• El cap de l’Executiu i el vicepresident Puigneró han comparegut per fer balanç del primer any de legislatura, amb un “grau de compliment satisfactori perquè ja s’han assolit el 33,88% de les mesures fixades” 
  • El vicepresident destaca una agenda de Govern molt alineada amb els principals objectius que marquen la UE i el Fòrum Econòmic Mundial: “el repte migratori, el canvi climàtic i la transformació digital.”
El president Aragonès durant la compareixença per fer balanç del primer any de mandat.
El president Aragonès durant la compareixença per fer balanç del primer any de mandat.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, han comparegut aquest migdia, després de la reunió del Consell Executiu, per fer balanç del primer any de mandat.

Un any que el cap de l’Executiu ha valorat positivament perquè ja s’han complert el “33,88% de les mesures del Pla de Govern”. “El grau de compliment és satisfactori i això ens permet ser absolutament optimistes de cara al futur”, ha destacat, tenint en compte que ha estat un any marcat per la superació de la pandèmia i, recentment, per les conseqüències de la invasió russa d’Ucraïna.

Malgrat les dificultats del context, el president ha destacat que en aquest primer any “s’han establert les bases del canvi i els fonaments de les transformacions que ens vam comprometre a impulsar”. I s’ha fet “sent atrevits, valents, imaginatius i innovadors i governant amb visió de futur”, prenent decisions que “a vegades són difícils i imprescindibles”, però “pensant sempre en la ciutadania”.

“El meu compromís és treballar per la Catalunya sencera, com el primer dia. Arribant arreu i incloent a tothom, sense oblidar cap territori i sense deixar a ningú enrere”, ha remarcat Aragonès. I aquesta, ha dit, és la premissa que ha guiat el primer any del Govern, “buscant en tot moment moure les palanques per obrir una nova etapa, assentar els fonaments de les grans transformacions i millorar la vida de la gent, que al cap i a la fi, és el que mou el nostre compromís amb el país”.

Entre aquestes bases del canvi, ha citat la inversió rècord en polítiques d’ocupació; un pressupost pel 2022 operatiu des de l’1 de gener i enfocat a la reactivació econòmica i a l’enfortiment de l’estat del benestar; la gratuïtat de l’I2 i la reducció de ràtios a P3; l’augment d’un 70% dels ajuts als grups de recerca, l’impuls de la transició energètica o l’ampliació, rejoveniment i feminització del cos de Mossos d’Esquadra.

“És així com estem obrint una nova etapa. Amb ambició, trencant inèrcies, fent que les coses passin i adoptant decisions que milloren el dia a dia de la ciutadania”, ha subratllat.

Recerca de grans consensos

Per obrir aquesta nova etapa de governança, Aragonès ha destacat que s’ha procurat des del primer minut “avançar a partir de la recerca de grans consensos”, “superant les visions curt terministes per fer possible l’acord que desbloqueja situacions que paralitzen el conjunt del país”. “Aquesta capacitat d’arribar a acords és imprescindible en un país plural i divers com el nostre. I no tinc cap mena de dubte que això ens cohesiona i enforteix com a país”, ha reblat.

Com a exemples d’aquesta política de consens ha posat la pròpia investidura, l’acord per renovar els diferents organismes estatutaris o l’acord de pressupost.

En l’àmbit dels grans consensos que ens defineixen com a país, el president ha destacat que s’ha avançat forca, per exemple, “potenciant les relacions amb les institucions europees”, però que encara hi ha camps, com la defensa del model d’escola catalana, que viuen una situació complicada i que “ens obliguen de nou a oferir el millor de nosaltres mateixos”. 

En aquest sentit, el president ha reiterat la necessitat “d’enfortir al màxim el consens lingüístic existent el país” després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que, “lluny de reforçar el sistema, el desvirtua amb uns plantejament ideològics que en cap cas responen a una necessitat educativa”. 

Aragonès ha lloat el model d’immersió lingüística a l’escola catalana i ha cridat a preservar-ho. “Ens hi juguem ser una nació d’elecció i no d’imposició. Amb la llengua catalana com a element aglutinador. Una nació plural, diversa i inclusiva que neix de la voluntat del conjunt de la ciutadania de ser i de construir un futur compartit”, ha insistit.

Resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya

El president també s’ha referit a la feina feta per la resolució del conflicte polític amb l’Estat com un dels punts més importants per aquesta legislatura. Aragonès ho ha fet advertint que “tots els processos de resolució de conflictes polítics són complexos”. Tot i així, ha continuat defensant la negociació amb l’Estat “per arribar a un acord que posi fi a la repressió i permeti a la ciutadania votar en un referèndum i decidir amb llibertat el futur del país”, ha explicat.

Aragonès ha anomenat els reptes pendents en aquest àmbit, ja que “des dels indults pràcticament no s’ha avançat”. El president ha ressaltat que “la persecució judicial continua, amb companys i companyes a l’exili i d’altres pendents de judici” i ha anomenat el cas d’espionatge massiu a les institucions catalanes i a representants del moviment independentista que, avisa, “no fa més que accentuar la desconfiança i agreujar el bloqueig”. Per tot això, el president demana al Govern de l’estat “que es mogui i demostri que realment vol resoldre el conflicte amb Catalunya i que actuï com una democràcia avançada”.

Per la seva banda, el vicepresident, Jordi Puigneró, ha destacat que el Govern ha “fet front als reptes globals i també al fre que suposa avui encara la repressió”. I ha posat alguns exemples com ara el Tribunal de Comptes, el cas Pegasus, l’ofensiva contra el català i els polítics exiliats.

"Tenim un repte superior que és avançar cap a la resolució del conflicte polític amb l'Estat per fer Catalunya un subjecte polític reconegut internacionalment", ha insistit Puigneró que també ha fet al·lusió grans problemes internacionals com el canvi climàtic i la transformació digital.

2  

Imatges

El president Aragonès i el vicepresident Puigneró durant la compareixença.

El president Aragonès i el vicepresident Puigneró durant la compareixença. 773

El conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, durant la compareixença.

El conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, durant la compareixença. 761

1  

Fitxers adjunts

Dossier 1 any de Govern

Dossier 1 any de Govern
PDF | 147