- La consellera obre la Setmana del Govern Obert organitzada per la Secretaria de Govern Obert en el marc de la iniciativa internacional Open Government Week liderada per l’Open Government Partnership, de la qual Catalunya n’és membre
- Des del 16 fins al 20 de maig, el Govern ha organitzat un ampli ventall d’activitats que pretenen ser una crida a l’acció per fomentar noves maneres de governar que incloguin la ciutadania en el procés d’elaboració de les polítiques públiques
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha obert aquest dilluns la presentació de la Setmana del Govern Obert que s’ha celebrat al Palau Robert de Barcelona. Des del 16 fins al 20 de maig, el Govern ha organitzat un ampli ventall d’activitats que pretenen ser una crida a l’acció per fomentar noves maneres de governar que incloguin la ciutadania en el procés d’elaboració de les polítiques públiques. En el seu discurs inaugural, Alsina ha descrit les polítiques de govern obert "com un mecanisme irrenunciable en el món que vivim per captar la intel·ligència col·lectiva i generar més valor públic”.
En un món complex com l’actual, la consellera ha apostat per aprofundir en aquestes polítiques davant de fenòmens com la desinformació o l’auge dels autoritarismes. Així ho recomanen també les anàlisis de l’escenari postpandèmic fetes per diferents governs d’arreu del món, inclòs el de Catalunya, que apunten que una part significativa de les mesures a prendre “han d’anar encaminades a reformar el sector públic”, una reforma que, segons Alsina, “ha de possibilitar la resta de reformes que han de venir a continuació”. “Parlar de govern obert és parlar d’aquest escenari post-COVID-19 i d’aquests reptes globals”, ha reblat.
En aquest sentit, la titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha insistit que "les tres grans potes del govern obert –la transparència, la participació i la col·laboració–”, que es generen a partir de l’obertura de dades, “milloren tots els cicles del disseny i l’avaluació de les polítiques públiques”.
Una setmana per reflexionar sobre els reptes en l'àmbit del govern obert
La Setmana del Govern Obert, o Open Government Week en anglès, és una iniciativa internacional impulsada per l’Open Government Partnership, una organització de la qual Catalunya n’és membre. El Govern s’hi ha sumat amb un ampli ventall d’activitats, que es poden consultar al portal de la Setmana del Govern Obert. Al llarg d’aquests dies, governants, líders, activistes i pensadors de tot el món compartiran idees i debatran sobre possibles solucions per als reptes en aquest àmbit. A l’acte inaugural també hi han participat la secretària de Govern Obert, Mercè Crosas; el director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració, Albert Cañigueral; i el director general de Participació, Processos Electorals i Qualitat Democràtica, Miquel Salvador.
En la seva intervenció, la secretària Crosas ha assegurat que “Catalunya té l’oportunitat de ser capdavantera amb les iniciatives de govern obert”. Crosas ha presentat als assistents els objectius de govern obert del Govern per al període 2022-2024, entre els quals hi ha “maximitzar l'ús de dades, donar suport al món local, fer de Catalunya un referent per altres països i aprendre’n d’altres que tenen iniciatives semblants, així com impulsar la innovació i cultura de govern obert”. La secretària també ha afirmat mentre que, en el passat, el govern obert “es veia com un mitjà per millorar l’eficàcia dels governs, ara és una necessitat”, ja que “dona un rol més actiu al ciutadà per identificar solucions a nivell públic i privat de manera conjunta”.
Per la seva banda, el director general Albert Cañigueral ha presentat els esdeveniments que se celebraran aquesta setmana a Catalunya en el marc de l’Open Government Week, i José María Marín, membre de la secció local de l’Open Government Partnership, ha fet un repàs dels actes que es faran arreu del món i ha recordat “la importància de treballar per generar a escala mundial un moviment cap al govern obert”. També han presentat les seves iniciatives ponents de la Diputació de Barcelona, de la Barcelona Iniciativa Open Data o de l’Oficina Antifrau de Catalunya.