La ciberseguretat és una de les principals preocupacions del sector econòmic i empresarial. S’ha detectat un increment del 475% d’atacs de programari maliciós (malware) per prendre el control del sistema informàtic de les empreses
L’augment de l’ús intensiu de les eines digitals arran de la pandèmia de la Covid-19 ha provocat que les empreses estiguin més exposades a ciberatacs. L’Informe de Tendències de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya de 2019 ja alertava sobre aquesta amenaça al teixit empresarial que s’ha incrementat fins arribar a la detecció d’un increment del 475% de malware o programari maliciós per prendre el control del sistema informàtic de les empreses durant la crisi de la Covid. El programari maliciós pretén prendre el control d’un sistema informàtic, interferir en el funcionament, desestabilitzar-lo i malmetre’l. Es calcula que, de mitjana, un atac de malware costa una aturada de 16,2 dies a l’empresa.
Davant aquesta situació, i per protegir l’ecosistema econòmic català, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya engega avui la campanya #NegoCibersegur amb l’objectiu d’impulsar d’una forma segura la transformació digital de totes les empreses catalanes i impulsar, així, la recuperació de l’activitat econòmica.
La voluntat de l’Agència és promoure una cultura de ciberseguretat entre el teixit empresarial, especialment la petita i mitjana empresa, així com els emprenedors i emprenedores amb accions de sensibilització, conscienciació i formació que els permeti la protecció, la prevenció de noves ciberamenaces i la minimització dels danys produïts per un possible ciberatac.
Els principals actors del sector empresarial com ara cambres de comerç, patronals i associacions empresarials han estat convocats a l’acte de presentació de la campanya en què el secretari general del Departament de Polítiques Digitals, Xavier Gatius, ha recordat que feia temps que s’estava treballant en la planificació i la generació de continguts sobre ciberseguretat adreçats al sector econòmic i que el llançament ha coincidit amb un moment de crisi en què les empreses estan més exposades que mai al cibercrim.
Durant la presentació de la campanya, el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torruella, ha agraït la col·laboració del món empresarial i ha posat a la seva disposició tot el material i accions generades per l’Agència adaptables a les necessitats de cada empresa. “No podem oblidar que la ciberseguretat és un element clau en el procés de digitalització”, ha destacat el director de l’Agència. Oriol Torruella ha explicat que la campanya #NegoCibersegur és un acompanyament, un suport per conscienciar les empreses i ajudar-les a estar preparades per fer front a qualsevol ciberamenaça. Torruella ha exposat els principals eixos i recursos que l’Agència, a través del programa ‘Internet Segura’, posa a disposició de l’àmbit empresarial per estendre la cultura de la ciberseguretat a tots els processos de digitalització d’un negoci.
L’acte també ha comptat amb la participació del director general d’Innovació i Economia Digital, Dani Marco.
#NegoCibersegur, negoci protegit
La campanya #NegoCibersegur s’estructura al voltant de cinc eixos:
- el programari maliciós, per conèixer-ne els riscos i les amenaces que suposa
- el valor de la informació i de la reputació digital, com a dos elements importants de la confidencialitat i la privadesa de les dades de l’empresa
- els dispositius de feina segurs, que sovint es veuen exposat a causa d’aplicacions malicioses, per configuracions errònies o males pràctiques en l´ús
- la pèrdua de dades i la continuïtat del negoci, sobre la importància de disposar de les còpies de seguretat i dels plans necessaris per recuperar la normalitat després d’una incidència
- la confiança digital en què la ciberseguretat és sinònim de confiança, un triangle entre negoci, clients i proveïdors basat en criteris de seguretat.
Des del programa ‘Internet Segura’ de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya s’han generat recursos en línia per ajudar les empreses a assolir els coneixements necessaris sobre protecció dels actius informàtics dels seus negocis, recomanacions, cursos adaptats a les necessitats de cada perfil empresarial i sessions divulgatives per ajudar a treballar de forma segura i prevenir els atacs dels ciberdelinqüents que han vist en l’increment massiu del teletreball i de l'ús dels dispositius electrònics una oportunitat per obtenir dades de caràcter empresarial.
Un país cibersegur
El Govern considera que les ciberamenaces són un autèntic risc per a l’economia, la societat digital i per a la ciutadania. En aquest sentit, l’1 de gener de 2020 es va posar en marxa la nova Agència de Ciberseguretat de Catalunya com entitat responsable, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya, d’impulsar les polítiques públiques de ciberseguretat adreçades a protegir la ciutadania, les empreses i les institucions del país.
Trobareu més informació a les pàgines web de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i d’Internet Segura.