• La consellera de Justícia s’ha desplaçat a Reus on s’ha reunit amb jutges de pau del Camp de Tarragona davant la nova llei espanyola que preveu suprimir-los
  • Aquesta és la sisena trobada amb jutges de pau de diferents punts de Catalunya abans que el dia 20 de juny finalitzi el termini d’esmenes a la nova norma
Ciuró, en una trobada avui a Reus amb una vintena de jutges de pau del Camp de Tarragona
Ciuró, en una trobada avui a Reus amb una vintena de jutges de pau del Camp de Tarragona

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha defensat amb rotunditat la figura dels jutges de pau que actuen a Catalunya, en una trobada aquest matí a Reus amb una vintena de jutges de pau del Camp de Tarragona. També ha trencat una llança a favor del paper que juguen alhora d’ajudar a la desjudicialització dels conflictes: “Els jutges de pau estan fent entre el 15 i el 18% de tota la feina que fan els jutjats. Si incrementéssim  en aquest percentatge la feina dels jutjats de Catalunya, el col·lapse encara seria més gran”.

Aquesta és la sisena trobada que la titular de Justícia fa amb representants de la justícia de pau a diferents punts del territori, després de Montblanc, Girona, Manresa, Premià de Mar i Baix Llobregat.

El termini d’esmenes a la nova llei que preveu aprovar el Govern espanyol d’eficiència organitzativa i que suposarà la substitució dels jutges de pau per oficines municipals finalitza aquest proper 20 de juny. Són una figura judicial que, en paraules de Ciuró, “fan una feina que ningú millor que ells poden fer perquè tenen una visió de municipi petit, que saben del dia a dia, la realitat, i  només veure entrar el ciutadà per la porta ja saben el problema que els presentaran”, ha afegit.

El Projecte de llei espanyol preveu implementar unes oficines municipals al capdavant de les quals hi hauria funcionaris de carrera, que hagin aprovat unes oposicions generals i que ocuparan les plaça venint del municipi del veí o d’una altra demarcació. “Això no ajuda i va en contra de la justícia de proximitat”, ha sentenciat Ciuró. A més, ha afegit la consellera que hi ha risc que algunes places a poblacions petites quedin desertes. La titular de Justícia ha manifestat que la millora del servei de justícia és necessària, però ha insistit que la justícia de pau és un servei que no pot quedar “buit”, en especial als pobles més petits.

Consensos amb advocats

A banda de cercar la complicitat dels jutges de pau de Catalunya, on la figura està especialment arrelada – a diferència d’altres llocs d’Espanya-, el Departament de Justícia també ha volgut trobar consensos amplis que permetin anar “amb una veu coral i una mirada catalana” al Congrés espanyol, on s’han de presentar i debatre les esmenes.

En un acte que va tenir lloc el passat 3 de juny a Pedralbes es van presentar uns punts compartits en relació amb el Projecte de llei d’eficiència organitzativa dels servei públic de justícia que vol aprovar el Govern espanyol en el marc del seu Pla Justícia 2030.

El Departament de Justícia, el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) i l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) van exposar que comparteixen la necessitat de mantenir la justícia de pau a Catalunya, atesa la idiosincràsia pròpia d’aquesta figura en el territori, on són presents a 898 municipis del total dels 947 que hi ha a Catalunya.

La consellera Ciuró ha insistit que els jutges de pau són “una figura molt important i molt necessària per la nostra justícia de proximitat” i ha posat l’accent en el seu rol com a mediadors de petits conflictes veïnals per la via de la conciliació, que permet que moltes vegades “no s’hagi d’arribar als jutjats”.

Jutges de pau de la demarcació de Tarragona en xifres

A Tarragona hi ha 135 jutges de pau en actiu. El número d’agrupacions de jutjats de pau són 9, amb seu a Montblanc, Santa Coloma de Queralt, Arboç, Cunit, Riudoms, la Secuita, el Pla de Santa Maria, Alcover i la Selva del Camp. Hi ha un total de 6 jutjats de pau amb plantilla pròpia (45 persones): 15 secretaris, 6 gestors, 5 tramitadors i 15 auxilis judicials.

Els jutjats de pau de Tarragona donen servei a més de 345.000 habitants de 135 poblacions. La seva activitat registral i judicial va arribar a prop de 79.000 actuacions durant l’any 2021, entre certificats, inscripcions al registre civil, exhorts de l’àmbit civil i penal, actes de conciliació, etc.

Justícia properes, justícia efectiva

Els jutjats de pau són òrgans unipersonals amb jurisdicció al terme municipal i se situen en tots aquells municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció; d’aquesta manera, apropen la justícia a la ciutadania amb actuacions basades sobretot en la mediació.

A tot Catalunya, els jutges de pau són presents en 898 dels 947 municipis del país i són escollits pel Ple Municipal.

Actualment, els jutges de pau són l’estructura judicial més àmplia a Catalunya i són competents en els àmbits civil, penal i de Registre Civil. Tracten, en l’àmbit civil, dels assumptes de quantia inferior a 90 euros. En l’àmbit penal, des del mes de juliol de 2015, bàsicament gestionen actuacions d’auxili judicial (exhorts) ja que les faltes que s’atenien fins a aquella data s’han transformat en delictes respecte dels quals ja no tenen competències

1  

Imatges

Ciuró, en una trobada avui a Reus amb jutges de pau del Camp de Tarragona

Ciuró, en una trobada avui a Reus amb jutges de pau del Camp de Tarragona 202