13.000 vides millorades gràcies a la donació de teixits a través d'hospitals catalans l'any 2020

Només l’any 2020 –un any complicat per la pandèmia de la COVID-19–, 13.133 persones de Catalunya, de la resta de l’Estat o d’altres països europeus, es van beneficiar dels teixits distribuïts pel BST, gràcies a la donació. Concretament van ser 2.716 còrnies, 9.646 peces de teixit musculoesquelètic (ossos, tendons o lligaments), 465 unitats de pell i 306 de teixit cardiovascular, com vàlvules cardíaques i segments vasculars.

Així s’ha explicat en el decurs de l’acte ‘Millora vides, dona teixits’ que, per celebrar el Dia del Donant, han celebrat avui l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i el Banc de Sang i Teixits (BST). Ha estat un acte semipresencial (que s’ha pogut seguir per streaming) en el qual set experts en la matèria han explicat la importància de la donació i del trasplantament de teixits per la millora de la vida de moltes persones. L’acte ha comptat, a més, amb la presència d’una testimoni que ha explicat la seva experiència amb la donació d’òrgans i teixits d’un familiar proper.

El BST va gestionar l’any passat 1.130 donants de teixits (32,9% menys respecte el 2019), dels quals es van obtenir 1.761 peces tissulars, un 34,0% menys. En total, van ser 1.107 còrnies, 192 peces de teixit cardiovascular, 246 de teixit musculoesquelètic i 216 de pell. “L’any passat, desprès d’un bon inici, l’activitat va caure a causa de la COVID-19 i, tot i recuperar-se, encara no estem en nivells d’abans de la pandèmia”, ha apuntat Jaume Tort, director de l’OCATT.

Testimonis en primera persona a l’acte del Dia del Donant
“Quan estic trista o la trobo a faltar, penso en les noves oportunitats que vam donar a tantes famílies amb la decisió de donar els òrgans i teixits, i així sé que la seva mort no va ser en va sinó per donar vida”. Són paraules de la Míriam, germana d’una donant, que ha ofert el seu testimoni al final de la jornada.

L’acte, que es pot recuperar al Facebook de l’OCATT o al canal de Youtube del BST, ha comptat amb la presència de diferents professionals implicats en el seu dia a dia en la donació o el trasplantament de teixits. L’objectiu era explicar què són els teixits i per què el seu trasplantament millora la vida de tantes persones, a més de remarcar la importància de la promoció de la donació de teixits a la societat i, sobretot, d’agrair la generositat i solidaritat de donants i familiars.

“A Catalunya es fan més de 1.000 trasplantaments de còrnia, més de 150 implants d’esclera i més de 300 implants de membrana amniòtica per a patologies oculars a l’any, millorant de manera perceptible la qualitat de vida d’aquests pacients”. Ho ha explicat la Noèlia Sabater, oftalmòloga de l’Hospital Cínic de Barcelona.

Per la seva banda, Juan Carlos Monllau, cap de Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital del Mar, ha afegit que “el teixit musculoesquelètic al·logènic permet el tractament de problemes articulars complexos com els dèficit de menisc o cartílag massius o la lesió de varis lligaments, sense provocar morbiditat de zona donant.”

"La pell de donants suposa una gran oportunitat de supervivència i de qualitat de vida al les persones que pateixen grans cremades", ha ressaltat Juan Pedro Barret, cap de Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de l’Hospital Vall d’Hebron.

Finalment, Christian Muñoz, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Germans Trias i Pujol, ha apuntat que “la donació de teixit cardiovascular és crucial per al tractament de les infeccions de les vàlvules de cor i per al tractament de les cardiopaties congènites; i la donació de pericardi i sang de cordó umbilical està obrint la porta a nous tractaments per a l'infart de miocardi i els seus complicacions.”

A diferència dels òrgans, on el temps és crucial, els teixits donats, un cop obtinguts, s’han de processar i es poden emmagatzemar per ser distribuïts segons necessitats, motiu pel qual existeix el Banc de Teixits. Un banc que distribueix teixits tant als hospitals catalans com als de la resta d’Espanya i Europa. “El nostre model, des de la donació fins a l’implant i el seguiment dels receptors, ens ha permès aportar valor al sistema sanitari i ser el banc multiteixits més gran d'Europa”, ha confirmat Anna Vilarrodona, directora del Banc de Teixits.

