- Coorganitzada per Artesania Catalunya de la Generalitat i la Distributed Design Platform del Fab Lab Barcelona (IAAC), des d’avui i fins el 22 d’octubre se celebra aquest “training” formatiu d’àmbit internacional que té per objectiu principal convertir un projecte, una idea o un disseny en un producte real amb cabuda al mercat
- Dels 32 participants, 16 són residents a Catalunya i formen part del programa #Talent_jove 2019-2022 d’Artesania Catalunya. La resta procedeixen d’11 països diferents i són projectes de fabricació digital que participen de la Distributed Design Platform del Fab Lab Barcelona
- En línia amb els principis del disseny distribuït, els artesans/es i fabricants digitals seleccionats adquiriran coneixements i habilitats per a aplicar eines i recursos tecnològics i digitals en totes les fases de la pràctica professional
La 2a edició de Crafts TECH impulsa “Maker to Market Accelerator”, una formació internacional que reuneix des d’avui i fins el proper 22 d’octubre a 32 joves del món de l’artesania i la fabricació digital. Aquesta iniciativa està coorganitzada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) a través d’Artesania Catalunya dins el Programa #Talent_jove 2019-2022 de la Generalitat; i per la Distributed Design Platform que és un projecte liderat per Fab Lab Barcelona (IAAC) i cofinançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europea.
Crafts TECH 2021- Maker to Market Accelerator, és una formació de 3 setmanes, en format online, que té com a objectiu principal convertir un projecte, una idea o un disseny en un producte real amb cabuda al mercat. En línia amb els principis del disseny distribuït, els artesans/es, creatius/ves i fabricants digitals seleccionats per a la formació adquiriran coneixements i habilitats per a aplicar eines i recursos tecnològics i digitals en totes les fases de la pràctica professional.
El model de disseny distribuït aposta pel coneixement global compartit i proposa una alternativa real a l'actual sistema de producció en massa. S’enfoca a la producció localitzada a petita escala, l'economia circular i l'ús de xarxes locals de distribució.
Dels 32 participants seleccionats, 16 són residents a Catalunya i formen part del programa #Talent_jove 2019-2022 d’Artesania Catalunya. La resta procedeixen d’11 països diferents – com ara de Grècia, Estònia, Regne Unit, Hongria, Portugal, França, Dinamarca, Alemanya, Itàlia o Àustria - i són projectes de fabricació digital que participen a la Distributed Design Platform del Fab Lab Barcelona. La mitjana d’edat dels participants és de 30 anys.
Aquest programa formatiu s’emmarca en la segona edició de Crafts TECH, projecte que forma part del Programa #Talent_jove 2019-2022 d’Artesania Catalunya i que té per objectiu dotar de noves eines al sector artesà, així com donar a conèixer nous mercats i nous models de producció i de negoci, tenint com a eix conductor el disseny distribuït.
Diversitat de projectes seleccionats
Entre els projectes seleccionats, n’hi ha que se centren en el manteniment d’oficis, tècniques i estris tradicionals, com és el cas del projecte de recuperació del càntir de la Magdalena Cámara, el del bufador de vidre Pròsper Riba, que vol crear una comunitat del seu gremi perquè l’ofici no desaparegui, o el d’en Nicolás Olmos, que repensa l’antiga tècnica de modelat de cuir bouilli amb una visió i una estètica contemporànies.
També hi ha projectes que treballen en la transició cap a l’economia circular, com és el cas de la Penny Papachristodoulou, que busca nous tèxtils que puguin tenir un segon ús o bio-degradar-se en acabar la seva funció inicial, o el de la Boglárka Pitenyák, que produeix tèxtils amb residus i promou una plataforma online per a vendre patrons de moda digitals.
Destaca també la proposta de Louis Rose, que treballa en la fabricació d’una biopremsa per a reciclar residus de restaurants i cafeteries, la de Rob Oblak que fabrica productes a partir de biomaterials com els fongs o paper de plantes invasores, o la de Josep Safont que vol reproduir digitalment elements que es troben a la natura amb finalitats artístiques.
La fabricació digital i l’artesania
El cap d’Artesania Catalunya del CCAM, Xavier Villas, valora aquesta formació “com una iniciativa necessària per a les noves generacions d’artesans/es i creatius/ves del programa #Talent_jove 2019-2022, ja que, a banda de compartir eines i processos de producció, es posen en comú models que permeten la comercialització del producte. Aquest tipus d’activitat vol donar resposta a un objectiu de viabilitat i rendibilitat dels projectes, accelerant les relacions entre la producció i el mercat real de l’artesania.”
De la seva banda, el Research Lead a Fab Lab Barcelona, Guillem Camprodon, afirma que “en els darrers anys ha tingut lloc un procés de democratització de certes eines de fabricació anteriorment lligades a la gran indústria, com per exemple la impressió 3D. Això fa que una persona pugui ser creadora i productora al mateix temps.” En aquest sentit, Camprodon explica que “ara els creadors volen estar més a prop dels materials i dels processos de transformació, buscant solucions més sostenibles i utilitzant internet com a eina per a compartir i distribuir el coneixement. I afegeix que “aquestes tendències no deixen de ser nous enfocaments cap als valors fundacionals de l'artesania, i posen de manifest que les pràctiques artesanes són més contemporànies que mai.”
Més Informació del Crafts TECH 2021- Maker to Market Accelerator aquí
Per imatges dels 32 projectes participants aquí