- El conseller ha agraït que la ciutadania hagi adaptat les celebracions de la revetlla amb grups més reduïts
- Durant la nit del 23 al 24 de juny no hi ha hagut cap accident mortal a la xarxa viària interurbana
- Els Bombers de la Generalitat atenen 709 serveis entre les 20.00h i les 08.00h d’avui
- S'han efectuat un total de 1099 lectures d'alcoholèmia i 19 controls de drogues en controls de trànsit
- El telèfon d’emergències 112 ha atès durant la revetlla 4.116 trucades
- Durant tota la nit s’ha mantingut una prealerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT
Buch ha fet una valoració positiva d’una revetlla que ha qualificat de tranquil·la i ha transmès el seu agraïment a la ciutadania per haver seguit les indicacions “de celebrar-la de forma diferent, més familiar i amb grups reduïts”. El titular d’Interior ha denunciat i lamentat les agressions que han tingut lloc aquesta nit, “especialment les agressions sexuals i concretament una agressió homòfoba. Aquest país no pot ser lliure mentre s’hi produeixin agressions sexuals”.
Al llarg de la fase de Sant Joan s’han realitzat 1.400 controls policials, i durant la revetlla no s’han registrat accidents greus, ha assenyalat. Tot i això, Buch ha volgut repetir els missatges de prudència tant per la mobilitat com per la Covid-19: “molta atenció al volant i penseu en la seguretat de cadascú de nosaltres, també de les persones que van dins del cotxe i els que estan fora”, ha assenyalat.
DISPOSITIU DE BOMBERS DE LA GENERALITAT
Els Bombers de la Generalitat han treballat en 709 serveis al llarg de la passada Revetlla de Sant Joan, entre les 20.00h d’ahir i les 08.00h d’aquest matí. D’aquests, 445 s’han fet a partir de la mitjanit. La majoria dels serveis han estat per atendre incendis en mobiliari urbà, vehicles i habitatges: 401. De focs de vegetació se n’han atès 194. L’Àrea Metropolitana de Barcelona és on més s’ha actuat; el Vallès Occidental és la comarca on s’han atès més serveis, 153, seguida del Barcelonès, amb 87, el Baix Llobregat, amb 84, i el Maresme (45). El total de 709 serveis representa un 39,7% menys amb relació a la Revetlla de 2019; aleshores se’n varen atendre 1.175.
Des de la mitjanit, cal destacar un servei de Sallent, de les 04.51h, en què els Bombers de la Generalitat han hagut d’accedir a un vehicle caigut a un barranc d’uns 50 metres de fondària, a les Forques. Un cop a baix, han constatat que no hi havia cap persona a l’interior. També han revisat els voltants, sense que hagi aparegut cap persona.
A Begur, alertats a les 02.32h, els Bombers de la Generalitat també han hagut de treballar en un incendi que ha destruït els fogons i els armaris superiors de la cuina d’un hotel, ubicat al carrer de Sant Miquel. La Policia Local ha evacuat totes les persones que hi havia a l’interior de l’establiment. Ningú no n’ha resultat ferit. Un cop apagat el foc, a les 03.05, els Bombers han ventilat les dependències afectades i poc després tothom a pogut tornar a entrar a l’edifici.
Balanç de la Revetlla del Departament de Salut de la Generalitat
En el decurs de la nit de la revetlla de Sant Joan, 142 persones han rebut assistència als hospitals i Centres d'Urgència d'Atenció Primària (CUAP) a tot Catalunya, el que significa un descens del 42% de les atencions sanitàries respecte de l’any anterior. La majoria d'aquestes assistències han estat per cremades, lesions i/o amputacions i afectacions oculars produïdes a causa de les fogueres i els petards. De les 142 persones ateses, 105 ho han estat a centres de les comarques de Barcelona, 11 a les comarques de Tarragona, 14 a les de Girona, 8 a les de Catalunya Central, 1 a l’Alt Pirineu i l’Aran i 3 a les Terres de l’Ebre. Pel que fa al tipus de lesions, s'han registrat 62 cremades lleus, 11 de greus, 35 traumatismes i/o amputacions i 34 lesions oculars. Entre tots els casos atesos, hi havia 71 menors d’edat; 39 menors d’11 anys i 32 menors entre 11 i 17 anys.
