19. També han tractat d’establir línies de col·laboració per garantir el foment de la integritat pública en les actuacions del Govern.
Els grans eixos de treball fixats són el foment de l’ètica, la transparència, el retiment de comptes i la protecció de les persones alertadores. Gimeno ha insistit en la necessitat d’implementar a totes les institucions públiques, “sense excepció”, un portal de transparència específic sobre la COVID-19 amb informació clara i accessible. En aquest sentit, el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz ha destacat la feina feta fins ara pel que fa al desplegament d’espais específics sobre el virus i les seves afectacions en diversos àmbits i amb formats òptims, tant per a l’estudi de les dades com per a una fàcil comprensió; uns espais que la Secretaria s’ha compromès a mantenir vius i actualitzats. Gimeno també ha remarcat la importància de garantir un retiment de comptes posterior dels ens públics durant aquesta crisi per preservar els drets de les persones, particularment d’aquelles en situació vulnerable.
Pel que fa a les recomanacions de l’Oficina Antifrau de Catalunya sobre el foment de l’ètica a l’Administració, s’ha acordat seguir aplicant les actuacions més ambicioses que estableix l’Estratègia de lluita contra la corrupció aprovada pel Govern el mes de gener. En aquest sentit, el Departament encapçalat per Solé impulsarà la modificació de l’acord de govern del codi de conducta, la implementació de les bústies ètiques a partir de l’octubre i la posada en marxa d’un sistema integral de protecció de persones alertadores. Aquest sistema permetrà definir els drets de les persones alertadores i garantirà la seva confidencialitat i anonimat per tal d’evitar possibles represàlies professionals.
A la reunió també hi ha assistit el responsable de projectes de lluita contra la corrupció del Departament, Roger Buch, la responsable del gabinet de direcció d’Antifrau, Sara Vidal, i la cap de Gabinet del conseller Solé, Marta Brik.