- El cap del Govern, acompanyat de la consellera de Justícia, ha encapçalat aquest migdia l’acte de retorn de les restes del soldat republicà Andreu Flores a la seva família, a Arenys de Munt
- Es tracta de la primera persona identificada en la fossa de la Guerra Civil més gran oberta fins ara a Catalunya, la del mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre
- Aquesta acció s’emmarca en el Pla de fosses que executa la Direcció general de Memòria Democràtica del Departament de Justícia
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha assistit aquest migdia, al cementiri d’Arenys de Munt, a l’acte de retorn de les restes del soldat republicà Andreu Flores a la seva família. Es tracta de les restes de la primera persona identificada de la fossa de la Guerra civil més gran oberta fins ara a Catalunya, la del mas de Santa Magdalena, a Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre). Aquesta actuació s’emmarca en el Pla de fosses que es duu a terme des de la Direcció general de Memòria Democràtica del Departament de Justícia.
Per al cap de l’Executiu el lliurament a la família de les restes d’Andreu Flores suposa “recuperar la memòria familiar i col·lectiva” i “trencar el silenci” que el feixisme va imposar a la societat. I ajuda també, ha explicat el president, a “reflexionar sobre aquell conflicte en què el feixisme es va alçar contra un govern legítim”, i a “saber que abans que nosaltres hi ha hagut generacions i generacions que han fet de la lluita per la llibertat i per la justícia el sentit de la seva vida”.
I en aquesta línia, el president ha demanat que “avui, en un context diferent, però amb algunes amenaces similars, hem de seguir fent de la llibertat, de la justícia i de la dignitat humana, la raó de ser del nostre compromís ciutadà, cívic i col·lectiu”.
Pere Aragonès ha agraït a la família que “obrís” aquest acte íntim per compartir-ho amb la ciutadania, perquè “al feixisme se li planta cara col·lectivament i honorant la memòria d’aquells que van perdre la vida defensant les llibertats de Catalunya, la democràcia i la justícia”.
Entre el desembre de 2020 i el juliol de 2021 en la fossa del mas de Santa Magdalena es van recuperar 177 individus i 9 amputacions, dins del Pla de fosses 2020-2021, executat pel Departament de Justícia.
El Programa d’identificació genètica és fruit de la col·laboració entre Departament de Justícia (mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica) i el Departament de Salut (a través de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron) i està vigent des de 2016. És una mostra del compromís que el Govern de la Generalitat té amb la recerca i la identificació de les persones i el retorn de la dignitat, tant a ells com a les seves famílies.
L’encreuament de les bases de dades de perfils genètics de familiars i de perfils genètics de les restes recuperades a les intervencions arqueològiques permet posar la ciència a disposició de la memòria, i ja ha aconseguit la identificació de 17 persones des que es va iniciar, el 2016.