En el seu primer viatge oficial a Itàlia, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha mantingut avui diverses reunions de treball a la capital italiana i demà participarà al 33è Aplec Internacional d’Adifolk que enguany se celebra a la ciutat sarda.
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha explicat aquest divendres des de Roma que “Itàlia és per a nosaltres una prioritat, un país aliat amb el que compartim una història, projectes de futur i reptes mediterranis”. Després de reunir-se amb autoritats eclesiàstiques, actors de l’Executiu i del Legislatiu italians i think tanks, la consellera ha constatat que “Itàlia segueix de prop l’actualitat catalana, i té interès en la taula de diàleg”. En el seu primer viatge oficial a Itàlia, l’acompanyen el secretari de l’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras i el delegat del Govern a Itàlia, Luca Bellizzi.
A la capital italiana, la consellera ha mantingut diferents reunions de treball d’interès estratègic per a l’Executiu. Aquest matí, s’ha reunit amb Ettore Greco, vicepresident de l’Instituto Affari Internazionali (IAI), think tank especialitzat en relacions internacionals, cooperació i integració europea.
La consellera també s’ha reunit amb autoritats religioses, inclòs el prepòsit general de la Companyia de Jesús, Arturo Sosa Abascal, amb la vista posada a l’any ignasià, celebració internacional del 5è centenari de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa. Ha visitat també la seu de la Comunitat de Sant Egidi, acompanyada d’alguns dels seus responsables, com l’exviceministre italià d’Afers Estrangers i Cooperació, Mario Giro. El fundador de la Comunitat de Sant Egidi, Andrea Riccardi, va rebre el Premi Internacional Catalunya l’any 2001 per la seva tasca com a cooperant al tercer món i com a mediador en processos de pau. En aquestes reunions, la consellera ha estat acompanyada del director general de Prospecció i d’Innovació en l’Acció Exterior, Joan Maria Piqué.
Durant la seva estada a Roma, la consellera també ha tingut ocasió de saludar la catalana Núria Calduch, primera dona que ocupa la posició de secretària de la Pontifícia Comissió Bíblica.
A la tarda la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert s’ha reunit amb representants parlamentaris, així com del Departament de la Funció Pública del Govern italià. La visita a la capital italiana es tancarà al vespre, amb una trobada amb junta directiva de l’Associació dels Catalans a Roma i diferents representants de la comunitat catalana.
A més, el secretari Figueras s’ha trobat aquesta tarda amb el director del Centro Studi di Politica Internazionale (CeSPI), Daniele Frigeri, per abordar el rol de Catalunya i Itàlia en crisis humanitàries com la de l’Afganistan.
Catalunya i Itàlia
Les relacions entre Catalunya i Itàlia són intenses, especialment amb les regions de Llombardia, Sardenya, la Toscana, Emília-Romanya i el Laci, que formen part de xarxes de cooperació on Catalunya també hi participa, com els Quatre Motors per Europa o la Confederació de Regions Perifèriques i Marítimes. A més, tres regions italianes (Lazio, Emilia-Romagna i Bolzano) s’han sumat a la iniciativa Regions for EU Recovery, impulsada per 24 regions de nou estats membres europeus per contribuir activament en la presa de decisions en l’estratègia de reconstrucció europea post COVID-19.
Itàlia és un soci comercial destacat per a Catalunya, especialment en àmbits com l’automoció, la indústria 4.0, la indústria farmacèutica i l’alimentació, entre d’altres. També és un dels principals mercats emissors de turisme. El 2019, abans de la pandèmia, Catalunya va rebre 1,2 milions de turistes italians, una xifra que el converteix en el quart país europeu en nombre de turistes. La comunitat italiana és, a més, una de les més nombroses a Catalunya. Amb entre 70 i 80.000 persones, és la segona població europea en presència al país.