- El cap de l’Executiu i la presidenta del Govern de les Illes Balears han clos a Palma les Jornades Gabriel Alomar
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha denunciat aquesta tarda des de Palma les “amenaces polítiques” contra la llengua catalana “d’aquells que ignoren la història i que tenen una concepció diferent de nació”. Ha remarcat que “la millor resposta és la persistència i continuar defensant el català com a llengua compartida i d’oportunitats per a tothom”. I ha reivindicat la “màxima fermesa davant d’aquestes amenaces polítiques”.
Amb aquestes paraules, el cap de l’Executiu s’ha referit a les declaracions del president del PP, Pablo Casado, de “que avui ens amenaçava demanant que s’apliqui un 155 sobre la Generalitat de Catalunya precisament pel nostre compromís amb l’educació en llengua catalana per a tota la ciutadania”. “Les paraules d’algú que assisteix a misses en honor del dictador Franco, i que després diu que no se n’adona, es defineixen per si soles”, ha conclòs.
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant l’acte de cloenda de les Jornades Gabriel Alomar (1941-2021), que ha encapçalat juntament amb la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol. Les jornades, amb les quals s’ha commemorat el 80è aniversari de la mort d’aquest escriptor i polític mallorquí, han estat organitzades per l’Institut Sobiranistes, la Fundació Darder Mascaró i la Fundació Gabriel Alomar, amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Palma.
Durant l’acte, Pere Aragonès ha qualificat Gabriel Alomar com a “referent” d’un projecte de país basat “en la recerca del que avui anomenem bé comú”. En aquest sentit ha posat de relleu la defensa que feia de què “la llibertat nacional i la justícia social han d’anar de la mà”.
També ha assenyalat que Alomar va ser una “figura cabdal del pensament d’esquerres de Mallorca, de Catalunya i en bona part del conjunt de pobles que compartim una mateixa llengua, una mateixa cultura i uns llaços socials i econòmics que ens demostren que som alguna cosa més que uns veïns ben avinguts”.
El cap de l’Executiu ha reivindicat la necessitat d’espais com aquestes jornades que “en clau transformadora, compromesos amb la transformació social, feminista, verda i democràtica”. I ha subratllat la “vocació transformadora des de l’àmbit del pensament” de Gabriel Alomar que, ha dit, “transcendeix pel seu compromís polític”.