La comissària europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, ha volgut atendre les peticions que li han fet arribar més d’un centenar de regions europees, entre elles Catalunya, i ha agraït la invitació al buró polític per debatre la política de cohesió i el seu futur. “La cohesió és la força de la Unió Europea, i el motor de la seva convergència”, ha afirmat la comissària.
La responsable europea ha intervingut de manera activa en la reunió, centrada en temes tan rellevants per a Catalunya com el repartiment dels fons europeus, i després ha escoltat les diferents necessitats que li ha traslladat la CRPM. En aquesta trobada també s’hi han tractat temes claus de transport, clima i medi ambient, política marítima i pesquera.
Durant la sessió també s'ha signat una declaració conjunta en suport a Ucraïna. En la intervenció d’obertura, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha defensat que “la cooperació europea és més important que mai en la situació de crisi internacional que estem vivint”. En aquest sentit, el president de la CRPM, Cees Loogen, també ha condemnat l’atac i ha recalcat que és "imprescindible que les autoritats regionals tinguin un paer protagonista en la gestió dels mecanismes de solidaritat de la Unió Europea", ja que es troben "a la primera línia". Loogen també ha posat en relleu el compromís de Catalunya amb l’impuls de la cooperació entre regions.
Tres dies per posicionar Catalunya com a hub mediterrani
La reunió del buró polític de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes és un dels esdeveniments vinculats als MedCat Days, que impulsa el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert amb l’Institut per la Mediterrània (IEMed). La consellera Alsina ha exposat que els MedCat Days i la reunió de la CRPM “són dos esdeveniments molt importants per Catalunya”. “Els MedCat Days han reunit líders polítics, econòmics i sectorials de diversos països mediterranis, per poder marcar una estratègia conjunta i afrontar els nostres reptes compartits”, ha afegit. També ha recalcat que “Catalunya vol esdevenir un hub mediterrani a tots els nivells: d’infraestructures, polític i de lideratge regional”.
Un compromís important del govern català exposat en aquesta trobada, ha dit la responsable d’Acció Exterior, és impulsar una Macroregió Mediterrània. "Es tracta d'una estructura geoestratègica que permet enfortir la cooperació multinivell –entre tots els actors-, i és una aposta que la Comissió Europea recomana per a les zones amb interessos compartits", ha explicat.
La macroregió ha de fomentar una major cooperació entre les dues ribes del Mediterrani, a imatge d’altres macroregions ja existents a nivell de la Unió Europea com la del mar Bàltic, l’Adriàtica-Jònica, la del Danubi i l’Alpina. Com ha posat de relleu la consellera, aquesta estructura ha d’impulsar “solucions conjuntes per millorar la competitivitat i el desenvolupament socioeconòmic del territori”, utilizar “les noves oportunitats de les transicions verda i digital” i “hi ha de poder participar tothom, des les administracions públiques a la societat civil, passant per les pimes, o col·lectius com les dones i els joves”. La Macroregió Mediterrània també haurà de seguir fomentant altres iniciatives regionals i xarxes europees de caràcter euroregional, transfronterer i transnacional.