-
Es tracta de l’única impressió de pell recuperada a Europa, d’un dels darrers exemplars de dinosaure
-
El fragment de pell està dipositat al Museu de les Mines de Cercs i exposat al Centre d'Interpretació Dinosaures Fumanya
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha visitat aquest matí el Centre d'Interpretació Dinosaures Fumanya, on està exposada l’única impressió de pell recuperada a Europa, d’un dels darrers exemplars de dinosaure. La intervenció arqueològica per recuperar la impressió d’un fragment de pell de dinosaure sobre la roca al jaciment del Mirador de Vallcebre es va fer a finals del 2019 per part de la Direcció General del Patrimoni Cultural, atès que hi havia un risc d’esllavissada pels freqüents despreniments de la roca al seu voltant.
La impressió d’un fragment de pel, única a Europa, està dipositada al Museu de les Mines de Cercs i exposada al Centre d'Interpretació Dinosaures Fumanya, que pertany al Consorci de la Ruta Minera del que formen part els ajuntaments de Vallcebre, Fígols, Cercs i Guardiola de Berguedà.
La consellera ha estat acompanyada de la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Íbar; de la directora del Centre d’Interpretació Dinosaures Fumanya, Alba Boixader Aymerich i del paleontòleg del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural, Albert Vidal. També hi han assistit l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, i l’alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena.
El jaciment del Mirador de Vallcebre, inclòs en l’Inventari del Patrimoni Cultural Català Immoble, a més de la resta fòssil d’impressió de pell de dinosaure inclou afloraments amb icnites de dinosaure. Aquest jaciment data del Maastrichtià, al Cretaci superior, i inclou els darrers nivells de roca en contacte amb el Paleocè que marquen l’extinció dels dinosaures. En aquests nivells es on es troben les impressions de pell de dinosaure.
L'any 2013 es van descobrir dues impressions d'elements de morfologia poligonal en un nivell de roca gresosa que forma els canals fluvials que caracteritzen la Formació Tremp, que són interpretades com impressions en hiporelleu de pell de dinosaure, considerades de gran valor patrimonial i científic. Aquest nivell, d’uns 50 cm de gruix, es troba en disposició vertical per efectes naturals de les plaques tectòniques. L’any 2015 es realitza una intervenció de documentació per part de l'Institut Català de Paleontologia (ICP) en la que es realitzen motllos de silicona d’aquesta impressió de pell de sauròpode, probablement un titanosaure.
Des del seu descobriment s’han observat efectes de dos despreniments rocosos que afecten al nivell rocós vertical on es troben els icnofòssils de pell de dinosaure, motiu pel qual es va considerar l'extracció de la peça. La Direcció General del Patrimoni Cultural va dur a terme aquesta intervenció a finals del 2019 i posteriorment a la seva extracció, també el Departament de Cultural, va encarregar un treball de restauració i condicionament de la peça, que bàsicament va consistit en alleugerir pes de la part inferior del bloc, atès el seu bon estat de conservació.
L’any 2016 es publica l’article FONDEVILA, V., VILA, B., OMS, O. & GALOBART, A “Skin impressions of the last European dinosaurs” fent una difusió internacional d’aquestes importants restes fòssils.