1. El cap de l’executiu ha recalcat la feina de l’Institut Català Internacional (ICIP) per la Pau i referma el recolzament a la Comissió de la Veritat, especialment en l’impacte del conflicte en l’exili
  2. La consellera Victòria Alsina destaca el suport “inequívoc” del Govern de Catalunya a la implementació dels Acords de Pau a Colòmbia i posa en valor la feina que ha fet la cooperació catalana al país històricament

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina i Burgués, s’han reunit aquest dimarts amb dos comissionats de la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No repetició de Colòmbia (CEV). Durant la trobada, aquesta entitat creada en el marc dels Acords de Pau de Colòmbia ha presentat el seu informe final, que amb el suport de la política de cooperació al desenvolupament del Govern ha recollit les causes, les responsabilitats i les conseqüències de 50 anys de conflicte armat a Colòmbia.

En la reunió hi han participat víctimes del conflicte armat, que han pogut donar el seu testimoni. També hi han assistit els comissionats de la CEV Alejandro Valencia i Carlos Martín Beristain i el president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Xavier Masllorens.

El president i la consellera, durant la reunió{"name":"2022/07/12/15/23/bda6394c-e3a2-4bbb-8206-1b9f6ad0ce29.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":1617441}

El president Aragonès ha recalcat l’orgull “del suport de les institucions i moviments socials de Catalunya al procés de pau de Colòmbia”, ha reblat. El cap de l’Executiu ha destacat la feina de l’ICIP com a secretaria tècnica de la Comissió de la Veritat i ha traslladat als membres de la comissió de seguiment a la trobada celebrada al Palau de la Generalitat, que l’Executiu continuarà donant-hi suport.

Per la seva banda, la consellera Alsina ha refermat el compromís del Govern perquè Colòmbia “continuï sent un país prioritari per a la cooperació catalana, com ho ha estat històricament”. De fet, Colòmbia és el país que més Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) català ha rebut els darrers anys: des del 2017, més de 8,5 milions d’euros. També n’és exemple el suport “inequívoc” de l’Executiu, segons ha insistit Alsina, a la implementació dels Acords de Pau a través del sistema integral de justícia, veritat, reparació i no repetició.

Fotografia de grup{"name":"2022/07/12/15/24/fb7062b2-c911-423b-9148-599ae822d046.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":633012}

La consellera ha traslladat als comissionats el seu agraïment per la feina feta a través d’un mecanisme de justícia transicional que és “únic i pioner al món”. Concretament, ha afegit que la Comissió de la Veritat és “un referent pel reconeixement de l’impacte exterior del conflicte armat” i ha destacat la necessitat de donar un paper central a les víctimes en la construcció de pau. Precisament arran del compromís sostingut de la societat civil i de la diàspora colombiana a Catalunya amb els esforços per al compliment dels Acords de Pau, Alsina ha posat en valor l’impacte positiu que té a Catalunya “cada avenç de Colòmbia cap a un futur amb pau”, però alhora ha advertit que el país “no es pot permetre un retrocés en el procés”.

Un instrument per la pau amb el suport del Govern

La CEV té per objectiu aclarir les causes del conflicte armat intern que ha sacsejat Colòmbia durant les darreres sis dècades, i satisfer el dret a la veritat per a les víctimes i del conjunt de la societat colombiana. Per fer-ho, promou el reconeixement del passat i la convivència arreu del país, i posa les bases per a la no repetició a través d’un procés de participació plural per a la construcció d’una pau estable i duradora. El mandat de la CEV conclou aquest agost.

L’informe culmina un procés de treball de més de tres anys, durant els quals la tasca de la Comissió no s’ha limitat al territori colombià. L’Institut Català Internacional per la Pau ha exercit la Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat a Europa, amb el suport econòmic de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert. Aquesta aliança ha permès articular quinze grups de treball a deu països europeus i facilitar així la participació de més de 800 víctimes del conflicte colombià exiliades a Europa -un centenar de les quals residents a Catalunya- a través de la presa de testimonis. D’aquesta manera, la CEV ha tingut un mandat únic i innovador, ja que per primera vegada una comissió de la veritat inclou la població que viu a l’exterior del país com a subjecte de participació.

L'informe final de la CEV que avui han conegut de primera mà el president Aragonès i la consellera Alsina recull les causes, les responsabilitats i les conseqüències de 50 anys de conflicte armat entre les diferents guerrilles i el Govern d'aquest país sud-americà. A més, analitza i contrasta testimonis de més de 20.000 persones i experiències de víctimes, responsables, membres de la força pública o persones exiliades, entre d'altres.

El document va ser presentat públicament a Colòmbia el 28 de juny, i a continuació ha tingut lloc una gira europea que ha passat per Brussel·les, Bilbao i Madrid. Aquesta tarda l’informe es presentarà en un acte al Parlament de Catalunya organitzat per l’ICIP, el Nido Catalunya de Suport a la Comissió, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia i la Generalitat de Catalunya.

Catalunya i Colòmbia: un compromís de llarg recorregut

Colòmbia és un país prioritari per a la política de cooperació de la Generalitat de Catalunya. De fet, és el país que més ajuda oficial al desenvolupament ha rebut històricament. Des de l’any 2017, amb diferents projectes i intervencions, la Generalitat ha donat suport a Colòmbia amb més de 8 milions d’euros. Aquesta aposta sostinguda ha anat acompanyada d'un gran compromís de la societat catalana i la participació activa de la diàspora colombiana i organitzacions de persones exiliades.

A través de la seva política de cooperació al desenvolupament, el Govern treballa a Colòmbia donant suport i l’acompanyament a les víctimes i les seves organitzacions, amb èmfasi en les dones, la població camperola, indígena, afrodescendent, joves i població a l’exili. El Govern també ha cristal·litzat el seu compromís amb la pau a través del suport a les institucions colombianes que treballen per la superació del conflicte. És en aquest context que, a través de l’Institut Català Internacional per la Pau, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha contribuït al treball de la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No repetició de Colòmbia, especialment en la dimensió de l’exili de la diàspora colombiana.

3  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup 633012

Reunió

Reunió 1617441

Moment de la reunió

Moment de la reunió 525444