- En dues reunions amb ministres del Govern senegalès, la consellera Alsina ha informat de l’obertura d’una nova Delegació del Govern al país
- La titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha començat el seu viatge de treball al Senegal a la capital, Dakar, on manté reunions institucionals amb actors locals i de la diàspora
“L’Àfrica és el continent del segle XXI i és molt important que Catalunya hi tingui un peu”. Així ho ha afirmat la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, aquest dijous des del Senegal, on aquesta setmana és de viatge oficial per presentar, entre d’altres, l’obertura de la Delegació del Govern al país. Segons Alsina, “Catalunya no pot faltar-hi, per això he volgut que durant el meu primer any de mandat es formalitzés la creació de tre sdelegacions del Govern a l'Àfrica (la del Magreb, que es traslladarà de Tunísia al Marroc; la de l'Àfrica Occidental, aquí al Senegal; i la de l'Àfrica Meridional, que s'ubicarà a Sud-Àfrica)”. En aquest sentit, la consellera d'Acció Exterior considera que aquesta nova delegació amb seu a Dakar marcarà un punt d’inflexió en la relació entre Catalunya i el Senegal: “Ens ajudarà a estrènyer les relacions amb la regió i a reforçar un compromís amb el Senegal que ve de lluny i que s'ha fonamentat durant molts anys en ser un país prioritari de la cooperació catalana”.
Al llarg de la jornada a Dakar, Victòria Alsina s’ha trobat amb dos ministres del Govern senegalès, a qui ha informat de l’obertura d’aquesta Delegació. Per una banda, s’ha reunit amb el ministre d’Agricultura i d’Equipament Rural, Moussa Baldé, amb qui ha abordat explorar possibles col·laboracions entre els dos executius en matèria de seguretat alimentària i desenvolupament rural i agrari. També s’ha reunit amb la ministra de la Dona, la Família, el Gènere i la Protecció dels Infants, Ndèye Saly Diop Dieng, i la directora d’Equitat i Igualtat de Gènere, Astou Diouf, per conèixer de primera mà la feina del Ministeri, amb qui la cooperació catalana va engegar un projecte per implicar els homes en la lluita contra les violències masclistes. “Els he pogut explicar l'obertura de la delegació del Govern i hem començat a treballar amb els seus equips projectes concrets que ens permetran estrènyer encara més els lligams que hi tenim”, ha dit Alsina després de les dues reunions en les respectives seus ministerials.
El delegat del Govern al Senegal, Javier Calderón, el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, acompanyen la consellera en aquest primer viatge oficial al Senegal.
Un doble objectiu
Victòria Alsina és fins dissabte al Senegal, on està mantenint diverses reunions institucionals i amb organismes multilaterals i organitzacions de la societat civil senegalesa, i visitarà diferents projectes de la cooperació catalana sobre el terreny. Prèviament a l’agenda política amb membres del Govern senegalès, la consellera Alsina ha participat aquest matí en l’obertura de les jornades ‘Diàleg Unió Africana – Diàspora Sisena Regió’, organitzades, entre d’altres entitats, per la Coordinadora d’Associacions Senegaleses a Catalunya (CASC). La jornada s'ha celebrat al Consell Econòmic, Polític i Mediambiental (CESE) de Dakar, on ha pogut saludar la seva secretària general, Anta Sané. També ha coincidit amb el president de la CASC, Mawa Ndiaye, i amb una delegació de l’Ajuntament de Vic, que també és de viatge de treball al Senegal. En la seva intervenció, la consellera Alsina ha posat èmfasi en el fet que el Senegal “sempre ha estat país prioritari en diferents documents d’orientació política del Govern”, com ara els plans directors de cooperació al desenvolupament o el Pla Àfrica 2020-2023.
Durant el seu discurs, la consellera ha posat en valor la “sensibilitat” del Govern envers les diàspores, entre d’altres “perquè la catalana també té un pes molt important, amb aproximadament mig milió de catalans a l’exterior”. “Som molt conscients del potencial i el valor afegit que poden aportar les persones que s’han instal·lat en altres indrets del món”, ha explicat als assistents, i ha insistit que “són un actiu que hem de protegir i promoure des de les institucions públiques”. La comunitat senegalesa a Catalunya, d’unes 30.000 persones, representa la primera comunitat africana del sud del Sàhara. En aquest sentit, la consellera ha explicat: "he volgut que el meu primer acte oficial al Senegal fos en el marc d'aquesta jornada per posar en valor el rol que per Catalunya i el Govern té la comunitat senegalesa, la diàspora senegalesa a casa nostra i totes les associacions que la representa i que l'articula. De fet, he volgut felicitar l'associació que les agrupa i que estava present en aquesta jornada".
La diàspora té un rol important pel que fa al desenvolupament del Senegal: segons dades de l’Agència Nacional d’Estadística i Demografia del Senegal, el pes de les remeses de la diàspora sobre el PIB senegalès és aproximadament del 13%. De fet, les remeses dels senegalesos residents a l’Estat espanyol, i molt especialment a Catalunya, ocupen el tercer lloc en volum de remeses al Senegal, després de França i Itàlia. Aquesta importància de la diàspora no només al Senegal sinó al conjunt del continent es va traduir el 2006 amb el reconeixement oficial de la Unió Africana de la diàspora com a sisena regió del continent.