- En el marc del seu viatge de treball als Estats Units, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert referma el compromís amb el Fons Central de Resposta a Emergències de les Nacions Unides amb 290.000 euros el 2022 per fer front a les crisis humanitàries
- Des del 2018, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament hi ha contribuït amb més d’1 milió d’euros en contribucions anuals
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha anunciat des de Nova York la renovació del compromís del Govern de Catalunya amb el Fons Central de Resposta a Emergències de les Nacions Unides (CERF, per les seves sigles en anglès) per a l’any 2022.
En el marc del seu viatge de treball als Estats Units, Alsina ha confirmat que l’Executiu contribuirà, com ho fa des del 2018, amb 290.000 euros més a aquest fons creat el 2006 per donar una resposta ràpida a crisis humanitàries arreu del món. La consellera ha intervingut aquest dimecres al High-Level Pledging Event, una trobada de donants del CERF que s’ha fet de manera híbrida a Nova York coincidint amb el seu 15è aniversari. L’objectiu és aconseguir més compromisos per assegurar que aquest mecanisme disposi de recursos suficients per fer front als nivells creixents de necessitats humanitàries d’emergència.
En el seu discurs, Alsina ha posat en valor la feina del CERF, “que permet desplegar assistència per salvar vides quan calgui i a tot arreu on sigui necessari”.
“Comprometent-nos de nou amb el CERF per al 2022, renovem la nostra voluntat de contribuir a les necessitats humanitàries d’emergència”, ha destacat. Ho demostra el fet que el Govern de Catalunya hi ha fet diverses aportacions anuals des del 2018: 250.000 euros el 2018 i 290.000 euros anualment el 2019, el 2020 i el 2021. Durant la trobada amb donants del CERF, la consellera ha subratllat que ha pogut comprovar "el prestigi de la cooperació catalana" i ha assegurat que "Catalunya vol formar part de la solució als reptes globals, el multilateralisme és una de les receptes per aconseguir-ho".
"Catalunya mai no deixarà de tenir veu pròpia per defensar els interessos dels ciutadans de tot el món, sobretot dels que estan en una situació de més vulnerabilitat", ha insistit Alsina.
El Pla director de Cooperació al Desenvolupament 2019-2022 del Govern inclou la visió de prioritzar de manera cada vegada més estratègica aquestes aliances amb organismes multilaterals per promoure el desenvolupament especialment en els àmbits dels drets humans i el gènere o la resposta davant de situacions de crisis humanitàries i d’emergència.
Una resposta ràpida i flexible
El CERF és un fons cistella integrat a l’Oficina per a la Coordinació de l’Ajuda Humanitària de les Nacions Unides (OCHA, per les seves sigles en anglès), l’agència que coordina l’acció humanitària a escala global. La contribució del Govern al CERF és una forma d’articular la resposta a les emergències a través de fons que compten amb múltiples donants. El CERF es basa en donacions voluntàries d’administracions públiques i actors privats, les quals es distribueixen periòdicament, de manera que es garanteix una resposta ràpida, flexible i basada en les persones afectades en les emergències humanitàries. El fons prioritza les respostes que impliquin reduir la pèrdua de vides, reforçant la resposta requerida durant els moments crítics i enfortint els elements clau de la resposta humanitària en crisis infrafinançades.