El 061 /Salut Respon ha rebut 2.567 trucades entre les 20h del vespre del 23 de juny i les 7h del matí del 24, causades per 2.078 incidents diferents, gairebé el 10% d'ells per temes relacionats amb la revetlla de Sant Joan. D’aquests, 956 s’han resolt telefònicament i en els 1.122 casos restants ha estat necessària l’activació d’un metge a domicili o ambulància del SEM.
Sistema d’Emergències Mèdiques
Durant aquesta nit, el Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès 208 persones per patologies relacionades amb la revetlla, el que significa un descens del 22% de les atencions sanitàries respecte de l’any anterior; 120 d'elles per intoxicacions, 58 per agressions, 19 per accidents de trànsit, 11 per cremades i, aquest any, el SEM no ha atès cap afectació ocular. De les 120 intoxicacions, 54 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 21 a Barcelona ciutat, 11 a la demarcació de Tarragona, 19 a Girona, 7 a la Catalunya Central, 5 a Lleida i 3 a les Terres de l’Ebre. De les 58 agressions ateses, 35 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 8 a la ciutat de Barcelona, 4 a Tarragona, 9 a Girona, 1 a Terres de l’Ebre i 1 a Catalunya Central. Dels 19 accidents de trànsit que ha atès el SEM, 7 han tingut lloc a l’àrea de Barcelona, 1 a Barcelona ciutat, 3 a Girona, 3 a Lleida, 1 a Tarragona, 2 a la Catalunya Central i 2 a Terres de l’Ebre. De les 11 atencions per cremades, 7 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 1 a Barcelona, 1 a Girona, 1 a Lleida i 1 a Catalunya Central.
DISPOSITIU POLICIAL
Tal com ha explicat Joan Carles Molinero, cap de la Comissaria General de Mobilitat dels Mossos d’Esquadra, s’ha desplegat un total de 2.136 efectius policials destinats a garantir la seguretat arreu de Catalunya en aquesta revetlla.
En el dispositiu de la revetlla d’aquest any s’han detingut un total de 8 persones arreu de Catalunya, xifra que representa un 38% menys respecte de l’any passat.
En relació a altres detencions no relacionades amb la revetlla, s’ha produït un 52% menys de detencions respecte del 2019 (41 el 2020, 86 el 2019).
S’han produït baralles i agressions entre persones a diferents punts de Catalunya, cap de caràcter greu, sense cap persona hospitalitzada.
A Sant Adrià del Besòs s’ha produït una agressió homòfoba a una parella de nois, les víctimes han estat traslladades a l’hospital. En aquests moments, el cos de Mossos investiga la possible autoria d’aquests fets.
Al llarg d’aquesta nit, des d’ahir al vespre fins avui al matí, hi ha hagut 37 actuacions dels Mossos per violència de gènere i 16 actuacions per violència domèstica.
Controls de trànsit
Amb relació als controls de trànsit que els Mossos d’Esquadra realitzen amb el Servei Català de Trànsit, entre les 22:00 hores de la nit d'ahir i les 10:00 hores d'avui s'han efectuat un total de 1099 proves d'alcoholèmia, de les quals 60 han resultat positives. Altrament s'han fet 19 test de drogues, dels quals 7 han donat positiu. Pel que fa a l’accidentalitat, s’han produït 15 accidents de trànsit sense cap víctima mortal.
DISPOSITIU DE TRÀNSIT
Des del Servei Català de Trànsit, també s’ha volgut destacar la jornada atípica que es va viure ahir en l’Operació sortida de la revetlla de Sant Joan. La Subdirectora General de Gestió del Trànsit, Lourdes Puigbarraca, ha destacat els pocs problemes de trànsit que es van produir durant la jornada d’ahir i ha remarcat que "durant aquesta nit i matinada no hi ha hagut cap accident mortal a les nostres vies".
Puigbarraca també ha dit que des de les 15:00h d’ahir i fins a les 10:00h d’aquest matí havien sortit de l’àrea metropolitana de Barcelona 255.00 vehicles, un 51% del que s’havia previst. Per tant, i tenint en compte que l’operació sortida acaba a les 15:00 h d’avui, es pot dir que “durant la revetlla la mobilitat ha estat gairebé un 50% menor si es compara amb anys anteriors”.
