- Es tracta d’un projecte de desenvolupament territorial impulsat pel Departament de Polítiques Digitals en col·laboració amb Mobile World Capital Barcelona, Fundació i2CAT, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Vic i Creacció
- L’Àrea 5G Catalunya Central s’estendrà per les comarques d’Osona, Moianès, Berguedà i Bages, i es basa en quatre àmbits: sector agroalimentari, Indústria 4.0, municipis petits i repoblament rural, i drons
- Les Àrees 5G volen agregar diferents iniciatives dirigides a promoure aquesta tecnologia: activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris
L’Àrea 5G Catalunya Central ja és una realitat. Aquest matí s’ha presentat una nova extensió del projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i emmarcat dins de l’Estratègia 5G de Catalunya. Aquesta iniciativa ha comptat amb el suport i la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vic i Creacció.
La voluntat de les Àrees 5G és potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i proves de concepte en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes. Es pretén dinamitzar l’economia local al mateix temps que es connecten els actors amb l’ecosistema i es promou la participació. Es tracta d’innovar des del territori i per al territori.
En aquest sentit, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, assegura que “des del Govern hem fet una aposta per desplegar les infraestructures digitals arreu del país, un compromís per tenir tot el territori connectat, per promoure el desenvolupament de la nova economia digital i per generar igualtat d’oportunitats a tots els ciutadans de Catalunya visquin on visquin”.
El diputat d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, Josep Arimany, ha explicat que l’aposta de la Diputació de Barcelona pel desplegament de l’Àrea 5G de la Catalunya Central respon a la voluntat de treballar “en un país cohesionat, on les oportunitats no depenguin de si vius en un poble o en una ciutat, de si vius en un territori o en un altre: cohesió territorial i cohesió social van de la mà”.
Projectes pilot i disseminació de la 5G
L’epicentre de l’Àrea 5G de Catalunya Central està ubicat a Vic. La seva activitat principal se centrarà en el disseny i execució de proves de concepte o pilots en base a la infraestructura disponible, la realització de workshops amb l’ecosistema local sobre serveis digitals i 5G i en accions formatives juntament amb els agents del territori. L’abast geogràfic d’aquesta Àrea 5G cobrirà bona part de la vegueria de Catalunya Central, estenent-se així per les comarques d’Osona, Moianès, Berguedà i Bages.
La intenció del projecte és la de generar casos d’ús de 5G per impulsar aquells sectors que són tractors de l’economia i que conflueixen amb les prioritats del territori. Un d’ells es el sector agroalimentari, que representa bona part del PIB de les comarques centrals. Es pretén fomentar iniciatives de major valor afegit que promoguin la sostenibilitat en el sector. Un altre és la Indústria 4.0, centrada en el metall mecànic i la mineria. Aquests tipus d’empreses necessiten potenciar la seva cadena de valor en plena transformació digital i algunes d’elles tenen necessitats molt específiques, per exemple, a nivell de seguretat. L’Àrea 5G de Catalunya Central també incideix en els municipis petits i habitabilitat rural, impulsats pels nous models d’organització en remot que afecten l’educació i el treball, a més dels drons i els reptes i aplicacions que se’n deriven. Amb la voluntat de canalitzar cadascun dels projectes s’ha dissenyat una xarxa de col·laboradors locals per maximitzar l’impacte en cada sector.
Eduard Martín, CIO i director de 5G de Mobile World Capital Barcelona, ha explicat durant la sessió que “l’Àrea 5G de Catalunya Central pretén millorar els serveis existents a través de la tecnologia 5G, promovent iniciatives i projectes que tinguin un impacte directe en els ecosistemes socials i productius i que puguin, en darrera instància, beneficiar les persones”.
En aquesta mateixa línia, les Àrees 5G volen ser una oportunitat de llarg recorregut pel teixit econòmic de la zona. Així ho ha expressat Rosa Paradell, directora d'Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT que ha afegit que "a través de la col·laboració i la cooperació publicoprivada, l'objectiu principal de l’Àrea 5G de Catalunya Central és posar en marxa una estratègia sostenible en el temps, capaç de crear estructures sòlides que impactin positivament al territori".
Aquest projecte se suma a les Àrees 5G Terres de l’Ebre, Ponent, Penedès i Camp de Tarragona, presentades en els darrers mesos, i que busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, comercial, logístic, turístic o energètic, entre d’altres.
Àrea 5G, sinònim de col·laboració
L’Àrea 5G Catalunya Central és un nou exemple de les possibilitats que es deriven de les col·laboracions entre diferents entitats i actors dels territoris.
Anna Erra, alcaldessa de Vic, ha destacat que la suma i col·laboració dels diversos agents és clau per facilitar l’empoderament digital, oferir noves oportunitats de creixement econòmic i afavorir la retenció del talent. Erra ha subratllat que l’arribada del 5G és un pas més per garantir un dret que ha d’esdevenir essencial, com és el de la connectivitat, i perquè Vic i la Catalunya Central siguin un territori clau per obrir el territori al món.
Les Àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada i convertir-se en punts de referència per a la disseminació i formació sobre les noves possibilitats que oferirà aquesta tecnologia i el seu caràcter facilitador, integrador i generador de nous models de negoci.