• El projecte d’ocupabilitat adreçat a persones trans* s’emmarca dins el programa Treball i Formació, que també disposa d’una línia específica per a dones dotada amb 21 milions d’euros 
  • El Govern reforça les polítiques actives d’ocupació per a dones i preveu arribar a 263.000 beneficiàries, un 80% més que l’any passat
Consellers Verge i Torrent
.

El Govern, a través del Departament d’Empresa i Treball i el Departament d’Igualtat i Feminismes, obre per primera vegada una convocatòria específica d’ajuts en polítiques actives d’ocupació per a persones trans* dins el programa Treball i Formació, amb una dotació prevista de 4 milions d’euros. Aquesta convocatòria és el projecte més gran d’ocupabilitat adreçat a persones trans* que s’ha creat mai a Catalunya. Aquest programa també preveu ajuts per dones, oferint accés prioritari a les dones en situació de violència masclista, amb una dotació de 21 milions d’euros.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent Ramió, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, han explicat aquest matí els detalls de les polítiques d’ocupació específiques per a dones i persones trans* que recull el pla de xoc per a l’ocupació, presentat a principis de juliol

Torrent ha destacat la importància que, per primera vegada, s’obri un pla de foment de l’ocupació específic per a persones trans*, un dels col·lectius amb més dificultats per accedir al món laboral. Es tracta d’una mesura “de gran importància per a un col·lectiu que pateix freqüentment situacions de discriminació laboral, que és víctima de prejudicis que dificulten la seva inserció al món del treball. Amb ella, podem fer un pas endavant molt significatiu per a la igualtat efectiva que mereixen les persones trans*” ha conclòs.

Per la seva banda, Verge ha afirmat que la col·laboració entre les dues conselleries “és imprescindible en la lluita contra aquestes desigualtats”. La titular d’Igualtat i Feminismes ha recordat que “és una prioritat del Govern impulsar polítiques d’equitat fonamentades en una distribució justa dels drets, els beneficis, les obligacions, les oportunitats i els recursos, sobre la base del reconeixement i el respecte de la diferència” per, tal com ha explicat la titular d’Igualtat i Feminismes, garantir una vida digna a totes les persones.

 L’ocupabilitat de les persones trans*

El programa Treball i Formació, que impulsa el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), és un programa de subvencions a entitats locals (EEL) i entitats sense ànim  de lucre (ESAL), que enguany ha inclòs uns plans d’ocupació específics perquè les ESAL contractin persones trans*. Inclou el finançament de contractes laborals d’un any de durada, la formació per a l’adquisició de competències professionals i transversals, i l’acompanyament per garantir la plena inclusió de les persones que s’hi adhereixen. La convocatòria ha comptat amb una gran col·laboració d’entitats i empreses socials que han manifestat interès a adherir-se. 

Des de la Direcció General de Polítiques LGBTI+ s’ha fet una tasca de coordinació amb el SOC –per assessorar sobre les necessitats de les persones trans*–, amb les entitats que treballen per la inserció de les persones trans* –per recollir els seus perfils i necessitats– i amb les ESAL, que són les entitats que faran els contractes.

Aquesta feina coordinada a tres bandes ha permès elaborar un perfil professional de les persones trans* que es volen acollir al programa. Els perfils més comuns pertanyen als sectors de l’atenció al públic, l’atenció a les persones i l’hostaleria. Pel que fa al coneixement de llengües, el castellà és la que més coneixen (97%), seguida del català (83%). En tercer lloc, apareix l’anglès amb un 52%. La majoria de perfils rebuts són de persones amb residència a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a Barcelona ciutat.

Des del SOC també s’han creat un seguit de recursos específics per millorar i complementar l’actual model d’atenció per garantir la incorporació de les persones trans* al mercat de treball des de la no-discriminació com, per exemple, poder utilitzar el nom sentit a les dades de la demanda i en els documents del SOC. 

Així mateix, el SOC disposa de professionals especialitzats per atendre i acompanyar les persones en la cerca de feina i millora professional. En aquest sentit, disposa de vuit oficines de treball amb atenció especialitzada per a persones trans.

Programa DONA

Pel que fa a les dones, aquesta convocatòria de Treball i Formació destina 21 milions d’euros per a dones en situació de violència masclista, dones majors de 45 anys i famílies monomarentals, dones en situació de discriminació per lloc de procedència, ètnia o religió, entre altres col·lectius especialment vulnerables, com ara les dones en risc de caure en situació d'atur de llarga durada i que no són perceptores de prestació per desocupació o subsidi ni d’ajuts. Durant el mes d’agost es faran públiques les convocatòries d’aquests ajuts, tant el de persones trans* com el de dones. 

El programa, anomenat DONA, presta especial atenció a la promoció específica d’ocupació per a dones víctimes de violència masclista. Des del SOC es fa un acompanyament permanent, a través d’una persona de referent, per tal de facilitar-les sortides que millorin la seva situació, la seva ocupabilitat i les ajudin en el seu procés de recuperació. En aquests moments, el 84% del total de 8.070 dones inscrites com a demandants de feina ja en tenen assignada una.

Pel que fa a les persones de referència a les oficines del SOC, les dones en situació de violència masclista compten amb el suport de 2 orientadores a cada una de les oficines de tot el país.

Altres programes adreçats a dones

El conseller Torrent també ha avançat altres programes que el SOC té previst dur a terme destinats a dones. Així, els pròxims mesos es posarà en marxa un programa de formació en competències digitals dirigit exclusivament a dones de municipis de menys de 30.000 habitants. Per a aquesta actuació, que s’allargarà fins al 2023, es preveu un pressupost aproximat de 15 milions d’euros. La previsió és que unes 40.000 dones rebin 40 hores de formació digital.

Una altra aposta del Departament és afavorir l’accés de les dones a feines d’alt nivell i en alguns sectors fortament masculinitzats, com és el digital. En aquest sentit, Torrent també ha recordat que el programa de formació professional per a l’ocupació d’alt nivell en l’àmbit digital impulsat pel SOC conjuntament amb la Mobile World Capital Barcelona reserva un 40% de places per a dones. La previsió és començar les formacions, de 300 hores i sense cost per a l’alumnat, al llarg del darrer trimestre de l’any. S’impartiran 18 cursos per formar 540 persones en diverses especialitats digitals molt demandades per les empreses i amb dificultats per trobar personal a Catalunya.

Pla de xoc contra l’atur

El programa Treball i Formació forma part del pla de xoc en polítiques actives d’ocupació que ha impulsat el Govern per afavorir la formació i ocupació, especialment entre els col·lectius amb més dificultats d’accés al món laboral. Es preveu que el pla, dotat amb 917 milions d’euros, arribi a 263.000 beneficiàries, un 80% més que l’any passat.