Finalment, la subdirectora ha previst‘ “un retorn per avui força tranquil i esglaonat i sense problemes massa importants a les carreteres”’.
DISPOSITIU DE PROTECCIÓ CIVIL I LA CAMPANYA #REVETLLASEGURA
El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat va emetre ahir a la tarda i s’ha mantingut durant tota la nit de Sant Joan una prealerta del Pla de Protecció Civil de la Generalitat PROCICAT, de forma preventiva i per fer seguiment de qualsevol incidència que pogués derivar en una gran emergència. Protecció Civil de la Generalitat ha tancat la prealerta preventiva sense cap incidència important.
Els municipis que han comunicat al CECAT l’activació els seus plans municipals de Protecció Civil, en fase d’Alerta o de prealerta, durant la revetlla de forma preventiva i per gestionar les possibles emergències que es produïssin han estat 8: Abrera, Sant Vicenç dels Horts, Sant Cugat del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Sant Quirze del Vallès, Matadepera, Sabadell i Terrassa.
Des de la Direcció General de Protecció Civil també es vol agrair la tasca que han realitzat les Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) que s’han activat durant la celebració de la revetlla de Sant Joan. Les AVPC que han comunicat al CECAT preventius amb motiu de la Revetlla de Sant Joan són 23: Sant Cebrià de Vallalta, Castellvell del Camp, Abrera, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Sant Gregori, Sant Cebrià de Vallalta, Begur, Sils, La Garriga, Sant Adrià del Besòs, Creixell, Masnou, Tordera, Castellbell i el Vilar, Tarragona, Santa Eulàlia de Ronçana, Pallejà, Sant Fruitós de Bages., Cardedeu, Viladecavalls i Bellvei.
Telèfon d'Emergències 112 de Catalunya
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès durant la revetlla 4.116 trucades procedents que han generat 2.603 expedients. Les trucades s’han realitzat especialment des de l’àmbit metropolità. Aquest any el 112 de Catalunya ha rebut un 3,1% més de trucades que la revetlla de l’any 2019, que es va tancar amb un total de 3.932 trucades rebudes.
Barcelona és el municipi que ha originat més trucades (1.123 corresponents al 27,3%), l’Hospitalet de Llobregat (232 trucades que corresponen al 5,6%), Badalona (200 trucades corresponents al 4,8%), Sabadell (196 trucades que corresponen al 4,8%),Terrassa (165 trucades que corresponen al 4%), Santa Coloma de Gramenet (90 trucades que corresponen al 2,2%) i Lleida (90 trucades que corresponen a l’1,7%) .
Per comarques, les trucades s’han distribuït: Barcelonès amb 1.680 trucades que corresponen al 49,2% del total de trucades, Vallès Occidental amb 591 trucades que corresponen al 17,3%, Baix Llobregat amb 340 trucades que corresponen al 10%, Maresme amb 182 trucades que corresponen al 5,3%, Vallès Oriental amb 126 trucades que corresponen al 3,7%, Tarragonès amb 117 trucades que corresponen al 3,4% i Segrià amb 112 trucades que corresponen al 3,3% del total.
El tipus d’incident que ha generat més trucades han estat els incendis: de contenidors, crema de matolls en via pública, focs en papereres, focs en espai públic amb risc, focs en solars, focs d’arbres, altres focs exteriors incendis de vegetació forestal arbrada, incendis de vegetació forestal: matolls, crema de marges agrícoles o de cunetes, incendis de vegetació en terrenys agrícoles i incendis de vegetació en terrenys forestals amb altres tipus de vegetació o tipus de foc (1.487 trucades corresponents a 692 incidents). Per motius de civisme en què s’inclouen molèsties veïnals o a la via pública (1.411 trucades corresponents a 1.032 incidents), per agressions (485 trucades corresponents a 319 incidents) i per demanar assistència sanitària (243 trucades que corresponen a 171 incidents), entre altres motius.
Per franja horària, el període entre les 23.00 hores i la mitjanit és la franja en què s’han concentrat més trucades al 112 (604), seguit del que va de les de la mitjanit a la 1:00 de la matinada, en el que s’han rebut 548 trucades.