Vint-i-quatre territoris europeus de nou estats membre europeus han enviat una carta conjunta a Ursula Von der Leyen, Charles Michel, David Sassoli, Angela Merkel, António Costa i Janez Jansa per expressar el seu compromís de "emprendre esforços conjunts per enfortir el paper de les regions en la presa de decisions de la UE relacionades amb la recuperació post-COVID ".

Presentació carta conjunta territoris europeus

En aquesta iniciativa liderada per Catalunya, els territoris europeus insten els responsables comunitaris "a involucrar-los en els debats de recuperació de la UE al més alt nivell" per "participar activament en el disseny i la implementació del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i els plans nacionals adoptats”.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat que el Govern català vol contribuir activament a la presa de decisions en l’estratègia de reconstrucció europea després de la COVID, “ja que tenim la força, l’energia, la capacitat i la determinació per participar directament en la reconstrucció dels nostres països i del conjunt de la Unió”. “L’Europa post-COVID ha de ser una Europa de prosperitat, de drets i llibertats, i en la que els pobles i nacions com Catalunya hi tinguin veu pròpia”, ha afegit.

Aragonès ha argumentat que han estat els territoris els que, “des de la màxima proximitat a la ciutadania”, han gestionat directament la pandèmia i les seves conseqüències socials i econòmiques “i, per tant, és imprescindible que siguem una part activa del disseny i la implementació dels Fons de Recuperació i Resiliència europeus”. En aquest sentit, ha recordat que la pandèmia “ha sacsejat tots els territoris” i que, per aquesta raó, “la solució no passa per decisions que s’adoptin únicament des de l’òptica dels estats membres”. “La visió dels nostres territoris és imprescindible, és indelegable i és del tot insubstituïble”, ha insistit.

En relació amb els fons de recuperació, Pere Aragonès ha reivindicat la “dilatada experiència” de Catalunya en la gestió de fons europeus i el fet de comptar “amb una multitud de projectes potents i transformadors que entronquen amb el pla Next Generation EU i amb els objectius de l’Agenda 2030”.

Per la seva banda, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha afirmat que l’aliança que s’ha presentat aquest dijous “constata el lideratge que Catalunya vol exercir en l’àmbit europeu” i ha insistit que “reforça el compromís europeista” del Govern. Solé també ha subratllat la necessitat que els territoris “tinguin veu pròpia” en la reconstrucció de l’Europa de després de la crisi de la COVID-19, l’essència de l'aliança. El conseller ha recordat que aquests territoris són els que gestionen “el dia a dia de la pandèmia, en tenen les competències i volen ser protagonistes en la presa de decisions”. L’objectiu és que aquest espai “permeti contribuir a la igualtat d’oportunitats de tots els ciutadans d’Europa” perquè, tal com defensa l’Agenda 2030, “ningú quedi enrere”.

Al seu torn, la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, ha explicat que la carta que s’ha enviat a altes instàncies europees “és un pas més per avançar en la integració europea en el moment que més cal”. Segons Serret, es tracta d’una aliança entre territoris que advoquen per sortir d’aquesta crisi de la COVID-19 “fent una Europa més forta”.

Els territoris signataris són les Illes Aland, Baden-Württemberg, Balears, Baviera, Comtat de Bjelovar-Bilogora, Catalunya, Emília-Romanya, Flandes, Hessen, Comtat de Krapina-Zagorje, Comtat de Koprivnica-Križevci, Lazio, Baixa Àustria, comtat de Emđimurje, Nouvelle-Aquitaine, Région Occitanie, País Basc, Bolzano-Bozen / Tirol de Sud, comtat de Varazdin, València, Valònia, Voralberg i Wilekopolska.