En els cinc primers mesos de l’any, 651 persones han donat els seus teixits després de morir, un 55,0% més el 2020 (420) però un 4,5% menys que el 2019 (682). Des de gener i fins abril, s’han obtingut 635 còrnies, 137 peces de teixit musculoesquelètic, 86 vàlvules cardíaques i 16 segments vasculars i 134 unitats de pell.

“La donació de teixits es una gran opció per millorar la qualitat de vida dels nostres pacients i tots els esforços per augmentar la seva donació són necessaris”, ha argumentat Nicolás Manito, director dels programes de trasplantament de l’Hospital Universitari de Bellvitge. “A tots els hospitals, petits i grans, hi ha potencials donants de teixits; pensem en el dret que té el donant en la donació de teixits, en el benefici del receptor i fem-ho possible”, afegia Xavier Arrebola, adjunt d’infermeria als Serveis de Salut Integrats Baix Empordà. “Moltes vegades ens oblidem que la donació de teixits és molt important, ja que un sol donant pot millorar la vida de fins a 100 persones”, ha conclòs Jaume Tort.

Activitat de donació i trasplantament d’òrgans de l’any 2021
En relació amb la donació cadàver d’òrgans, els 126 donants vàlids gestionats en aquests quasi cinc mesos de l’any representen un increment del 29,9% respecte al 2020 (97) i un descens del 24,5% respecte al 2019, el millor any de la història. Dels 126 donants vàlids, 81 han estat donants de mort encefàlica i 45 de mort en asistòlia. Durant aquests primers mesos de l’any, 49 persones han donat en vida un ronyó, 12 més que l’any anterior.

Des de l’1 de gener fins el 30 de maig de l’any 2021 s’han fet 450 trasplantaments d’òrgans, una activitat superior (32,7%) al mateix període de l’any 2020, quan es van dur a terme 373 intervencions, ja en plena afectació per la pandèmia, però inferior a la del 2019 (14,1%; 524). Per tipus d’òrgans, s’han fet 307 trasplantaments renals, 74 hepàtics, 26 cardíacs, 39 pulmonars i 9 pancreàtics. “En aquests moments, ja estem per sobre de l’activitat mitjana del final de l’any passat i esperem seguir millorant a mesura que la situació es normalitzi”, ha explicat Tort.

1.101 persones segueixen en llista d’espera de trasplantament a finals de maig, la majoria esperant un ronyó.

La donació, un gest solidari fonamental
Tant l’OCATT com el Departament de Salut volen destacar la importància de la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que amb el seu gest fan possible els trasplantaments. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als hospitals catalans que, en unes condicions més difícils que mai, han contribuït de manera decisiva en l’assoliment dels excel·lents resultats de trasplantament a Catalunya.

Sobre l'OCATT
L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) és l'entitat que depèn del Departament de Salut, responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya. També correspon a l’OCATT fer activitats informatives sobre la donació d'òrgans, teixits i cèl·lules; coordinar l'intercanvi d'òrgans, el registre, el seguiment i l’anàlisi dels casos detectats i dels receptors d’un trasplantament; garantir la qualitat del procés de donació, i assessorar el Departament de Salut en la presa de decisions sobre aquestes matèries.

1  

Imatges

Foto 1: un moment de l'acte del Dia del Donant, organitzat per l'OCATT i el BST

Foto 1: un moment de l'acte del Dia del Donant, organitzat per l'OCATT i el BST 1649

4  

Fitxers adjunts

Dades provincials de Barcelona d'activitat de donació i trasplantament: comparativa gener-maig 2020 i 2021

Dades provincials de Barcelona d'activitat de donació i trasplantament: comparativa gener-maig 2020 i 2021
PDF | 185

Dades provincials de Girona d'activitat de donació i trasplantament: comparativa gener-maig 2020 i 2021

Dades provincials de Girona d'activitat de donació i trasplantament: comparativa gener-maig 2020 i 2021
| 185

Dades provincials de Lleida d'activitat de donació i trasplantament: comparativa gener-maig 2020 i 2021

Dades provincials de Lleida d'activitat de donació i trasplantament: comparativa gener-maig 2020 i 2021
PDF | 184

Dades provincials de Tarragona d'activitat de donació i trasplantament: comparativa gener-maig 2020 i 2021

Dades provincials de Tarragona d'activitat de donació i trasplantament: comparativa gener-maig 2020 i 2021
PDF | 188