- El Consell d’Europa demana a Espanya que alliberi els presos, retiri les euroordres i aturi la persecució a representants polítics i servidors públics
- El vicepresident i la consellera d’Acció Exterior i Transparència compareixen des de la Delegació del Govern davant la UE, a Brussel·les
El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i la consellera d'Acció Exterior i Transparència, Victòria Alsina, han exigit aquest dilluns al Govern espanyol l’alliberament dels presos i la retirada de les euroordres després que el Consell d’Europa (CoE) hagi aprovat l’informe que inclou aquestes demandes. “Europa envia avui un missatge clar a Espanya: allibereu els presos, retireu les euroordres i atureu la persecució a representants polítics i servidors públics”, ha dit Puigneró en una roda de premsa des de Brussel·les. L'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha aprovat aquesta tarda, amb 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions, l'informe titulat "Els polítics haurien de ser processats per declaracions fetes durant l'exercici del seu mandat?”, redactat pel diputat socialista letó Boriss Cilevičs, sobre la necessitat d’atorgar una major protecció a la llibertat d’expressió i de reunió dels responsables polítics a Turquia i Espanya. El ponent de l’informe ha fet una investigació durant un any i mig sobre el terreny a Madrid i Catalunya per reunir informació sobre la situació dels presos polítics. L’assemblea que ha votat la resolució, que també inclou el cas de la persecució dels polítics del poble kurd a Turquia, està formada per 324 representants de 47 estats europeus.
En una compareixença conjunta des de la Delegació del Govern davant la Unió Europea, el vicepresident Puigneró ha qualificat l’aprovació de l’informe com una “victòria política” que se suma a les “victòries judicials” dels diversos pronunciaments de la justícia internacional pel que fa als casos de Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí. “El dictamen parla de llibertat total, ni parcial ni reversible, i del final de la persecució dels exiliats”, ha subratllat. Per a Puigneró, aprovant aquest informe el Consell d’Europa “diu a Espanya que ha d’aplicar una amnistia” i ha emplaçat el president espanyol, Pedro Sánchez, a reflexionar “com pensa respondre les recomanacions del CoE”. “Es comença prohibint a la gent poder votar i s’acaba al costat de Turquia en un informe sobre drets humans”, ha afirmat el vicepresident. Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior i Transparència, Victòria Alsina, ha assegurat que “l’alta judicatura està arrossegant Espanya a l’aïllament internacional”. Segons Alsina, la d’avui és “una nova victòria d’Europa i una gran derrota del Tribunal Suprem i del Tribunal de Comptes”.
Què diu l’informe del CoE?
L’informe de Cilevičs demana a l’Estat espanyol “indultar o alliberar de la presó” els polítics catalans i a retirar les peticions d’extradició dels que estan exiliats. El text també insta a reformar els delictes de rebel·lió i sedició per evitar “sancions desproporcionades” i perquè “no es puguin interpretar per desfer la despenalització de l’organització d’un referèndum il·legal”, recordant que l’any 2005 es va despenalitzar expressament aquest delicte. Sobre les penes per malversació de fons públics, s’assenyala que només s’apliquin quan es puguin quantificar “pèrdues reals” per a l’Estat. D’altra banda, la resolució també inclou la petició a Espanya de desistir de la resta de causes contra altres càrrecs inferiors en la causa de l’1-O, així com “abstenir-se de sancionar els successors dels polítics empresonats per accions simbòliques”, en referència a l’expresident Quim Torra. Una altra de les demandes del Consell d’Europa a Espanya és no exigir renunciar a les opinions polítiques. Pel que fa a la resolució del conflicte entre Espanya i Catalunya, l’informe aprovat per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa convida a iniciar “un diàleg obert i constructiu amb totes les forces polítiques de Catalunya” per "reforçar la qualitat de la democràcia espanyola”.
No és el primer organisme internacional que qüestiona la situació dels presos polítics a l’Estat: el Grup de treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU ja en va demanar l’alliberament, com també Amnistia Internacional, que ho va fer per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, o el mateix Departament d’Estat dels Estats Units. Aquests posicionaments se sumen a les decisions de la justícia internacional en el cas dels exiliats.
El Consell d’Europa va ser fundat l’any 1949 amb seu a Estrasburg, a França, amb l’objectiu de promoure els drets humans, la democràcia i l’estat de dret al continent europeu. L’òrgan més conegut del Consell d’Europa, que no forma part de la Unió Europea, és el Tribunal Europeu de Drets Humans, o Tribunal d’Estrasburg, que supervisa l’aplicació de la Convenció Europea de Drets Humans.