• El concert de tribut al compositor català a Ciutat de Mèxic, organitzat per la Delegació del Govern a Mèxic, s’emmarca en els actes de commemoració del Govern amb motiu del 50è aniversari del discurs de Casals a les Nacions Unides

  • A l’acte també han intervingut el delegat Lleïr Daban i el representant de la Secretaria de Cultura de la Ciutat de Mèxic, Guillermo Saldaña
Consellera Alsina fent discurs a l'acte homenatge Pau Casals a Mèxic
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha encapçalat el concert d’homenatge a Pau Casals que s’ha celebrat al Foro Cultural Lenin de Ciutat de Mèxic. Organitzat per la Delegació del Govern a Mèxic, el concert està emmarcat en els actes de commemoració que el Govern està fent amb motiu del 50è aniversari del discurs del compositor català davant de les Nacions Unides en reconeixement del seu compromís per la pau i la justícia al món.

Aquest darrer mes he viatjat a Suïssa i als Estats Units on he recordat el seu llegat i la seva música, i avui és per a mi un gran plaer compartir-ho a Ciutat de Mèxic”, ha afirmat Alsina en el seu discurs. Segons la consellera, “la figura de Pau Casals ens recorda la força de les conviccions democràtiques i la noblesa de no renunciar-hi".

Davant dels gairebé 170 assistents al concert, la consellera ha recordat que “Mèxic, terra d’acollida per molts exiliats catalans, va ser el país americà més visitat per Casals”, on també va estrenar el seu famós oratori ‘El Pessebre’. Pau Casals es va veure obligat a exiliar-se el 1939, quan les tropes franquistes van prendre Barcelona. El desenllaç de la Guerra Civil Espanyola el va obligar a marxar a l’exili i a residir, primer, a Prada de Conflent i, després, a San Juan de Puerto Rico.

Mèxic ha estat, per tradició, un país d’acollida que es caracteritza per haver donat asil polític a personalitats reconegudes mundialment”, ha destacat Alsina, entre aquestes molts catalans que, “en el seu exili mexicà, van contribuir a la vida intel·lectual i artística del país”. “L’exili català a Mèxic va ser un dels moviments migratoris més rellevants de l’època franquista”, ha insistit la consellera. De fet, es calcula que uns 10.000 catalans van refugiar-se a Mèxic un cop acabada la Guerra Civil. Va ser també a Ciutat de Mèxic on va ser escollit president de la Generalitat Josep Tarradellas en una votació convocada el 7 d’agost de 1954. Sensible a aquesta realitat i conscient de la nombrosa comunitat catalana que es va aixoplugar al país, durant el seu exili “Casals va estar molt lligat a Mèxic”, ha explicat Alsina.

L’exili, una realitat actual

Desafortunadament, l’exili és encara avui dia una realitat. Diferent, però una realitat”, ha lamentat la consellera en la seva intervenció al Foro Cultural Lenin, on ha posat d’exemple el president Carles Puigdemont i la resta d’exiliats. La titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha denunciat que “la repressió contra el moviment independentista continua i el nostre deure és denunciar-la".

L’acte ha comptat amb una benvinguda per part del delegat del Govern a Mèxic, Lleïr Daban, i unes paraules del representant de la Secretaria de Cultura de la Ciutat de Mèxic, Guillermo Saldaña. Després dels discursos, el Duo Casals ha ofert un concert de piano i violoncel, amb Beania Salcedo i José María López Prado.

3  

Imatges

Homenatge Pau Casals a Ciutat d Mèxic

Homenatge Pau Casals a Ciutat d Mèxic 73

Consellera Alsina i Delegat a Mèxic

Consellera Alsina i Delegat a Mèxic 83

Discurs consellera Alsina homenatge Pau Casals a Mèxic

Discurs consellera Alsina homenatge Pau Casals a Mèxic 63