- La titular d’Acció Exterior i Govern Obert detalla aquesta crida de subvencions des de Riudellots de la Selva, on ha visitat uns habitatges cedits pel consistori per a l’acollida de refugiats ucraïnesos
- El termini per fer arribar sol·licituds s’obrirà el proper 25 de març i s’hi podran presentar ONGs humanitàries amb seu o delegació a Catalunya i presència a Ucraïna o països limítrofs
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha anunciat aquest dimecres que el Govern, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, destinarà 1,5 milions d’euros a una crida per subvencionar projectes de resposta a la crisi humanitària generada pel conflicte a Ucraïna. Amb aquesta convocatòria, el Govern pretén contribuir a pal·liar el patiment de la població ucraïnesa des de l’inici de la invasió de Rússia, el passat 24 de febrer. “El Govern ha volgut des del primer moment donar resposta en la mesura de les nostres possibilitats al conflicte”, ha afirmat Alsina, que ha subratllat que aquesta crida per subvencionar projectes d’acció humanitària “és una peça important en clau europea i que mostra Catalunya com a actor solidari amb la resta del món”.
La titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha fet aquest anunci en una atenció a mitjans des de Riudellots de la Selva, a la comarca gironina de la Selva, on Alsina ha visitat uns habitatges municipals cedits pel consistori per acollir 21 persones refugiades ucraïneses, 14 d’elles menors d’edat, que han arribat al municipi fugint de la guerra. En aquest sentit, la consellera ha posat en valor la solidaritat mostrada pel món local. “La solidaritat és un valor que defineix el nostre país i no es pot entendre sense el rol que juguen els ajuntaments”, ha assegurat. Per a Alsina, “Riudellots n’és un exemple, ja que ha escoltat les demandes de la comunitat ucraïnesa al municipi i ha posat totes les eines al seu abast per acollir refugiats i donar-los una atenció integral”.
La crida d’actuacions anunciada per la consellera s’adreça a ONGs humanitàries amb experiència acreditada en acció humanitària i amb seu o delegació a Catalunya que tinguin presència a Ucraïna o països limítrofs, així com capacitat per actuar-hi. En la convocatòria, es posa especial èmfasi en l’atenció al col·lectiu de persones refugiades. Segons les darreres dades de l’ACNUR, ja s’ha superat la xifra de 3 milions de persones que han fugit d’Ucraïna a causa de la guerra. Els àmbits d’actuació que es prioritzaran en seleccionar les propostes presentades seran, entre d’altres, la protecció de les persones, el refugi, la salut, l’aigua i el sanejament, l’educació en emergències, el suport logístic i l’assistència alimentària.
El director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, que ha acompanyat la consellera Alsina en l’atenció a mitjans, ha recordat que la resposta de la cooperació catalana a la crisi a Ucraïna “se suma a la que continuem donant en altres contextos de conflictes”. “Si bé la resposta a situacions d’emergència com la que hi ha avui a Ucraïna està en l’ADN de la cooperació catalana”, ha afegit Desquens, “també ho està la voluntat de dedicar esforços a actuar sobre les causes estructurals d’aquestes crisis i a contribuir a la prevenció i transformació dels conflictes per a la construcció d’un món en pau”.
Durant la visita a Riudellots de la Selva, la consellera Victòria Alsina també ha estat rebuda per l’alcaldessa Montserrat Roura i membres del consistori riudellotenc a l’Ajuntament del municipi. Alsina n’ha signat el Llibre d’Honor.
Coordinació de la resposta
El Govern ha presentat avui la dotació econòmica d’aquesta crida després d’haver recollit la informació compartida pels actors humanitaris del sector de la cooperació catalana en el marc de la celebració del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència. El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert va convocar la setmana passada d’urgència aquest òrgan de coordinació per articular una resposta unitària des de Catalunya a la situació humanitària fruit de l’esclat del conflicte i per assegurar que l’ajut arribi de la manera més ràpida i eficient.
A banda d’aquesta crida de subvencions, el Departament ja ha aportat de manera paral·lela gairebé 600.000 euros a dues agències de Nacions Unides que ja estan treballant sobre el terreny. A través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, s’ha finançat, d’una banda, una intervenció de l’Agència de les Nacions Unides per les Persones Refugiades (ACNUR) de 290.000 euros i, de l’altra, aporta 290.000 euros més a l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris. Es tracta de dos dels organismes de l’ONU amb més experiència en actuacions d’emergència i amb qui la cooperació catalana fa anys que treballa.
Totes la informació en relació a les principals consultes que rep el Govern i les actuacions que s’estan duent a terme es poden consultar al web ucraina.gencat.cat i ukraine.gencat.cat.