- És una iniciativa impulsada pel Govern i la Mobile World Capital Barcelona per atraure professionals digitals a entorns rurals i poc poblats de Catalunya
- La convocatòria està oberta a 30 persones que, durant una setmana i en grups de 10, treballaran en remot, faran coworking i coneixeran el territori
Amb la voluntat de combatre el despoblament, afavorir l’arrelament en entorns rurals i aprofitant la possibilitat de teletreballar, el Govern, juntament amb la fundació Mobile World Capital Barcelona, reengega el projecte ‘Catalunya Rural Hub’. És una iniciativa que té com a objectiu atraure professionals de l’àmbit digital a zones poc poblades de Catalunya per generar un impacte comercial i econòmic al territori.
En aquesta edició, un total de 30 professionals del sector digital tindran la possibilitat de poder residir i treballar en remot durant una setmana a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) i Tremp (Pallars Jussà). Ho ha anunciat aquest dijous el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques digitals i Territori, Jordi Puigneró, en una visita al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.
Els dos municipis han estat escollits com les seus d’aquest 2022 del ‘Catalunya Rural Hub’ a través d’una convocatòria oberta. L’organització ha tingut en compte aspectes com la bona connexió a Internet o els serveis que hi ha al territori. La candidatura de Móra d’Ebre va ser presentada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, mentre que la candidatura de Tremp va ser presentada per l’entitat Pallars Actiu, que treballa per la dinamització econòmica del Pallars Jussà i Sobirà.
Les estades es faran en grups de 10 professionals. Móra d’Ebre, la candidatura amb la màxima puntuació, acollirà dos grups en dues setmanes diferents: del 29 al 3 de juny i del 12 al 17 de juny. Tremp acollirà el seu grup del 22 al 27 de maig.
Els participants disposaran, gratuïtament, d’allotjament, d’un espai de coworking i d’un pla d’activitats que els permetrà conèixer l’entorn, les empreses i el teixit econòmic i social del territori, amb la voluntat d’establir relacions personals i professionals. Les persones interessades podran presentar la seva candidatura a finals de març.
La intenció del projecte és promoure que els professionals s’acabin instal·lant en entorns rurals, s’hi arrelin i hi puguin desenvolupar la seva vida personal i professional. El teletreball incrementa la població i crea dinamisme a les zones poc poblades, permet descomprimir les grans ciutats, afavoreix la conciliació familiar, estalvia temps i disminueix la mobilitat i la petjada de carboni.
El vicepresident Puigneró ha explicat que “la tecnologia és una gran aliada per accelerar la reactivació econòmica a tot el país i lluitar contra el despoblament de les àrees rurals. Ha afegit que “treballem perquè totes les ciutats i pobles del país, sigui quina sigui la seva mida, capacitat econòmica o situació geogràfica, tinguin les eines per poder impulsar la seva transformació digital”. “Perquè tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya han de tenir les mateixes oportunitats, visquin on visquin”, ha assenyalat.
Prova pilot a la Garrotxa
El ‘Catalunya Rural Hub’ va néixer l’any passat, amb una prova pilot amb 20 professionals del sector digital que van estar residint i treballant en remot durant una setmana a La Vall d’en Bas (La Garrotxa). Les persones participants van portar a terme la jornada laboral sense cap inconvenient, amb una excel·lent connexió a Internet. En una enquesta posterior, la majoria van assegurar que el seu rendiment havia millorat i van destacar la qualitat de vida i el descobriment de noves oportunitats laborals al territori. Per aquesta prova pilot, s’hi van presentar 210 persones.
Desplegament de la fibra òptica
El vicepresident es dirigirà a la tarda a Móra la Nova per visitar unes obres d’instal·lació de fibra òptica a Móra la Nova. Són uns treballs que formen part d’un programa de desplegament al territori, on hi han en marxa al voltant de 40 km de xarxa nova i s’han redactat els projectes per executar uns 170 km més en l’eix de Tortosa a la Sénia.