El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha enviat una carta al ministre espanyol d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per denunciar la situació actual del vot exterior, que fa que centenars de milers de catalans i catalanes que viuen fora de Catalunya i de l’Estat tinguin greus dificultats per votar, i en molts casos els sigui impossible. Aquesta situació s’ha confirmat de nou a les eleccions del 14-F, en les que només van votar un 4,2% dels catalans que viuen fora, un rècord de mínims històric.
Solé posa de manifesta la seva preocupació per la impossibilitat de garantir els drets civils i polítics de tota la ciutadania, independentment del seu lloc de residència, i afirma que “el sistema actual de vot exterior no pot continuar vigent ni un dia més”. Assenyala que “suposa una vulneració de drets fonamentals evident per a milers de catalans i catalanes”. El conseller assegura que “des del Govern de la Generalitat hem estat proactius proposant diverses millores que no han estat acceptades per part del Govern espanyol o la JEC” i recorda que “cal que l’executiu espanyol compleixi d’una vegada el seu compromís electoral i derogui el vot pregat, que ha fet caure la participació exterior a nivells inacceptables, del 30% al 6% de mitjana”.
La carta subratlla els efectes negatius que ha tingut la reforma de la LOREG el 2011, amb la introducció del vot pregat en la participació de processos electorals. El conseller considera “democràticament molt preocupant” que es vulneri el dret de sufragi de les persones residents a l’exterior, que són víctimes d’un procediment feixuc i caduc i que les situa en una posició de completa desigualtat respecte a la ciutadania resident a Catalunya. Si bé té en compte la situació de pandèmia de la COVID-19, que no ha ajudat gens a facilitar les coses, el conseller insisteix que això no pot servir per obviar el problema de fons.
A la carta, el conseller també denuncia la debilitat del sistema, “totalment desfasat”, pel que fa a la gestió i a la necessària col·laboració, no sempre efectiva, tant dels serveis consulars com dels serveis postals, que són elements claus pel correcte funcionament del procés electoral. Els horaris restrictius de consolats i ambaixades i la poca informació que aquests organismes han facilitat són algunes d’aquestes disfuncions. Tot plegat ha accentuat les dificultats per exercir el dret a vot. El Departament d’Acció Exterior també ha detectat directrius contradictòries en algunes ambaixades i consolats sobre el procediment per enviar la documentació electoral. Això, juntament amb un canvi de criteri no justificat de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, ha provocat que 460 vots siguin considerats nuls, l’equivalent a un 5,75% del total del vot exterior a la demarcació de Barcelona. “Aquesta greu disfunció ha limitat encara més l’exercici d’aquest dret fonamental”, escriu el conseller a la missiva.
Solé ja va enviar una carta al ministre Grande-Marlaska el passat mes de juny en la qual manifestava la necessitat d’eliminar el vot pregat. En aquella carta, el conseller li feia arribar un conjunt de propostes, entre les quals hi havia la digitalització del vot exterior, un sobre únic de propaganda electoral o la possibilitat de descarregar la documentació en línia. Aquesta bateria de propostes tenia com a objectiu contrarestar la baixa participació de l’electorat resident a l’estranger, que una vegada més s’ha fet evident a la darrera cita electoral del 14-F, amb tan sols un 4,2%, la xifra més baixa de la història.
En aquesta mateixa línia d’intentar ajudar a resoldre les dificultats que presenta actualment el vot exterior, el conseller Solé va demanar aquest desembre passat a la Junta Electoral Central (JEC) que s’enviés la documentació electoral als catalans i catalanes residents a l’exterior abans de la proclamació de candidatures, de manera que tinguessin més temps per fer els tràmits. La petició va ser denegada.1